Vallsgenera formarà 165 aturats en àrees laborals prioritàries a través dels plans FOAPS

Vallsgenera formarà 165 aturats en àrees laborals prioritàries a través dels plans FOAPS

> En tres anys s’ha duplicat el nombre d’aturats que reben formació FOAPS per millorar les seves opcions d’inserció al mercat de treball

> Es destinaran 321.000 euros al programa, amb 11 especialitats laborals i més de 3.500 hores de formació

L’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera activa aquest mes de desembre el nou paquet de cursos de Formació en Àrees Laborals Prioritàries (FOAP), finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb 320.883 euros, que permetrà formar en els propers mesos a 165 persones en situació d’atur. D’aquesta manera, Vallsgenera no només consolida aquesta línia en la seva oferta de formació ocupacional, sinó que la situarà en el seu màxim històric amb rècord de beneficiaris. L’alcalde de Valls, Albert Batet, i el regidor d’Empresa i Ocupació, Joan Carles Solé, han avançat les línies dels nous cursos FOAP en una visita a l’empresa vallenca Plàstics Clofent, una de les companyies que col·labora amb Vallsgenera i que ha contractat personal format des de l’institut municipal.

Així, els 165 aturats que a partir d’ara rebran formació FOAP a través de Vallsgenera són un 28,3% més que en el darrer exercici, en una tendència a l’alça que s’ha sostingut any rere any fins a representar més del doble respecte el 2015, amb un increment de més del 140% en els últims tres anys. Els FOAP, amb una oferta adaptada a les anomenades àrees laborals prioritàries, són una de les línies formatives més consolidades de Vallsgenra i amb uns alts nivells de reinserció al mercat de treball dels participants, amb percentatges que acostumen a superar el 60%. En els últims quatre anys s’hauran destinat als FOAP més de 840.000 euros.

Les persones destinatàries dels FOAP són treballadors en situació d’atur demandants d’ocupació, en especial persones amb dificultats d’inserció o en situació de vulnerabilitat social. Això inclou col·lectius amb nivells baixos de qualificació professional, majors de 45 anys, joves menors de 30 anys, aturats de llarga durada, persones que no cobrin prestació i també discapacitats, en conjunt, ciutadans amb més complicacions per accedir a un lloc de treball. Amb els cursos FOAP es millora la qualificació professional dels participants, tant en formació teòrica com pràctica per tal d’assolir i perfeccionar competències laborals i professionals que ampliïn les seves opcions d’ocupabilitat.

Formació adaptada a les necessitats del mercat

Els FOAP a més adapten la seva oferta formativa en aquelles àrees laborals on es detecta una major demanda d’ocupació. D’aquesta manera, per a l’elaboració de l’oferta formativa que es programa es tenen en compte les dades sobre el mercat de l’Observatori del Treball de la Generalitat i també el que detecten els diferents agents territorials, per tal d’ajustar-se a la realitat de cada zona. En el cas de Valls, des de Vallsgenera s’impartirà formació en 11 especialitats laborals diferents, en àmbits tan diversos com la logística i les activitats auxiliars de magatzem, soldadura, serveis administratius o auxiliar de comerç, a més de formació d’anglès per a gestió comercial o també en habilitats comunicatives.

Aquesta formació adaptada al mercat laboral de cada zona és un dels principals atractius dels cursos FOAP del Servei d’Ocupació de Catalunya ja que multiplica les opcions de reinserció laboral. Així, la formació s’articula a partir de la demanda no coberta de treballadors en llocs de treball concrets, i en aquelles formacions tipificades i ordenades per certificats de professionalitat, de tal manera que el marc formatiu faci referència als mateixos paràmetres que la realitat del mercat laboral requereix.

VALLS · 22 DE NOVEMBRE DE 2018