Celebració de la festivitat de la Candela, a tres anys vista de les Decennals

Celebració de la festivitat de la Candela, a tres anys vista de les Decennals

Celebració de la festivitat de la Candela, a tres anys vista de les Decennals

El divendres dia 26 de gener s’inicien els actes de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela, que la ciutat de Valls commemora al voltant de la data central del 2 de febrer. La presentació pública del projecte del nou orgue de la ciutat, divendres 26 a les 19.30h al Teatre Principal, i la prova acústica, que conduirà el mestre orguener i futur constructor Gerhard Grenzing, la mateixa diada de la Candela el dia 2 abans de la processó i de l’ofici, són les dues novetats principals de la festivitat d’enguany, que posa el focus en la propera edició de les Festes Decennals 2021, quan és prevista l’estrena del monumental instrument.

La festivitat de la Mare de Déu de la Candela d’enguany fa molt d’aroma a Decennals, perquè suma dos dels components essencials que presidiran la celebració del 2021. D’una banda, la Candela tindrà sabor casteller posant la vista en la trobada de les Decennals del 2021, únic moment del calendari casteller en què s’apleguen en una mateixa jornada i en un únic indret el conjunt d’entitats existents per aixecar les seves construccions. Així, enguany dissabte 27 la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya s’afegeix al prolegòmens i realitzarà la seva assemblea anual al Teatre Principal de Valls a partir de les 16.30h. 

Després els delegats de les colles es trobaran al Centre Cultural amb els representants institucionals, patrocinadors i mitjans de comunicació per celebrar la 12a Nit de Castells, la gran gala anual del món casteller en què es lliuren els guardons d’aquesta manifestació del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’acte se centrarà enguany en el món de la creativitat audiovisual per posar en valor la dimensió que els castells han adquirit també per aquest canal de comunicació i mitjà d’expressió artística.  Serà retransmès en directe per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. El vessant casteller de la Candela recorda que la primera notícia de construccions a Valls correspon a la data d’institució de les primeres Decennals l’any 1791, deu anys abans del que la historiografia havia considerat.

El mateix dissabte 27 el primer repic de campanes, llençat des del campanar de l’església de Sant Joan, anunciador de la novena dedicada a la Mare de Déu de la Candela, donarà el tret de sortida a la celebració en el seu vessant religiós. Enguany és el primer cop que el nou rector de Sant Joan, mossèn Joan Àguila, coordina aquests actes, als quals dóna suport explícit la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

En aquesta ocasió des de l’arxiprestat de Sant Joan s’ha convidat el pare Ignasi Olivé Costas, fill de Valls i missioner claretià al Brasil que darrerament ha exercit de rector a la parròquia de Sant Bernat Calbó de Reus. Va néixer el 3 d’octubre de 1938; el passat setembre es va jubilar del càrrec i va quedar com adscrit, ajudant en la mateixa parròquia de la capital del Baix Camp. Diàriament, fins al diumenge 4 de febrer, la novena s’iniciarà amb el cant del Virolai i es clourà amb els Goigs a la Mare de Déu, dues de les composicions més tradicionals de la festa.

Recepció a les Candeles
La recepció a les Candeles, que l'Ajuntament de Valls realitza des de les darreres Festes Decennals de 2011, tindrà lloc dijous 1 de febrer a les 18 h al saló de plens de la casa de la ciutat, a la plaça del Blat.  Les Candeles homenatjades seran les encarregades de recordar a la ciutadania que som a tres anys de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021. Ho faran desplegant una banderola que passarà a estar instal·lada a l’exterior de la plaça del Blat. El nom de Candela és ben popular a la capital de l'Alt Camp i serveix com a motiu de trobada d'una bona colla de nenes i dones que el duen amb orgull.

La diada festiva del divendres 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela, comptarà amb la representació de la moixiganga a l’interior de Sant Joan -un dels moments singulars en la festa patrimonial catalana-, la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser.

Des de 1348, la ciutat de Valls expressa aquesta devoció per la Mare de Déu de la Candela arran de la superació d’una epidèmia de pesta. Complint amb la tradició del país, la jornada també serveix per cloure el cicle nadalenc en ser el darrer dia per visitar els pessebres, que a Valls adquireixen especial protagonisme amb el que instal·la l'Associació de Veïns Francesc Clols a la històrica capella del Roser, del carrer de la Cort.

