Els vallencs escullen els quatre projectes dels pressupostos participatius 2017

Els vallencs escullen els quatre projectes dels pressupostos participatius 2017

Els vallencs escullen els quatre projectes dels pressupostos participatius 2017

> Les propostes seleccionades per votació dels ciutadans han estat la creació d’un banc de recursos tècnics de salut, l’adequació de l’enllumenat del Parc Barrau, el parc de barres a l’skate parc i la plantació d’arbres a la zona d’accés a l’Enxaneta

> El mes de juliol s’iniciarà ja el procés per als pressupostos del 2018 obrint la possibilitat als ciutadans que presentin les seves pròpies propostes. Per a l’any 2018 es dotarà la partida de pressupostos participatius amb 140.000

Aquest dijous 29 de juny s’han presentat al Teatre Principal els resultats de les votacions ciutadanes dels pressupostos participatius per a l’any 2017, en una sessió de retorn que ha servit també per obrir el procés de participació per a l’any 2018. Entre les 7 propostes que els vallencs i vallenques van poder votar entre el 16 i el 22 de juny, l’opció preferida ha estat la creació d’un banc de recursos tècnics de salut.

En total, van participar en les votacions dels primers pressupostos municipals participatius de Valls 506 persones. Un 54,9% dels votants que van prendre part en el procés van ser dones i, per franges d’edat, les participacions més altes es van enregistrar entre les persones de 36 a 45 anys (24,1% sobre el total de votants), de 56 a 65 anys (17,6%) i a destacar, també, els més joves, entre 16 i 25 anys (15,0%).

Els resultats finals de les votacions han estat els següents

  • Creació d’un banc de recursos tècnics de salut: 284 vots
  • Adequació enllumenat Parc Barrau: 239      
  • Parc de barres de l’skate parc del Fornàs:188       
  • Plantació d’arbres a la zona d’accés a l’escola Enxaneta: 187      
  • Renovació i ampliació parc infantil vil·la romana del Vilar: 132      
  • Zona wi-fi gratuïta a la zona esportiva i comercial del Vilar: 98      
  • Ampliació i millora parc infantil barri de les Comarques: 72    

D’acord amb aquests resultats i amb la previsió pressupostària destinada per enguany, els projectes finalment seleccionats per aquest 2017 seran:

> Banc de recursos tècnics de salut. Es destinaran 10.700 euros per a la compra de material i ajudes tècniques de salut que se cediran en préstec als usuaris que ho puguin necessitar. En concret, s’adquiriran cadires de rodes, crosses, matalassos anti-escares, llits hidràulics i grues, per dotar un banc de recursos disponibles a tota la població que els pugui necessitar temporalment

> Adequació enllumenat Parc Barrau. S’instal·laran nous punts de llum tipus led a la zona d’entrada al parc, des del carrer de Francesc Macià fins a l’edifici de l’Escola de Música Robert Gerhard. També es renovarpa el cablejat elèctric. El cost estimat és de 25.000 euros.

> Parc de barres a l’Skate Parc del Fornàs. Amb una inversió estimada de 12.500 euros, es preveu ampliar l’Skate Parc del barri del Fornàs amb un parc de barres, una instal·lació que permet la pràctica d’exercicis similars als de la gimnàstica artística en barres fixes i paral·leles. El conjunt permet treballar els músculs dels braços, la coordinació i l’agilitat. La zona del parc de barres ocuparà una superfície de 50 m2.

> Arbres a la zona d’accés de l’Enxaneta. Aquesta actuació comportarà una despesa de 7.000 euros per instal·lar el sistema de reg i plantar 14 arbres tipus grevillea que donaran ombra al vial d’accés a l’Enxaneta al Convent del Carme.

S’obre ja el procés per al 2018
D’acord amb les normes del procés de participació, les quatre propostes escollides són les que entren el pressupost i s’executaran. Recordem que s’havien previst 75.000 euros per als primers pressupostos participatius de Valls i que els quatre primers projectes representen una inversió de 55.200 euros. El romanent generat, 19.800 euros, es destinaran a incrementar la partida dels pressupostos participatius de l’any 2018. Així, als 120.000 euros previstos per a l’any vinent -d’acord amb el protocol de participació, el 5% del total del pressupost d’inversions- s’hi afegirà el sobrant del 2017, sumant d’aquesta manera un total 140.000 euros per al 2018.

Precisament, la sessió de retorn celebrada aquest 29 de juny al Teatre Principal ha servit per obrir també el procés per als pressupostos participatius de l’any vinent. El procés s’iniciarà de manera immediata, en concret obrint un període per tal que els ciutadans puguin efectuar les propostes. Els interessats a participar-hi podran fer les seves propostes del 3 al 21 de juliol, presentant una instància a l’OAC o bé on-line a través del web www.valls.cat, indicant el nom, DNI i telèfon i/o mail de contacte.

El protocol estableix uns criteris que han de complir les propostes. Així, a més de no poder superar els 140.000 euros previstos per al 2018 en pressupostos participatius, les actuacions han de ser de competència municipal i d’interès general per a la ciutat o un barri. També han de ser actuacions amb un cost de manteniment sostenible, que no suposin contractació de nou personal i que tampoc tinguin afectació en el pressupost de més d’un any. Les propostes no podran estar incloses dintre d’altres actuacions vinculades a la recepció de possibles subvencions d’altres administracions.

El procés, un cop els ciutadans hagin fet les seves propostes de projectes, continuarà amb la priorització de les mateixes, en el cas que se n’hagin presentat moltes. D’aquesta manera, s’efectuaran les fases de deliberació a través de sessions de debat per escollir-ne un màxim de 50. Durant els mesos d’agost i setembre, una comissió tècnica valorarà la viabilitat de totes les propostes, d’acord amb el que estableix el protocol de pressupostos participatius, i calcularà la inversió necessària per a cadascuna d’elles.

Les votacions de les propostes per al 2018 s’efectuarà el mes d’octubre d’aquest mateix any 2017, amb l’objectiu que les més votades es puguin incloure ja en els pressupostos municipals per al proper exercici.

29 de juny de 2017

Premsa Ajuntament de Valls
29 de juny de 2017