La Companyia Passabarret presenta "Josafat" de Prudenci Bertrana al Teatre Principal de Valls

La Companyia Passabarret presenta "Josafat" de Prudenci Bertrana al Teatre Principal de Valls

La Companyia Passabarret presenta "Josafat" de Prudenci Bertrana al Teatre Principal de Valls

> La companyia ha fet una adaptació circense de l'obra modernista que es podrà veure aquest dissabte 28 d'abril

La companyia vallenca Passabarret puja a l'escenari del Teatre Principal, dissabte 28 d'abril a les 21 hores, per presentar la seva última creació «Josafat», una adaptació circense basada en l’obra de Prudenci Bertrana. El repte de convertir aquest clàssic modernista en una obra de circ per a públic familiar no busca res més que utilitzar un nou llenguatge per explicar una història coneguda, però donant‐li una visió tan oberta com l’art escènica que l’interpreta, centrant‐se en el fons però interpretant la forma amb llicències circenses i actorals. "Josafat" és la història del que s’ha considerat el “Geperut de Notre‐Dame” de la literatura catalana. Una història d’una realitat fosca en la que ara Passabarret revitalitza al protagonista per donar‐li llum.

Amb el mateix desig irrefrenable de crear de Prudenci Bertrana, aquesta adaptació de circ per sala pretén, a cop de bisturí, mantenir el rerefons original de les històries que relacionen als dos personatges protagonistes de l’obra, en Josafat i la Fineta, però esquinçar al mateix temps la seva presentació escènica. Un campaner solitari, habituat a l’alçada, que tan aviat juga amb una perxa de sis metres com amb el perill dels ganivets, és seduït per una noia jove amb un llenguatge acrobàtic; una relació passional amb un final fatal encarnat per un quadrant rus… Les tècniques de circ mostraran ara la passió desmesurada i la realitat dels personatges i, a més, ens ajudaran a canviar el concepte tèrbol i deliberadament sexuat, descrit al text original, donant entrada a un llenguatge escènic més planer, empàtic i apte per a un públic plural.

La fascinant trobada entre en Josafat i la Fineta els converteix, sense saber‐ho, en els protagonistes accidentals d'un joc entre "bella i bèstia". Equilibris entre dos antagonistes, tant simbòlics com reals, sobre un quadrant o ballant sobre una perxa. Jocs amb ganivets, teles i la follia de la roda cyr. Una adaptació en clau de circ de la clàssica novel∙la modernista de Prudenci Bertrana que desconstrueix la passió, la por, les contradiccions, les obsessions, els contrastos i la tragèdia d'aquest Geperut de Notre‐Dame català, donant com a resultat un relat breu, naïf i obert a un públic familiar.

L'adaptació i direcció de «Josafat» l'ha realitzat Adrián Schvarzstein, amb Laia Estrada com a ajudant de direcció. Pel que fa al repartiment, Oriol Llop es posarà a la pell de Josafat i Maria Cavagnero a la de la Fineta, mentre que la música anirà a càrrec de Guillermo Cides. La producció és de David Sancho en coproducció amb Xarxa de Cultura de Valls.

Cia. Passabarret

Cia Passabarret es funda el maig de 1995 a Valls, amb joves artistes de carrer que decideixen ordenar i posar en escena alguns dels seus números més elaborats. Així va sorgir el seu primer espectacle “Qui té la pela?”, una proposta eminentment malabar que va ser inclosa en la 13 Marató de l'Espectacle al Mercat de les Flors de Barcelona (maig de 1996i que va permetre al grup donar-se a conèixer al gran públic.

L'escissió de la companyia el 1999 va paralitzar la seva trajectòria temporalment, però aviat arriba el seu nou espectacle “Giravolt” (2001), que va suposar el renéixer del grup, gràcies a l'entrada de nous membres com Jordi Gómez (que havia treballat amb Monti & Cia o el Circ Raluy). El seu aterratge a Passabarret implica també l'arribada de nous artistes al grup, que renoven generacionalment la companyia i impulsen tant la seva la tasca artística com la producció d'espectacles i esdeveniments.

El primer espectacle amb el qual han girat per tot l’Estat espanyol és el show itinerant i musical “Tandarica Orkestar” (2004), que els ha portat als més destacats festivals de teatre de carrer, actuant a Mònaco, París, Holanda o Matanzas (Cuba) i al costat d'alguns dels més importants noms de la música balcànica, com Fanfare Ciocarlia o Emir Kusturica.

En els últims anys han treballat al costat d'artistes com el pallasso italià Peter Ercolano, Maku Jarrak, Pepa Plana o El Capitán Maravilla, encara que destaca la influència de destacats pallassos com Chacovachi o Jango Edwards, amb qui han col·laborat estretament. Concretament, al costat de Jango Edwards, el 2010 van estrenar a Fira Tàrrega l'espectacle “Big Boss & Tandarica Circus”, amb el clown americà de cap de cerimònies.

Al 2014 van iniciar la seva primera gira amb carpa pròpia per Catalunya, “Tandarica Circus Experience”, convertint-se en el segon circ català en ruta en tot l’any. També al 2014 van començar a treballar per Pallassos Sense Fronteres, amb qui van fer la seva primera expedició a Jordània.

Cia. Passabarret realitza anualment una mitjana de 100 actuacions amb les seves diferents propostes, i a l'octubre de 2012 va obrir el seu propi centre de creació i producció d'espectacles anomenat La Circoteca a Vals, a més de la seva escola de circ. La Circoteca ha estat premiada amb el Premi de Circ Zirkòlika 2015, en la categoria de millor iniciativa per la projecció de circ de Catalunya. Actualment, Cia. Passabarret està integrada per Dèlia Batet (única supervivent des de la creació de la companyia), Oriol Llop i David Sancho.

Entrades

Les entrades es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com, al telèfon 902 044 226 i a les taquilles del Teatre Principal els dimecres a la tarda i els divendres al matí, així com al Principal també una hora abans de la representació, programada a les 21 h.

VALLS · 25 D'ABRIL DE 2018