1.800 alumnes participen en el programa educatiu dels Teatres de Valls

1.800 alumnes participen en el programa educatiu dels Teatres de Valls

1.800 alumnes participen en el programa educatiu dels Teatres de Valls

> Durant el febrer i març les accions de les «Audicions Musicals» i les visites teatralitzades congreguen 23 centres educatius de Valls i l’Alt Camp

Durant els mesos de febrer i març algunes de les principals accions del programa educatiu anual dels Teatres de Valls han comptat amb la participació de 1.800 alumnes procedents de 23 centres educatius de la ciutat de Valls i de la comarca de l’Alt Camp. 41 audicions organitzades pel Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp i 10 visites teatralitzades en cooperació amb la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Valls s’han desenvolupat entre el 14 de febrer i el 15 de març al Teatre Principal.

En les audicions musicals, que arribaven a la seva 19a edició, han participat 1548 alumnes de la comarca. 658 van prendre part en les sessions centrades en la música tradicional, 472 en les de jazz i 418 en les de música de cambra. El participants provenien de centres ubicats a onze localitats: Valls, Rodonyà, Vila-rodona, Alcover, Puigpelat, El Pla de Santa Maria, Nulles, Figuerola del Camp, Cabra del Camp, El Pont d’Armentera i Vallmoll. Paral·lelament, la darrera setmana 250 alumnes i professors vallencs van participar en l’acció «Les bambolines del Principal», també dins el Programa Educatiu dels Teatres de Valls. Els centres educatius es van acostar al centenari edifici del Teatre Principal per conèixer-lo des de les entranyes.

Els Teatres de Valls han obert durant aquesta setmana el Principal perquè set escoles i col·legis vallencs, La Candela, Claret, Enxaneta, Eladi Homs, Lledó, Eugeni d'Ors i Baltasar Segú, en coneguin les interioritats i el funcionament. Majoritàriament els grups han estat formats per alumnes que cursen quart de primària, distribuïts en grups de 25 persones. Hi han passat repartits en deu visites teatralitzades en el cinquè any consecutiu que es realitzen.

Els actors del Grup Teatre Principal (GTP) de Valls han estat els encarregats de conduir les accions, que tenen com a objectius descobrir els racons del centenari coliseu vallenc que habitualment no estan a la vista del públic, conèixer la història que amaguen els diferents espais, saber quins són els preparatius d’una obra teatral o en general d’un espectacle, i viure des de dins com es desenvolupa la representació. Aquest muntatge és un exemple de la implicació dels membres del GTP, ja que les representacions són en un horari molt poc habitual per al col·lectiu amateur: els matins entre setmana, des de les 9.30 a les 12.30 h.

El regidor de Cultura Marc Ayala ha destacat «la importància de les accions que es desenvolupen dins el Programa Educatiu dels Teatres de Valls ja que permeten contribuir a la generació de públics per a temps futurs». Així mateix, Ayala valora molt positivament tant la coordinació del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp pel que fa a les audicions musicals com el valor afegit dels col·lectius artístics de la ciutat de Valls en les visites teatralitzades, que incorporen un plus addicional a les línies impulsades des dels Teatres locals».

El segon teatre més antic

El Teatre Principal de Valls, ubicat al cèntric carrer Jaume Huguet, és el segon teatre més antic de Catalunya que ha conservat la seva estructura arquitectònica inicial. L’edifici va ser construït entre els anys 1845 i 1851 per l’arquitecte Ignasi Jordà i decorat pel pintor i escenògraf Josep Planella. L’any 1882, l’arquitecte Lluís Homs en va cloure la façana.

L’interior original del teatre era del tipus anomenat “a la italiana”, format per l’escenari, el fossat per a l’orquestra, el pati de butaques i els pisos de planta amb les llotges de secció circular. La façana no reflecteix aquesta diversificació d’espais, sinó que els unifica i s’articula simètricament respecte d’un eix central, formant tres cossos verticals de tres pisos. És remarcable l’ordenació de les obertures i dels elements decoratius, que respon a les característiques pròpies de l’estil neoclàssic.

Aquestes activitats formen part del Programa Educatiu, una de les cinc línies medul·lars d’actuació dels Teatres de Valls, vertebrat al costat de la programació estable, de la de cultura participativa, de les residències artístiques i tècniques, i de l’Escola de l’espectador.

VALLS · 20 DE MARÇ DE 2018