La veu preciosa de Maria Rodés mira l'univers des de Valls

La veu preciosa de Maria Rodés mira l'univers des de Valls

> Estrenat al Mercat de Música Viva de Vic, dissabte arriba al Principal

> És el seu primer escenari a les comarques tarragonines

El proper dissabte 5 de maig la cantant i compositora Maria Rodés presenta el seu nou disc 'Eclíptica', sobre la figura de Lluís Rodés, el seu tiet besavi, astrònom, meteoròleg i director de l'Observatori de l'Ebre. Guardonada amb el prestigiós Premi Puig-Porret 2016 a la millor creació musical, aquest ajut li va permetre concebre l’espectacle actual que veia la llum en el darrer Mercat de Música Viva de Vic, la gran plataforma de les músiques del país.

Maria Rodés, amb sonoritats empeltades d’aromes de grups com Love of Lesbian, Sidonie, Standstill o The New Raemon, oferirà al Teatre Principal de Valls aquest dissabte 5 de maig a partir de les 21 hores una recreació del transcurs d'una nit amb un repertori de cançons i passatges musicals inspirats en la vida i obra del seu tiet besavi, Lluís Rodés.

En estrena a les comarques de Tarragona, mirant cap al cel, la cantant barcelonina Maria Rodés ha cercat respostes a les grans incògnites de l’existència. Però hi ha trobat alguna cosa més que vessa en el seu nou espectacle paramusical, 'Eclíptica'. És un disc i concert que explora l’univers i on reconnecta amb l’herència del seu avantpassat.

Precisament en el seu diari dels anys del conflicte de la guerra civil espanyola, basa Rodés unes cançons que evolucionen igual que ho fa una posada en escena austera però efectiva, on una gran lluna-llum va quedant eclipsada en una primera part i va destapant-se en una segona part, dibuixant quan cal ara un sol, ara un planeta. El concert reuneix unes cançons que ja neixen ben amassades per a la plaent degustació, amb uns ingredients trobats, de veritats i aprenentatges vinculats al seu familiar durant els seus dies de guerra, soledat, por i espiritualitat.

Trajectòria ascendent

Delicadesa i imaginació a dojo, aquestes són les coordenades amb les quals Maria Rodés ha estat treballant des de l'inici de la seva trajectòria musical. Primer va ser de la mà d'Andy Poole, guitarrista que va ajudar-la a finals de 2007 a gravar la seva primera demo amb el nom artístic d’Oníric. La maqueta va funcionar, i pocs mesos després entrarien en els estudis Ultramarinos Costa Brava per enregistrar el seu disc de debut, apadrinats per Ramon Rodríguez (The New Raemon, Madee, Cydonia).

Va resultar un inici de carrera replet de llum, idees, innovació i sensibilitat. "El debut, Sin técnica" (Cydonia, 2009), va rebre grans elogis per part de la premsa gràcies a unes sonoritats insòlites, fruit de l'experimentació amb sons quotidians, com els dits teclejant rítmicament un ordinador, els esternuts, els ocells cantant a través de la finestra, persianes obrint-se i tancant-se..., tot plegat interactuant amb una veu preciosa, naïf en ocasions, vehement en altres, a manera de base musical.

El grup Oníric, com a projecte, va durar el curt espai de temps que transcorre entre la creació de la demo fins a l'edició del disc de debut. La parella musical formada per Maria i Andy es va diluir, i és ara Maria Rodés qui dóna continuïtat al projecte amb les mateixes premisses, que han estat la marca de la casa i que tan gratament havien sorprès.

La manera d'escriure cançons, no només amb diversitat de llenguatges verbals sinó musicals, movent-se entre el folk, la bossa nova i la proto-electrònica. I sobretot, una veu que no solament envolta excel·lents melodies en un núvol de somni sinó que juga constantment amb textures (cantades o no, per exemple esternuts i tot tipus de sons humans...), harmonies i cors. La perfecta conjunció sonora, ideada brillantment per la Maria, forma un conjunt sòlid i perfectament greixat, creant un bloc que a més d'agradable a l'oïda, suggeridora, sensual i íntim, resulta en una de les formes més originals que recentment ha adquirit el tan poblat neo-folk patri, afegint unes cotes d'autenticitat i avantguarda inèdites en la resta de cantautores de nova fornada.

El nou cd de Maria Rodés ha estat produït per Ricky Falkner, especialista que ha contribuït a l’excel·lència en bandes com Love of Lesbian, Sidonie, Standstill o The New Raemon.

Promocions per a joves i aturats

Les localitats es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com , al telefon 902 044 226 i a les taquilles del Teatre Principal dimecres a la tarda, divendres al matí i també una hora abans de la funció. Aquest espectacle compta amb les promocions 3 x 30 x 30 per als menors de 30 anys amb entrades a 3 euros els darrers 30 minuts abans de l’inici de la funció; la Promo3 per a persones en situació d’atur amb entrades també a 3 euros en qualsevol moment, i la Promo Apropa Cultura per a col·lectius amb risc d’exclusió social.

VALLS · 2 DE MAIG DE 2018