La Biennal d'Art convertirà l'edifici de la Biblioteca Popular en un hotel durant uns dies

La Biennal d'Art convertirà l'edifici de la Biblioteca Popular en un hotel durant uns dies

> L’obra de l’artista Jaume Vidal és una de les destacades de la mostra

> La Biennal obre portes dimecres vinent dia 11 d’octubre a les 20h del vespre i es podrà veure els mesos d'octubre i novembre al Museu de Valls

La històrica i gairebé centenària Biblioteca Popular de Valls, la primera que construí la Mancomunitat de Catalunya, es convertirà durant uns dies en hotel. Aquesta és una de les propostes artístiques de la Biennal d’Art de Valls / Premi Guasch – Coranty 2017 que impulsa la Fundació Ciutat de Valls, amb el suport de l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i el Museu de Valls.

La Popular, edifici inaugurat l’any 1918 i que actualment és una sala d’exposicions i conferències, passarà a ser un hotel a partir de la setmana vinent i durant tot el mes de novembre. Aquesta és la proposta que presenta Jaume Vidal que convertint l’antiga biblioteca en un hotel vol motivar la reflexió sobre la proliferació sense control de pisos turístics i l’aprofitament del patrimoni cultural per a nous usos en benefici d’usos privats.

L’Hotel Popular, com la rebatejat l’artista, esdevindrà durant uns dies símbol d’aquesta reflexió sobre el canvi d’usos de l’espai públic que sucumbeix als interessos turístics. Així, un rètol amb la paraula Hotel presidirà l’edifici. De portes endins, es donarà d’alta l’Hotel Popular a Airbnb durant caps de setmana i tot es deixarà a punt per allotjar turistes.

Aquesta serà sens dubte una de les propostes més suggerents seleccionades pel jurat per a la Biennal d’Art de Valls que enguany compleix la dissetena edició. Des dels anys vuitanta el premi s’ha distingit per l'aposta decidida per l’art emergent i per la qualitat dels seus jurats. L’objectiu del premi és el de potenciar l’art contemporani i d’ajudar als artistes emergents. L’ajuda es concreta en la dotació dels premis, en l’exposició de tots els artistes seleccionats al Museu de Valls i finalment amb l’edició del catàleg de la Biennal. Un catàleg com a promoció i reconeixement dels nous valors en les arts visuals.

La mostra recull enguany l’obra de Marc Anglès (Sant Andreu de la Barca 1993), Joan-Marc Batlle (Barcelona, 1971), Joan Bennassar (Palma de Mallorca, 1991), Sergi Clavé (Barcelona, 1974), Ainara Elgoibar (Mungia, 1975, actualment resident a Barcelona), Matteo Guidi (Cesena, Itàlia, 1978) i Giuliana Racco (Toronto, 1976, actualment resident a Barcelona), Marla Jacarilla (Alcoi, 1980), Lola Lasurt (Barcelona, 1983), Laura Llaneli (Granada, 1986, actualment resident a Barcelona) Oriol Nogués (Reus, 1984), Levi Orta (La Habana, 1984, actualment resident a Vidreres), Ariadna Parreu (Reus 1982), Germán Portal (Montevideo, 1979, actualment residents a Barcelona), Pablo del Pozo (Badajoz, 1994, actualment resident a Barcelona), Ignasi Prat (Palautordera, 1981), Diana Rangel (Caracas,1987, actualment residents a Barcelona) i Jaume Vidal (Amposta, 1977).

La Biennal reparteix gairebé 20.000€ en premis i gratificacions als artistes. Els premis estan dotats amb un total de 12.000€ i els ajuts als artistes seleccionats amb 8.000 (a raó de 600€ per cada un). El pressupost total de l’organització del certamen s’acosta als 50.000€.

En la composició del jurat es busca implicar a tots els agents que formen part del món de l’art: artistes, crítics d’art i col·leccionistes o galeristes. Així doncs en l’actual edició el jurat l’han format Teresa Blanch, crítica d’art, Pep Anton, Galeria Silvestre, Cèlia del Diego, directora del Centre d'Art la Panera, Joana Hurtado, coordinadora del programa d'arts visuals de Can Felipa i Mireia Sallarés, artista. Actuarà de secretari Jordi París, director del Museu de Valls i vicepresident de la Fundació Ciutat de Valls.

La Biennal obre portes el proper dimecres dia 11 d’octubre a les 20h al Museu de Valls i el conjunt d’obres seleccionades es podran veure durant tot el mes de novembre.

  4 d'octubre de 2017