Les taules de participació de pobresa energètica i habitatge fan balanç de les actuacions

Les taules de participació de pobresa energètica i habitatge fan balanç de les actuacions

Les taules de participació de pobresa energètica i habitatge fan balanç de les actuacions

> Constitueixen les dues meses consultives entitats del tercer sector, agents socials, empreses subministradores de serveis i l’Ajuntament

Les taules socials en matèria de Pobresa Energètica i d’Habitatge han fet balanç aquest divendres dia 6 de juliol, en les reunions respectives d’aquests dos òrgans de participació social, de les actuacions impulsades durant el 2017. Aquests dues taules integrades per responsables polítics i tècnics municipals, representants d’entitats del tercer sector i altres agents socials són òrgans consultius on s’estableixen i proposen accions i projectes.

En aquest sentit, en el balanç efectuat a la Taula de Pobresa Energètica s’ha destacat la implementació durant el 2017 del projecte pilot d’auditories energètiques a 10 llars de famílies en situació de vulnerabilitat social. Les famílies que hi han participat han rebut assessorament en l’aplicació de mesures correctores a casa seva per afavorir així l’estalvi energètic i la reducció dels costos de les factures. En la majoria dels casos, se’ls ha assessorat sobre les factures i els diferents tipus de bonificacions a les que es podien acollir, a més de totes aquelles mesures d’aplicació a la pròpia llar que permeten un major estalvi energètic, com la instal·lació de bombetes led, temporitzadors i difusors d’aigua, així com la renovació d’equipaments i electrodomèstics per nous aparells més eficients.

La Taula de Pobresa Energètica, creada l’any 2016 amb l’objectiu de dissenyar i impulsar actuacions per garantir l’accés als subministraments bàsics a persones i famílies en risc d’exclusió, està formada per representants d’entitats del tercer sector -Creu Roja, Càritas i l’Associació Egueiro-, de les empreses subministradores Sorea, Endesa, Gas Natural i Iberdrola, la Federació d’Associacions de Veïns, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, l’empresa Ikea, responsables tècnics dels serveis socials municipals i del Pla Local d’Inclusió Social encapçalats pel regidor de Benestar Social i Habitatge, Jordi Cartanyà, i el d’Ensenyament, Territori i Medi Ambient, Martí Barberà.

Des de la Taula de Pobresa Energètica es va engegar durant el 2017 una nova línia d’acció basada en la formació a les famílies en estratègies, hàbits i mesures que redueixin la despesa energètica i quines són les modalitats de contractació de serveis més adequades. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració i implicació de tots els agents del municipi que composen la Taula i aposten per garantir l’accés als subministraments bàsics a les famílies en risc de vulnerabilitat.

Derivat de la bona evolució de projectes com aquest i l’aprovació del nou decret sobre Bo Social, durant l’últim trimestre de 2017 s’ha establert, des del PLICS, un punt d’assessorament per a famílies i persones en seguiment i atenció a Serveis Socials. Des d’aquest punt s’ha assessorat als usuaris de com tramitar el Bo Social i també tota la informació relacionada amb els subministraments de serveis energètics.

A més, es va impulsar l’Escola d’Energia amb una jornada adreçada als tècnics de l’Equip Bàsic de Serveis Socials des de la Fundació Gas Natural Fenosa. Aquesta escola té com objectiu principal l’assessorament a treballadors de les administracions públiques i d’entitats del tercer sector en matèria d’energia, per tal de minimitzar l’impacte del cost energètic entre els col·lectius més vulnerables de la societat. Per a la ciutadania en general, també s’han realitzat activitats informatives, com el Cicle d’Eficiència Energètica celebrat a finals de l’any passat.

Taula d’Habitatge
D’altra banda, avui també s’ha reunit la Taula d’Habitatge que, a més dels responsables de les regidories d’Habitatge, Serveis Socials, Urbanisme i l’oficina tècnica del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social, agrupa també a l’empresa municipal d’habitatge Provalls i les entitats Creu Roja, Caritas i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Durant la sessió, s’ha fet balanç del procés de desplegament del Pla Local d’Habitatge de Valls, donant continuïtat a polítiques transversals per facilitar l’accés a l’habitatge a la població, en especial als col·lectius amb majors dificultats socioeconòmiques.

L’Ajuntament de Valls va concedir l’any 2017 31.182 euros en subvencions per facilitar l’accés a habitatges de lloguer, bé a través d’ajuts a propietaris que incorporessin el seu pis a la borsa de lloguer social o bé directament a llogaters. A més, des de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH) s’han tramitat 352 subvencions al lloguer concedides per altres administracions per un import total de 539.000 euros, adreçat també a ciutadans en risc d’exclusió social. L’any 2017 també es van realitzar un total de 12 serveis d’acolliment d’urgència a persones sense llar, en una tasca que s’efectua de manera coordinada des de l’OLH i Càritas.

>> Descarregar memòria presentada a la Taula de Pobresa Energètica (pdf)
>> Descarregar memòria presentada a la Taula d’Habitatge (pdf)

VALLS · 6 DE JULIOL DE 2018