Exposicions, ball i cinema
La vigília de la celebració, l’1 de febrer, també haurà servit per inaugurar dues exposicions a l’edifici de Sant Roc, vora el Pati, a les 7 de la tarda. D’una banda, l'exposició de la Biennal Alejandro de la Sota arriba a la seva desena edició, coorganitzada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Tarragona i l’Institut d’Estudis Vallencs. També s’obrirà la mostra «Arqueologia i Patrimoni Industrial a les comarques de Tarragona», organitzada en aquest cas pel propi IEV.

Projeccions de documentals a la seu de JCA Cinemes els dies 30 de gener i 1 de febrer, visita guiada al món dels calçots dissabte 3 de febrer, activitats familiars a l’equipament de la Circoteca la mateixa jornada, una exhibició de ball a càrrec de Dansclass el matí del diumenge 4, o el ball de cloenda la darrera tarda a la sala Kursaal, completen un programa que posa el comptador cap al 2021.

Foto de la notícia: Cesc Giralt/Arxiu Grenzing

DETALL HORARI DELS ACTES

· Divendres 26 de gener

19.30 h. Teatre Principal. Presentació pública del projecte del nou orgue de la ciutat de Valls i de l’inici  de la campanya de mecenatge

 

· Dissabte 27 de gener

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església de Sant Joan. Inici de la novena de la Mare de Déu de la Candela

22 h. Centre Cultural. 12a Nit de Castells, retransmesa en directe per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya i TAC12. Coorganitzen: Revista Castells, Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, Tac12 i Ajuntament de Valls

 

· Diumenge 28 de gener

18.30 h. Kursaal. Ballables. Preus: 5 €, carnet Amics dels Teatres 4 €

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església de Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

 

· Dilluns 29 de gener

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església de Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

 

· Dimarts 30 de gener

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església de Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

20 h. JCA Cinemes. Documental. Canaletto y el arte en Venecia. Organitza: JCA Cinemes

 

· Dimecres 31 de gener

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església de Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

 

· Dijous 1 de febrer

18 h. Casa de la Ciutat. Recepció institucional a les Candeles vallenques

19 h. Campanar església de Sant Joan. Toc de novena

19 h. Pati Sant Roc. Obertura de l'exposició X Biennal Alejandro de la Sota. Coorganitzen: CoAC Tarragona i IEV

19 h. Sala Sant Roc. Inauguració de l'exposició Arqueologia i Patrimoni Industrial a les comarques de Tarragona. Organitza: IEV

19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

20 h. JCA Cinemes.  Documental d'art. El Fascinante mundo de El Bosco

 

· Divendres 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela

10 h. Capella Roser. Pessebre monumental Pisos Clols. Darrera jornada d’aquesta tradicional mostra d’art popular. Organitza: Associació Francesc Clols

10.30 h. Església Sant Joan. Representació de la moixiganga. Aquesta escenificació de teatre popular i religiós que singularment es manté dins el temple, representant onze misteris: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la Creu, Quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera

11.15 h. Església Sant Joan. Prova acústica per a la definició del nou orgue de Valls per part de l’orguener Gerhard Grenzing, que estrenarem en les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021. Per arribar a aquesta fita són imprescindibles càlculs i experiències prèvies com la que viurem. Organitza: Comissió ciutadana del nou orgue

11.30 h. Església Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la benedicció de les candeles mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Surt per la porta de les campanes, recorre el barri antic i retorna al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i vallencs, la clou la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal, acompanyada del toc de processó amb les gralles i timbals d'Espai Trad. Durant l’Ofici es canten els Goigs i el Virolai de la Mare de Déu de la Candela.
Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i pl. Blat

19 h. Campanar església Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

 

· Dissabte 3 de febrer

11.30 h. Des de l’Oficina de Turisme, la Cort 61. Visita guiada: Valls, terra de calçots. Reserva: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o 977 612 530. Preu: 6 €. Coorganitzen: Àuriga serveis culturals, Societat Agrícola i Secció de Crèdit, Restaurants Casa Fèlix, Masia del Pla, Julià Mallol i Artik

19 h. Campanar església Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela

 

· Diumenge 4 de febrer

11 h. La Circoteca, ctra. Alcover 8. Taller de circ. Circ en família. Preu: 5 € per família (un adult i un infant) i 1 € suplement per persona extra. Organitza: Cia Passabarret

12 h. Centre Cultural. Exhibició de ball dels alumnes de Dansclas. Organitza: Dansclas

18.30 h. Kursaal. Ballables. Preus: 5 €, carnet Amics dels Teatres i jubilats 4 €. Organitza: Agència Artística Loren

19 h. Campanar església Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església Sant Joan. Cloenda de la novena de la Mare de Déu de la Candela

 

VALLS · 23 DE GENER DE 2018