Xerrada de Proactiva Open Arms sobre salvament marítim al Mediterrani

Xerrada de Proactiva Open Arms sobre salvament marítim al Mediterrani

> La xerrada, organitzada per la Regidoria de Benestar Social, tindrà lloc dimecres 26 de setembre

La Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls, a través del Pla d'Inclusió i Cohesió Social, organitza la xerrada que sota el títol Salvament al Mediterrani oferirà Guillermo Cañado. El col·loqui tindrà lloc dimecres 26 de setembre, a les 19 hores, a la Sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs.

Guillermo Cañardo, conductor de la xerrada, és cap de missió i coordinador mèdic de Proactiva Open Arms, organització no governamental i sense ànim de lucre que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. Cañado oferirà una xerrada que ens permetrà conèixer de primera mà la tasca que es duu a terme des de l’entitat i sensibilitzar envers la situació actual.

La Regidoria de Benestar Social ha anat consolidant la política de cooperació internacional, amb aportacions anuals de 10.000 euros del pressupost municipal a projectes d’ajuda als refugiats i a comunitats originàries de països en vies de desenvolupament que tenen vincles amb Valls. Enguany s’han destinat 5.000€ dels pressupostos a la Fundació Proactiva Open Arms amb l’objectiu de donar suport a l'entitat en la seva tasca de rescat de persones al Mediterrani, concretament al projecte ‘Salvament marítim a la mediterrània central’.

Proactiva Open Arms és una ONG de Badalona d'ajuda humanitària que planta cara a les situacions d'emergència sorgides en els últims temps a l'entorn del mar i que neix d'una empresa de socorrisme i salvament marítim amb una gran experiència en les costes catalanes. La seva principal missió és rescatar del mar a aquelles persones que es veuen llançades a la deriva fugint de guerres, persecució i pobresa amb l'objectiu d'arribar a Europa. S’encarrega de rescatar les persones que han naufragat o estan en perill de naufragi, de proveir-los d’aliments, roba, mantes i atenció mèdica i traslladar-les fins a un port segur.

El 18 d'abril de 2015 es va produir una catàstrofe on un pesquer amb més de 800 persones a bord va naufragar prop de les costes de Líbia. Aquest fet va propiciar que la Unió Europea decidís emprendre una nova operació de caràcter militar amb atribucions en les aigües internacionals. Aquesta operació, denominada Sophia, es va dur a terme per Eunavfor Med i segueix en actiu en l'actualitat. Tot i que no té un mandat de rescat, participa en les operacions de salvament que es produeixen a la zona.

Al juliol de 2016 Proactiva Open Arms va decidir incorporar-se a l'operatiu de rescat de la Mediterrània central, la ruta més mortífera que existeix, i unir-se a altres organitzacions civils com Metges Sense Fronteres, SOS Méditerranée i Sea Watch.

Les estadístiques d'aquesta crisi humanitària són alarmants. Durant el 2016 es va superar un fatídic rècord: arribar a Europa 362.753 persones, i en aquest mateix període 5.096 persones van morir o van desaparèixer en l'intent migratori segons dades oficials de ACNUR. El 2017, segons aquestes mateixes dades van arribar a Europa per mar 172.301 persones i en van desaparèixer 3.139.

L'organització segueix compromesa en la defensa dels drets humans, el dret de tota persona a emigrar, a buscar un futur millor lluny del seu país en conflicte, tal i com es recull a la Declaració Universal dels Drets Humà.

VALLS · 20 DE SETEMBRE DE 2018