El Centre Cívic de Valls incrementa un 13% els usuaris i consolida activitats

El Centre Cívic de Valls incrementa un 13% els usuaris i consolida activitats

El Centre Cívic de Valls incrementa un 13% els usuaris i consolida activitats

> Creix també fins al 21% els usuaris que gaudeixen de descomptes a les taxes progressives del servei

> Les activitats per a gent gran (32,6%) i les obertes a tots els públics (22,5%), ocupen la part central de la programació regular

> L’Estiu Actiu repeteix èxit amb prop de 1.500 participants

El Centre Cívic va consolidar durant el 2017 el model de programació que l’ha convertit en el punt de referència de les activitats cíviques, formatives, culturals, de desenvolupament comunitari i cohesió social de Valls. L’any passat, les activitats que es desenvolupen des del servei ubicat a l’Espai Ca Creus durant els mesos de programació regular (de setembre a juny) va comptar amb la participació de 2.251 usuaris, el que representa un creixement del 13% respecte de l'any anterior.

D’aquesta manera es consolida un servei que, des del trasllat del Centre Cívic a Ca Creus el 2013  ha permès ampliar la programació i el volum d'usuaris, amb un calendari d’activitats que abasta la totalitat de l’any. Així, des del trasllat a Ca Creus ara fa cinc anys, el servei ha augmentat en un 250% les xifres d’assistència. Els 2.251 participants del 2017 en activitats de la programació estable confirmen aquesta tendència i representen la part més important de l’activitat anual del Centre Cívic, però també sobresurt l’Estiu Actiu al juliol que amb 29 activitats va assolir 1.491 participants, amb un lleuger descens del 7,3%. A aquestes xifres, caldria afegir-hi altres activitats puntuals obertes, com la rua infantil de Carnaval que amb prop d'un miler de participants és l’acte més multitudinari dels que organitza el Centre Cívic.

A més d’activitats gratuïtes, més usuaris amb descomptes

Dels usuaris de la programació trimestral de caràcter regular, un 53,5% ho fan en activitats de pagament, però a la vegada a un 21% d’aquests se’ls subvenciona, via ordenances fiscals, part del preu públic. En aquest sentit, el percentatge d’usuaris amb descomptes en els preus públics s’ha anat incrementant progressivament des de la seva implantació i ha passat de l’11% l’any 2015 a representar gairebé una quarta part dels usuaris el 2017, la qual cosa reforça la vocació i el paper comunitari i integrador del servei. En concret, s’aplica una tarifació reduïda per a la gent gran majors de 64 anys i, a la vegada, per a la població juvenil fins als 25 anys, a més de descomptes per a persones en situació d’atur, amb discapacitat o en risc d’exclusió social, garantint que tothom hi pugui participar sense ser exclòs per raons econòmiques.Durant el 2017, el gruix de les activitats programades pel servei van ser les xerrades gratuïtes (12,3%) i les activitats/tallers també de caràcter gratuït (20,2%) que sumen un 33,5% de l’oferta del Centre Cívic. És, de fet, en les activitats gratuïtes entre les que hi ha espectacles infantils on hi ha una major assistència de públic, amb un 41,8% del total de participants de les activitats regulars. Cal assenyalar en aquest sentit que totes les activitats de l’Estiu Actiu són gratuïtes, junt amb xerrades o els cicles d’activitats, per exemple sobre cuina o agricultura, que se celebren durant la programació regular del Centre Cívic.

En relació al tipus d’activitat, sobresurten les adreçades a la gent gran (un 32,6% del total) que, junt amb les activitats obertes a tots els públics (22,5%) ocupen la part central de la programació.

Participació de 14 entitats

D’aquesta manera, el Centre Cívic va ampliar l’abast de les accions destinades a reforçar els programes de desenvolupament comunitari i cohesió social, consolidant un model de gestió col·laboratiu i participatiu. Així, l’any passat, a més de la col·laboració de caràcter transversal de diferents departaments municipals (Xarxa de Cultura, Patronat d’Esports, Punt Òmnia, Benestar Social- PLICS, Biblioteca Carles Cardó, Ensenyament, Vallsgenera, OMIT i VallsJove), les activitats van comptar amb la participació i coorganització de 14 entitats.

Les relacions i sinergies que s’han establert amb entitats i serveis municipals han estat positives ha permès crear una xarxa facilitadora i col·laboradora, oberta a noves propostes a entitats i persones de Valls. A més de la programació regular o l’Estiu Actiu, n’és una prova d’això el Pessebre Vivent de Valls que el 2017, tot i que no es va poder celebrar a causa del mal temps, va comptar en els seus preparatius amb la participació de més de 200 persones, un centenar d’empreses i una trentena d’entitats de la ciutat.

> Més informació gràfica