L'Ajuntament prepara un pla per frenar la generació de residus i augmentar la recollida selectiva

L'Ajuntament prepara un pla per frenar la generació de residus i augmentar la recollida selectiva

L'Ajuntament prepara un pla per frenar la generació de residus i augmentar la recollida selectiva

> L’índex de reciclatge es manté estable en el 40%, però el tractament de les escombraries genera encara un sobrecost de 116.000 euros a tots els vallencs

> Els descomptes a la taxa fiscal de recollida i gestió de residus fan augmentar l’activitat a la deixalleria en un 6%

L’Ajuntament de Valls està ultimant el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, un document que fixarà com a principal objectiu reduir la producció d’escombraries que, des de l’any 2013, ha augmentat d’una manera constant. El 2017 la ciutat de Valls va produir un total d’12.100 tones de residus, el que representa que cada vallenc va generar més d’1,3 quilos de brossa al dia, un 4,9% més que l’any anterior.

Això confirma una tendència també detectada al conjunt de Catalunya que situa els nivells de producció de residus municipals en xifres similars a les de fa deu anys. La sortida progressiva de la crisi i l’augment del consum i l’activitat econòmica ha generat que, a partir del 2013, la generació de residus hagi tendit a l’alça d’una manera gairebé constant. El Pla Local de Prevenció de Residus es troba a hores d’ara en fase de redacció i un cop aprovat preveurà l’adopció de mesures per revertir aquest augment, sota la màxima que el millor residu és aquell que no es produeix.

Aquest document s’ajustarà als objectius fixats tan a nivell europeu com català per frenar l’increment de residus i contribuir així a la mitigació del canvi climàtic, la millora de la qualitat ambiental i l’estalvi de recursos. D’aquesta manera, el Pla plantejarà diverses mesures, sobretot en l’àmbit de la sensibilització i sumant la col·laboració de centres educatius, agents econòmics i entitats de Valls per promocionar hàbits i actituds de consum sostenibles.

Recollida selectiva enfront recollida no selectiva

El Pla se sumarà així als objectius de la regidoria d’augmentar el percentatge de reciclatge sobre el global de les escombraries que l’any passat es va situar en el 43,6%. Això representa un increment del 9% respecte el valor registrat l’any 2016. No obstant, aquest augment s’explica en part per la gran quantitat de restes vegetals que va generar l’esclafit del passat mes d’octubre i que es van haver de retirar. De fet, si no s’hagués produït aquest fenomen meteorològic a l’octubre, la recollida selectiva s’hauria mantingut en el 40% com en els últims anys.

Per fraccions, la recollida selectiva es manté estable, amb lleugeres variacions. Així, mentre puja un 3% el paper i cartró (746 tones), disminueixen els envasos lleugers un 1% (488,4 tones) i el vidre un 3% (431,5). L’orgànica disminueix un 1% fins a situar-se en les 1.402 tones, el que representa un 10,9% sobre el total, per sota de l’objectiu que situa aquesta fracció en una tercera part aproximada del total de les escombraries que es produeixen.

La recollida de residus a la deixalleria sí que augmenta d’una manera significativa. En concret, l’any 2017 va créixer en un 6%, fins a situar-se en les 1.231 tones. S’han rebut ja 539 sol·licituds de descomptes a la taxa de residus per l’ús habitual de la deixalleria, una mesura de fiscalitat positiva que prima els usuaris més fidels amb reduccions al rebut de la brossa. Això representa un augment del 36% de sol·licituds respecte l’any anterior i confirma l’increment del coneixement d’aquests descomptes entre els vallencs.

El sobrecost de no separar la brossa per fraccions

Des de la regidoria de Via Pública i Serveis s’incideix en la necessitat de dur a terme la recollida selectiva ja que tots aquells residus dipositats al contenidor de resta paguen l’anomenat cànon de residus, un impost ecològic que s’aplica als municipis per tal que incentivin el reciclatge i la minimització de la producció de deixalles. En global, l’Ajuntament ha hagut de pagar 116.000 euros en aplicació d’aquests cànons, un sobrecost que es reduiria si s’augmentés la fracció de les escombraries que es reciclen. Per aquest motiu, les ordenances municipals estableixen des de fa diversos anys la recollida selectiva de residus com obligatòria, mentre que al contenidor de resta només és per aquelles escombraries que no siguin reciclables.

> Descarregar dades

VALLS · 14 DE MAIG DE 2018