La Generalitat augmenta un 80% en tres anys el finançament als programes socials de Valls

La Generalitat augmenta un 80% en tres anys el finançament als programes socials de Valls

La Generalitat augmenta un 80% en tres anys el finançament als programes socials de Valls

> El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha aportat aquest any 2018 857.496 euros

> Més recursos per a dotació de personal de l’àrea, per ajuts a situacions de pobresa energètica i també per als nous serveis socioeducatius a infants i joves de 0 a 18 anys

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat aporta aquest any 2018 857.496 euros als Serveis Socials de l’Ajuntament en el marc del contracte programa que estableix el finançament i col·laboració del govern català. La xifra, confirmada amb l’addenda al conveni entre les dues administracions, consolida l’augment continuat de recursos econòmics aportats per la Generalitat que, des del 2015, ha crescut en un 79,5%. L’addenda del contracte programa amb els Serveis Socials de Valls per al 2018 també representa un important increment del 45,3% en relació a l’any 2017.

El major finançament ha permès fer front a l’augment de personal tècnic dels Serveis Socials Bàsics, així com l’augment i abast dels programes s’impulsen. En aquest sentit, els serveis socials bàsics han pogut ampliar la seva plantilla amb tres persones més, un treballador social, un tècnic del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social i un administratiu. L’increment més important se situa en l’àmbit de la infància, en concret amb la consolidació del model pioner dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) que, en global, la Generalitat ha finançat amb 152.238 euros. L’augment del 76,6% als SIS en relació al 2017 ha permès fer front a l’aposta en la millora de la xarxa de serveis a infants, reforçant l’atenció de manera integral al que abans eren els centres oberts i ampliant també el personal tècnic amb educadors i integradors socials. D’aquesta manera, els SIS passen a atendre infants i joves de 0 a 18 anys, ampliant en relació amb els antics centres oberts les franges d’edat dels 0 als 3 i dels 16 als 18 anys.

Un increment significatiu són els serveis laborals per a persones destinatàries de la Renda Garantida que, amb 48.000 euros, es triplica en relació al 2017. La major dotació econòmica en aquesta partida permet incrementar els recursos que es deriven a l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera per impulsar programes de formació i orientació laboral a beneficiaris de la renda garantida. L’addenda del 2018 al contracte programa consolida també els augments dels últims anys al Servei d’Assistència a Domicili (90.450 euros) i el SAD específic per a l’atenció a persones amb dependència (74.223 euros). En aquest sentit, en els últims tres anys aquests dos serveis han incrementat el seu finançament entre un 25 i un 50% respectivament, amb l’objectiu prioritari del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de fer front a les problemàtiques de sobreenvelliment a Catalunya.

La resta de partides i programes socials mantenen aquest any 2018 el finançament com són ajuts d’urgència social, atenció a persones immigrades o inclusió social. Pel que fa als ajuts d’urgència social que ja rebien finançament de 16.887 euros per part de la Generalitat, enguany cal afegir-hi la nova línia d’ajuts per a situació de pobresa energètica, que s’ha incorporat al contracte programa amb 34.618 euros, el doble que l’any 2017.

Entre les novetats en relació a anteriors acords entre el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament, aquest 2018 sobresurt també la incorporació per primera vegada de finançament per a les polítiques d’igualtat per a persones LGTBI (2.579 euros), així com més recursos per l’elaboració del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament (5.025 euros).

L’Àrea Bàsica de Serveis Socials de l’Ajuntament de Valls és la unitat primària d’atenció social, punt d’accés immediat a la xarxa de programes de cohesió social, d’ajuts d’urgència social a col·lectius més vulnerables, d’atenció a la dependència i també de suport a infants, joves i famílies.

> Informació gràfica (PDF)

 

VALLS · 31 D’OCTUBRE DE 2018