Valls es prepara per celebrar el centenari de la Biblioteca Popular el 2018

Valls es prepara per celebrar el centenari de la Biblioteca Popular el 2018

Valls es prepara per celebrar el centenari de la Biblioteca Popular el 2018

> El grup de treball està integrat per la Biblioteca Carles Cardó, la Xarxa de Cultura, el Museu de Valls, l'Arxiu Municipal i l'Institut d'Estudis Vallencs

> Les activitats s'estan acabant d'elaborar i tindran lloc durant els primers mesos del proper any 2018

La Biblioteca Popular de Valls va obrir portes el 1918 (l'any vinent farà cent anys) i va ser la primera biblioteca popular creada per la Mancomunitat de Catalunya, en un projecte ambiciós de foment de la cultura i el territori, junt amb les de Les Borges Blanques, Sallent i Olot.

La Mancomunitat de Catalunya es va constituir l'abril de 1914 i consistí en la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya. Era una estructura, en primer terme, administrativa, però va dur a terme una important acció de govern sota la presidència del seu principal impulsor, Prat de la Riba i, després de la seva mort, sota el mandat de Puig i Cadafalch. Ambdós van treballar en diversos projectes d’infraestructures, ensenyament i sanitat.

En l’àmbit de la cultura, la Mancomunitat va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de Catalunya. El projecte d'instal·lació d’un sistema de biblioteques populars català va ser aprovat el maig de 1915. El projecte, redactat pel polític i intel·lectual Eugeni d’Ors, va posar les bases del sistema bibliotecari del país, amb una organització estructurada amb una biblioteca central i unes biblioteques sucursals treballaven en xarxa.

Obra de l'arquitecte Lluís Planas i Calvet, l'edifici de la Biblioteca Popular de Valls és un dels béns patrimonials i culturals més destacats de la ciutat, i després de la seva reforma i recuperació durant les darreres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, i des de fa prop més d'un any, s'ha convertit en espai expositiu habitual del Museu de Valls, acollint exposicions temporals de temàtica local.

Per tal de posar en relleu el valor patrimonial i cultural d'aquest edifici emblemàtic, així com la trajectòria del servei públic de biblioteca a la ciutat, l'Arxiu Municipal, el Museu de Valls, la Biblioteca Carles Cardó, la Xarxa de Cultura i l'Institut d'Estudis Vallencs integren, des de fa uns mesos, un grup de treball que ultima els preparatius de la celebració del centenari de la Biblioteca Popular 1918-2018, que tindrà lloc durant el proper any a la ciutat i que comptarà amb tot un seguit d'activitats destacades, que es donaran a conèixer ben aviat.

Foto de l'interior de l'antiga Biblioteca (Pere Català Pic / Arxiu Municipal de Valls)

11 de desembre de 2017