Xavier Graset i Violant Llopis dissabte al Principal

Xavier Graset i Violant Llopis dissabte al Principal

Xavier Graset i Violant Llopis dissabte al Principal

> Safira és el títol d’aquesta lectura dramatitzada guardonada amb el Serra d’Or 2014

> També ja es podrà gaudir de l’exposició dedicada a l’autor modernista Adrià Gual

El proper dissabte 24 de febrer la nova temporada dels Teatres de Valls arriba al Principal per boca de l’actriu vallenca Violant Llopis, al costat del popular actor i periodista Xavier Graset. Mercè Espelleta i Carles Bigorra també es posaran sota les ordres del director Joan Castells en aquesta lectura dramatitzada que recrea la trama del popular romanço «La dama de Reus». Les localitats es poden obtenir pels tres canals on line (www.ticketea.com), telefònic (902 044 226), taquilles del Principal i, una hora abans de la funció, també al mateix Teatre. El vestíbul i el bar del Teatre també renoven la seva exposició temporal amb una mostra dedicada a l’autor teatral modernista Adrià Gual, qui marcà un punt d’inflexió en la dramatúrgia catalana del segle XIX.

A partir del romanço popular «La dama de Reus» –que va donar lloc, per exemple a l’obra homònima d’Ambrosi Carrion, de 1949–, l’escriptor Magí Sunyer recupera una història ben coneguda. Es tracta de la d’aquella dama extraordinàriament bella que es veu obligada a anar al llit amb el tirà per salvar la vida del seu marit. En aquesta nova recreació, guardonada amb el Premi Crítica «Serra d'Or» de Teatre 2014, la dama, Safira, ha fugit del seu país amb Ismael, carismàtic líder opositor, ara vençut per la persecució i per la malaltia. L’entrega de Safira a Max els garanteix un fràgil estatut de refugiats clandestins, sempre sota l’amenaça de l’extradició.

Magí Sunyer reforça el romanço amb ressons intertextuals de coneguts drames d’amors impossibles, com són el de Romeu i Julieta o el de Margarida i Faust, en un suggerent joc de miralls. L’autor es pregunta si Safira renuncia a la dignitat per no perdre la llibertat, o més aviat renuncia a la llibertat per no perdre la dignitat. Encara una tercera via entra en joc: potser la dignitat i llibertat van tan de bracet que una renúncia comportaria l’altra.

Magí Sunyer (Reus, 1958) és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona, i escriptor. Ha estudiat l'obra d'autors dels segles XIX i XX i la mitologia i la simbologia nacionals en la literatura, en obres literàries com La ciutat nova, literatura sobre llibertat, igualtat i catalanisme, Els marginats socials en la literatura del Grup Modernista de Reus, Modernistes i contemporanis i Els mites nacionals catalans i una bona quantitat d'articles. És autor de contes, novel·les –una de les quals, Jim,va obtenir el Premi Roc Boronat 2009–, teatre i poesia.

Les localitats es poden obtenir pels tres canals on line (www.ticketea.com), telefònic (902 044 226), taquilles del Principal i, una hora abans de la funció, també al mateix Teatre. També es podrà gaudir de la nova Promo3 amb entrades a 3 euros per a les persones amb situació d’atur, així com, els darrers 30 minuts abans de la funció, de la Promoció Jove amb localitats a 3 euros per als menors de 30 anys.

Exposició sobre el dramaturg Adrià Gual

Coincidint amb l’inici de la temporada, la Xarxa de Cultura de Valls juntament amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona ha renovat l’exposició temporal, obrint una mostra titulada «Adrià Gual. L’escenògraf de la modernitat». Adrià Gual (1872 - 1943) és el primer testimoni de la modernitat en l’escena catalana. Gràcies a ell, el teatre supera el sentit il·lustratiu, es transforma en un art que expressa i commou, i introdueix la modernitat a l’art i la cultura catalana de la societat del segle XX.

Gual fou un dramaturg, escenògraf i empresari teatral, impulsor i director de l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, pintor i pioner del cinema. Va ser un artista polifacètic que també va escriure poesia, va treballar en la litografia, el cartellisme i el grafisme. Com a plàstic, se centrà en un estil modernista típicament simbolista. Gual també va ser un cineasta pioner que va treballar amb Espectacles i Audicions Graner (1904) i va dirigir la productora Barcinógrafo (1914).

L’exposició està disposada entre el vestíbul i el cafè del Teatre Principal, i romandrà oberta en horari de funció fins al diumenge 22 d’abril, la vigília de Sant Jordi.

VALLS · 21 DE FEBRER DE 2018