S'amplien les bases de subvencions sobre l'IBI i les escombraries a famílies en situació de vulnerabilitat

S'amplien les bases de subvencions sobre l'IBI i les escombraries a famílies en situació de vulnerabilitat

> Com a novetat, els beneficiaris rebran els ajuts municipals abans d’haver de pagar aquests impostos

> Amb el nou sistema de llindars per accedir a les subvencions es preveu que es tripliquin els ajuts per a l’Impost de Béns Immobles

L’Ajuntament ha aprovat les noves bases de subvencions sobre l’Impost de Bens Immobles i la Taxa de Recollida d’Escombraries que amplien de manera considerable els ajuts a famílies en situació de vulnerabilitat. Es calcula que, amb el nou sistema de càlcul de llindars econòmics i nivell d’ingressos, els ajuts que es concedeixen des de la regidoria de Benestar Social es triplicaran enguany en el cas de l’Impost de Béns Immobles.

Com a novetat important de les bases, els beneficiaris rebran els diners de les subvencions abans d’haver de pagar els rebuts de l’IBI i la taxa d’escombraries. D’aquesta manera, es guanya en efectivitat de les subvencions ja que facilita a les famílies poder fer front a les despeses dels dos rebuts. Les noves bases s’han elaborat amb l’objectiu de disminuir la pressió fiscal i augmentar els ajuts a les persones en una situació més vulnerable així com a les famílies monoparentals. Fins ara, les subvencions es concedien amb ajuts lineals, però amb les noves bases les subvencions dels rebuts de l’IBI i d’escombraries s’establiran proporcionals a la renda per augmentar els ajuts als col·lectius que més ho necessiten.

S’introdueix com a índex de referència l’IRSC (Índex de Renda de Suficiència de Catalunya) per tal d’unificar criteris i articular que totes les ajudes concedides per Serveis Socials es concedeixen en base a aquest llindar establert per la Generalitat. En concret, en les bases municipals es fixa el llindar en 10.358 euros anuals, un 30% més del que marca l’IRSC i es pondera en funció dels membres de la unitat familiar. A més, la nova ponderació s’ha dissenyat per afavorir a les famílies monoparentals.

Impost de Béns Immobles

Les subvencions sobre l’IBI de naturalesa urbana estava fixada fins ara en el 25% del rebut, mentre que amb el nou sistema de llindars pot arribar a cobrir el 100% de l’impost. D’aquesta manera, les famílies amb ingressos que no arribin a la meitat del llindar podran acollir-se a subvencions per la totalitat del rebut. Per a la resta de casos, es ponderen els ajuts també en funció dels ingressos, amb subvencions que poden oscil·lar entre un 50% i un 25%. Les famílies monoparentals tenien fins al moment subvencions del 50% de l’impost, però ara es pondera i els ajuts poden variar per aquests casos entre el 100%, el 65% i el 40%.

D’aquesta manera, amb el nou sistema que estableix un llindar econòmic que dóna dret a les subvencions i una nova fórmula per ponderar la subvenció en funció dels ingressos i els membres de la unitat familiar, des de la regidoria de Benestar Social s’ha calculat que les ajudes per aquest any 2018 gairebé es triplicaran per tres. Així, es concediran 8.000 euros en ajuts a unes 55 famílies, un 35% més de beneficiaris.

Pel que fa a la Taxa d’Escombraries, les subvencions al rebut de la brossa es mantenen com fins ara amb subvencions que poden oscil·lar entre el 65% i el 100%. Tot i així, amb la introducció del nou sistema de llindars econòmics familiars, també es preveu que s’ampliïn els beneficiaris que s’hi podran acollir, en especial per a famílies en situació de major risc.

Per als dos casos, tant per a les subvencions de l’IBI com de les escombraries, les persones sol·licitants hauran de complir els següents requisits:

  • Estar empadronat/da a l'habitatge per al qual se sol·licita la subvenció.
  • Límit de renda: el que s'estableixi en aquestes bases.
  • No disposar d’altres habitatges diferents a l’habitatge habitual ni béns immobles que generin rendes, de la persona sol.licitant ni les persones que hi convisquin, envers als quals es disposi de dret de propietat, possessió o usdefruit; llevat de situacions acreditades de separacions matrimonials o divorci, o altres circumstàncies anàlogues, en què s’hagi assignat judicialment el dret d’ús i gaudi de l’habitatge familiar a l’altre cònjuge o parella.
  • No disposar de rendes d’activitat econòmica, ni de capital que proporcionin recursos alternatius suficients per atendre la necessitat per a la qual se sol·licita l’ajut.
  • No tenir accés a prestacions econòmiques atorgades per altres administracions que puguin cobrir la necessitat sorgida.
  • Caldrà que el sol·licitant sigui, alhora, el titular de l'habitatge (en el cas de les subvencions per escombraries, titular o llogater)
  • Estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
  • No incórrer en cap dels supòsits que estableix l’article 13.2 de la LLei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

>> Descarregar Bases Subvenció IBI

>> Descarregar Bases Subvenció Taxa Escombaries

VALLS · 5 D'ABRIL DE 2018