Valls organitza diversos actes amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017

Valls organitza diversos actes amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Valls ha organitzat diversos actes centrats especialment en fomentar l'allargament de la vida útil dels objectes i ho fa en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017. Aquesta campanya té com a objectiu generar sensibilitat envers la prevenció, la reutilització i el reciclatge dels residus. Enguany se centra en el dia temàtic de la prevenció que ha estat batejat amb el lema «Reutilitzar i reparar. Donem-li una nova vida».

Mercat del RECanvi Escolar

El dimarts 21 de novembre es durà a terme la 2a edició del Mercat del RECanvi Escolar, que comptarà amb la participació de gairebé 300 alumnes de 5è curs de primària de totes les escoles de Valls. A l'acte, que tindrà lloc al Kursaal, cadascun d'ells portaran objectes que ja no vulguin (jocs, joguines, roba, material escolar, llibres o material esportiu) per tal d'intercanviar-los per objectes d'altres alumnes. Un dels objectius de l'activitat és sensibilitzar els escolars sobre la possibilitat de reutilitzar molts dels objectes que guardem a casa i que ja no utilitzem, allargant així la vida útil de les coses i sobretot compartint-les amb altres nens i nenes.

S'espera poder superar els bons resultats obtinguts l'any anterior, en el que els alumnes van portar al mercat un total de 821 objectes, dels quals se'n van intercanviar 544 (el 66%), de manera que es va evitar la generació de 165 quilos de residus. L'avaluació posterior que es va fer de l’activitat entre tots els assistents va ser molt positiva i, especialment entre els nens i nenes, demanaven repetir l’activitat un altre any.

Sessió informativa sobre l'Economia Circular

El divendres 24 de novembre a les 19 hores es farà a la sala d'actes de l'IEV la xerrada «Del residu al recurs. Procés de canvi de l’economia lineal cap a la circular», amb la col·laboració de l'Institut d’Estudis Vallencs i l'Antena del Coneixement de la URV. La sessió anirà a càrrec de Joan Carles Alonso, Project manager d'Eco-innovació a la consultoria especialitzada SIMPPLE, on ha desenvolupat projectes d'economia circular, eco-disseny, desenvolupament sostenible, gestió ambiental i estudis d'anàlisi de cicle de vida.

Racó de l'intercanvi (Give Box)

En aquesta activitat, que es destina als treballadors de l'Ajuntament de Valls, s'habilitarà a les oficines d'Urbanisme un petit espai fabricat amb materials reutilitzats on s'hi podran deixar tots aquells objectes que ja no es necessitin i es podran agafar tot allò que els interessi. Segons quin sigui el resultat de l'activitat es valorarà la possibilitat de donar-li continuïtat i ampliar-ho a altres dependències municipals, escoles, entitats socials i culturals...

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. L’any passat varen participar 32 països de la Unió Europea i es van desenvolupar més de 12.000 accions. A Catalunya, es van realitzar 1.030 actes distribuïts en 40 comarques. És doncs una setmana que te una amplíssima repercussió a Catalunya.

Aquesta campanya, que enguany es celebrarà del 18 al 26 de novembre, pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus, i fer canviar el comportament quotidià dels europeus pel que fa al consum i la producció.

  15 de novembre de 2017