Sant Jordi amplia activitats del 18 al 29 d'abril

Sant Jordi amplia activitats del 18 al 29 d'abril

L'eix central serà la tradicional Diada de Sant Jordi, en una jornada de cultura i festa al carrer

Entre les novetats destaquen tres vespres literaris a la Biblioteca Carles Cardó; on Ramon Llull, Cervantes i Shakespeare centraran les commemoracions

El Sant Jordi vallenc és enguany una cruïlla de camins protagonitzada per grans noms de les lletres. Entre les 36 activitats programades sobresurten la commemoració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull, i els 400 anys de la de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare. La ciutat de Valls ha preparat deu jornades d'activitats literàries al voltant seu, i també de les novel·les de Mercè Rodoreda, els contes dels Germans Grimm i, com no, els autors locals i comarcals, actors indispensables per apropar les lletres al conjunt de la ciutadania. Tot plegat, en el segon aniversari de l'obertura de la Biblioteca Carles Cardó en la nova seu al cor del barri antic.

Dotze agents cultuals vallencs, juntament amb els serveis institucionals de la Biblioteca Carles Cardó,  el Centre Cívic, el Museu de Valls, Valls Jove i la Xarxa de Cultura, han fet pinya per descongestionar la diada de Sant Jordi a través d'uns amplis preàmbul i epíleg. Seguint l'esperit de participació activa de les entitats en l'organització d'activitats culturals a la ciutat, la trentena llarga d'actes començaran dilluns 18 d'abril i es perllongaran fins al 29 d'abril. La Biblioteca i la placeta que s'erigeix davant de l'Espai Ca Creus són l'epicentre de la majoria d'activitats, tot i que el Pati i el carrer de la Cort concentraran l'espai més dens de parades de floristes i llibreters la mateixa diada de Sant Jordi.  Les parades de les llibreries Adserà, Ditec, Roca i Tram seran els escenaris de signatura de llibres.

Altres espais culturals com la Llibreria Roca, el vestíbul del Museu, la plaça Sant Jordi, el Pati de Sant Roc, la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs, el jardí de la Biblioteca Popular, el Teatre Principal o la seu d'Òmnium Cultural, també es sumen a la celebració del patró de Catalunya, presentada avui per la regidora de Joventut i Acció Cívica Bàrbara Flores i pel de Cultura Marc Ayala.

Com a novetats principals, el Sant Jordi vallenc ha articulat tres vespres literaris al voltant de les figures de les lletres que enguany celebren aniversaris. El savi català Ramon Llull, del qual es compleixen 700 anys de la seva mort, compta amb el primer dels vespres, dimecres 20 d'abril. S'hi combinen una exposició de la Institució de les Lletres Catalanes sobre la seva vida i obra, la presentació d'un número de la revista Bvalls de Lletres dedicada a la seva figura, i un recital poètic.  Ramon Llull, neix a Palma de Mallorca el 1232. Tal i com diu Martí de Riquer a la Història de la literatura catalana "L'obra i la personalitat de Ramon Llull són d'una magnitud tal que els estudis a elles dedicats constitueixen tot un capítol de la cultura medieval. La vida de l'escriptor ha pogut ésser determinada amb prou rigor i amb poques llacunes, si tenim en compte les escasses notícies biogràfiques que hom posseeix de molts autors medievals. Llull té una vida llarga per a l'època, atès que mor el 1316 amb 84 anys.

Miguel de Cervantes i William Shakespeare, dels quals es commemoren els 400 anys de la seva mort, també comptaran amb dos vespres literaris. Dijous 21 la doctora en Filologia Hispànica a la Universitat Rovira i Virgili María José Rodríguez-Campillo oferirà una conferència sobre el Quijote a la sala d'actes de Ca Creus. Per la seva part, divendres 22 serà el torn shakespearià amb una conferència i la projecció de la pel·lícula Shakespeare in love, de John Madden.

Dins els actes tradicionals, l'acte de la Despertada dels Dracs augmenta el seu vessant musical amb la incorporació d'un nou tema per part de les nenes i nens participants. En aquesta activitat prenen protagonisme la Unió Anelles de la Flama, la Coral infantil Cors Alegres, l'Espai Trad, l'Escola Music-Art i el Projecte Recipum. Així mateix, les escoles comptaran amb visites concertades a la Biblioteca Ca Creus, i també participaran en el taller de roses elaborades amb gominoles, a l'exterior de l'edifici divendres 22 d'abril. Aquest taller també serà obert als infants que vinguin acompanyats pels seus familiars tant la tarda del 22 com al llarg de tota la jornada de Sant Jordi.

Altres novetats seran la visita guiada a l'exposició sobre Mercè Rodoreda i la seva novel·la La plaça del Diamant, a càrrec del col·leccionista i expert Josep Maria Domènech, al vestíbul del Teatre Principal dimecres 27, o la mirada cap als contes dels germans Grimm que en el mateix recinte escènic oferirà el Grup del Teatre Principal en dues funcions del musical Dins del bosc (Into the Woods) els dies 23 i 24.

El perquè de Sant Jordi

La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una festa que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana. Per això molts balcons de la ciutat s’engalanen amb la senyera, com passa en més dates assenyalades. Els elements centrals de la celebració són la cultura i l’amor –representats amb el llibre i la rosa– i a Valls el punt de trobada principal és situat al Pati i al carrer de la Cort, que s’omplen de gom a gom amb parades de llibreters i floristes.

Per Sant Jordi és habitual de trobar llibres en totes les llengües que es parlen a Catalunya, però hi ha moltes parades on destaca el llibre en català, perquè és considerat un dia de promoció i defensa de la cultura i la llengua catalanes. En el cas de Valls els autors de la ciutat i de la comarca tenen també el seu protagonisme no sols en les parades sinó també en l'exposició  de les novetats disposades en un dels expositors de la planta baixa de la Biblioteca Carles Cardó.

La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d’abril perquè és la data en què es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador romà Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.

El culte a sant Jordi es va estendre plenament a tots els territoris de llengua catalana, durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya. Al Palau de la Generalitat ja acudien nuvis, promesos i matrimonis joves per adquirir roses amb motiu de la celebració. Això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquest moment.

Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya. L’origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d’octubre de 1927.

Però el 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van decidir d'organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que es decidí de canviar la data i establir com a Dia del Llibre el 23 d’abril, data que també coincideix amb la mort dels dos grans autors de la història de la literatura, Cervantes i Shakespeare, que precisament en enguany arriben a fites assenyalades.

Ja de bon començament, la festa va contribuir a donar un impuls fort a la producció editorial catalana i encara avui conserva aquesta essència. Ha estat tan gran la transcendència de la diada catalana que el 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.

Premsa Ajuntament de Valls

5 d'abril de 2016