El programa d'ajuts al teixit cultural de Valls distribueix 15.200 euros entre 17 entitats de la ciutat

El programa d'ajuts al teixit cultural de Valls distribueix 15.200 euros entre 17 entitats de la ciutat

> Les propostes han estat valorades per una comissió tècnica a partir de les bases publicades
> Les aportacions a les associacions locals augmenten el 28 %

L’Ajuntament de Valls, a través de la Xarxa de Cultura, atorga 15.200 euros entre 17 entitats culturals de la ciutat que s’han presentat a la convocatòria d’ajuts al teixit cultural pels projectes i programes d’activitats realitzats entre el 15 de novembre de 2016 i el 14 de novembre de 2017. En els dos darrers exercicis l'import que el consistori destina a aquest concepte ha augmentat el 28 %.

Enguany, les 17 entitats que reben el suport econòmic de la Xarxa de Cultura han estat el Centre de Lectura per una sèrie de conferències culturals; la societat Cultural Aroma Vallenca pel seu cicle de concerts; Suite Cor per la seva programació d’actuacions amb les dues formacions corals que té; la Coral Espinavessa pels concerts i la clausura del centenari del naixement de mossèn Sebastià Rué; el Cor Audite pel seu cicle de concerts igual que el Cor Terpsícore; l’Institut d’Estudis Vallencs pel cicle Cinema a la Parra i pel projecte Creació en Territori que ofereix diversos actes al voltant de l’art i el pensament contemporani; Cors Alegres pel seu cicle de concerts i una sortida a França; la Unió Anelles de la Flama pels actes relacionats amb la celebració de Carnaval; l’Associació Afuma per la creació i sortida del personatge nadalenc del Fumera; la Llar del Jubilat i la seva trobada de puntaires; el Centre Aragonès pel Festival de Folklore; el Memorial Josep R. López pel seu calendari d’activitats escolars i conferències; el Grup de Nadal d’artistes vallencs per la tradicional Exposició de Nadal, i l’Associació Cultural Verge de la Candela per la Mostra de Ball de Bastons amb motiu del 25è aniversari de la recuperació d’aquest element patrimonial vallenc.

La concessió dels ajuts s’ha realitzat a partir d’unes bases publicades al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona que han estat quantificades per una comissió avaluadora formada pels serveis tècnics de Cultura de l’Ajuntament de Valls i gestors culturals externs procedents de les localitats de Sitges i Tarragona. El programa d’ajuts al teixit cultural de Valls 2017 té com a principal objectiu donar suport econòmic a l’activitat ordinària de les entitats que s’han presentat i també els actes extraordinaris que vulguin realitzar en els propers mesos o que hagin realitzat.

La comissió d’estudi i proposta dels ajuts ha valorat diversos criteris com són l’adequació del projecte, la seva aportació a la vida cultural de la ciutat, la col·laboració amb d’altres entitats festives, la cohesió social i de dinamització comunitària que proposin els projectes, l’impacte de les activitats des del punt de vista quantitatiu, econòmic i de ressò en els mitjans de comunicació. També s’ha avaluat, entre d’altres temes, la utilització de les eines 2.0, l’esforç de les entitats en trobar vies de finançament alternatives per les activitats que complementin els ajuts públics de l’Ajuntament de Valls o d’altres institucions. El regidor de Cultura, Marc Ayala, s’ha mostrat satisfet pels projectes presentats per les entitats i ha expressat la voluntat permanent de l’Ajuntament de Valls de «col·laborar sempre que sigui possible en el cofinançament de totes aquestes activitats que serveixen per mantenir viva la cultura a Valls durant tot l’any».

Novetat pressupostària

Una de les novetats més destacades del pressupost 2017 en matèria cultural a Valls ha estat l'augment de la dotació de la partida d'ajuts culturals. El regidor de Cultura, Marc Ayala, ha valorat molt positivament l'augment de la provisió de fons per a les entitats culturals de la ciutat: «La cultura no es pot entendre sense el capital humà procedent del sector associatiu local, per la qual cosa considerem que l’increment progressiu en aquesta partida respon a una demanda generada per la seva pròpia vitalitat».

L'Ajuntament de Valls ha aportat 77.600 euros en aquestes convocatòries en el període comprès entre els anys 2011 i 2016. La convocatòria ha permès que en les seves sis anteriors edicions s'hagi contribuït al finançament i desenvolupament de 109 projectes que «ajuden a potenciar la marca de Valls com a ciutat de cultura participativa amb un especial accent en aquest sector com a motor identitari de la nostra localitat» .

Ayala ha destacat que «aquests ajuts econòmics es sumen a les aportacions en matèria comunicativa, logística i de cessió dels equipaments teatrals que l'Ajuntament de Valls realitza continuadament a les entitats dins el programa Valls, Ciutat de Cultura Participativa». Així actualment les activitats organitzades pels diferents agents culturals vallencs es beneficien dels suports comunicatius impresos, on line i canal VallsAPP.

  6 de setembre de 2017