El Museu de Valls dedica una exposició monogràfica sobre correspondència femenina a la Biblioteca Popular

El Museu de Valls dedica una exposició monogràfica sobre correspondència femenina a la Biblioteca Popular

El Museu de Valls dedica una exposició monogràfica sobre correspondència femenina a la Biblioteca Popular

> La inauguració de la mostra, coorganitzada amb la Universitat de Vic, té lloc aquest dijous dia 14 a les 20h a l’històric edifici de la Biblioteca Popular

El Museu de Valls, conjuntament amb l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, inauguren aquest dijous dia 14 de desembre a les 20h la mostra “Correspondència femenina (1780-1939)”, que es podrà veure fins el proper 4 de febrer a l'edifici de l'antiga Biblioteca Popular.

A mitjan del segle XVIII, el nombre de dones que podien llegir i escriure va augmentar gràcies a l’aparició d'escoles dedicades a la formació femenina i ben aviat es van convertir en grans redactores de cartes. Les dones, encara molt recloses a casa, intercanviaven amb persones del seu entorn sentiments, opinions, preocupacions. Les cartes eren per a elles una finestra al món que les mantenia informades de temes tan importants com la salut, l’administració de la llar i de les propietats, els esdeveniments del seu entorn, l’educació dels fills i filles o els conflictes familiars.

L’exposició “Correspondència femenina (1780- 1939)” pretén endinsar-se en la vida quotidiana de diverses generacions de dones a través de la correspondència femenina, una documentació de gran interès per a la història de la cultura. L'àmbit cronològic de la mostra és entre 1780 i 1939, i s'han consultat 1500 cartes per extreure'n la informació. Aquestes cartes provenen de quatre famílies, tres de la nostra comarca, les famílies Baldrich i Moragas, de Valls, i la Prats del Pont d'Armentera, i la família Castellarnau afincada a Tarragona.

La mostra s'estructura en deu àmbits, que són l'amor i el matrimoni, la maternitat, la llar, el servei domèstic, l'administració dels béns i els negocis, la salut i la família, la religiositat, l'educació i les lectures, l'oci i les referències als esdeveniments històrics que viuen directa o indirectament.

L'exposició ha estat comissariada per Montserrat Sanmartí i Carme Sanmartí (oriündes de Valls), Teresa Julio i Caterina Riba professores a la Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Vic, i ha estat produïda per aquesta última universitat.

En motiu de la mostra, el Museu de Valls, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i la Universitat de Vic, han editat una publicació que recull la investigació de les quatres professores universitàries

Es podrà veure a la Biblioteca Popular (passeig dels Caputxins) fins el dia 4 de febrer.

12 de desembre de 2017