Els arqueòlegs posen al descobert nous vestigis de l'antiga muralla medieval

Els arqueòlegs posen al descobert nous vestigis de l'antiga muralla medieval

Els arqueòlegs posen al descobert nous vestigis de l'antiga muralla medieval

> S’ han localitzat per primera vegada restes de la muralla del segle XIII, en concret del que devia ser el Portal de la Font dels Clergues, així com una part del fossat de la muralla del XIV

Els treballs d’intervenció arqueològica que s’estan efectuant al primer tram de la muralla de Sant Antoni, a tocar del Portal Nou, han permès localitzar noves restes de les antigues muralles medievals de la ciutat. Aquest dijous dia 29 de març han visitat l’espai membres de la Comissió Municipal de Patrimoni per poder copsar de primera mà els nous elements que s’han trobat en les prospeccions arqueològiques i que es tindran en compte a l’hora de redactar enguany el projecte executiu de recuperació de les muralles en aquesta zona.

La troballa més important ha estat el descobriment de restes de la muralla del segle XIII de la que, tot i que els historiadors intuïen el seu recorregut, fins ara no se n’havia trobat cap vestigi enlloc. En concret, els treballs de prospecció arqueològica han posat al descobert l’estructura d’un arc i altres materials de paret de muralla del XIII que estarien situats al que es coneixia com el portal de la Font dels Clergues, del que hi ha molt poques referències històriques documentades. Aquest portal comunicava la vila amb la Font del Bosc i era un portal secundari de la muralla del segle XIII que es complementava amb el portal principal situat a pocs metres i que coneixem com a Portal Nou.

A partir del segle XIV la ciutat va aixecar una nova muralla i la seva construcció va desfigurar bona part de la muralla del segle XIII. Així, al mateix espai on ara s’han trobat els vestigis del Portal de la Font dels Clergues, s’hi aixecà la torre sobirana, la torre més alta de totes les muralles de Valls. Els treballs han permès localitzar més restes de l’estructura defensiva de la ciutat al segle XIV, entre els que destaca, sens dubte, el fossat que deuria tenir uns 3,5 metres de fons. També s’ha localitzat un empedrat que segurament es correspondria a un dels corrals municipals de la vila al segle XVIII i a més s’ha ampliat la informació sobre dos refugis antiaeris que es van construir durant la Guerra Civil a l’interior d’una antiga fàbrica.

Els treballs de prospecció arqueològica que s’estan realitzant ara són els quarts que s’han efectuat en aquesta zona en la última dècada. Aquesta última intervenció dels arqueòlegs s’ha realitzat en el marc del projecte de recuperació de les antigues muralles medievals, catalogades i protegides com a Bens Culturals d’Interès Nacional. La informació arqueològica, d’acord amb el departament de Cultura de la Generalitat, permetrà completar en aquest sentit el projecte executiu de recuperació d’aquest espai pel que l’Ajuntament ha previst en el pressupost d’enguany una partida de 350.000 euros.

Aquesta actuació al Portal Nou per anar recuperant progressivament les muralles es complementa amb la que s’està desenvolupant a una altra zona de la ciutat, en concret, a la coneguda com la muralla de Sant Francesc. En aquest segon àmbit, l’Ajuntament continua amb els processos d’adquisició dels immobles per tal de, com preveu el Pla de Millora Urbana del Barri Antic, intervenir per esponjar aquesta zona i posar al descobert les restes de la muralla medieval que s’amaga a l’interior de les cases, creant un nou accés al centre històric.
 
Tot i que el projecte de recuperació patrimonial de les muralles medievals de la ciutat no ha estat seleccionat per rebre finançament a través de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, el consistori té la intenció d’avançar acollint-se a altres línies de subvenció.

VALLS · 29 DE MARÇ DE 2018