Valls se suma un any més al Gran Recapte d'Aliments

Valls se suma un any més al Gran Recapte d'Aliments

> Del 30 de novembre al 2 de desembre, gran campanya solidària de recollida d'aliments a supermercats i establiments comercials

L'Ajuntament de Valls, la Fundació Banc d'Aliments, Càritas Arxiprestal de l'Alt Camp, l'Assemblea Local de Creu Roja de Valls, el menjador social La Taulada, l'associació Egueiro i el Consell Comarcal de l'Alt Camp impulsen la campanya solidària de recollida d'aliments que coincideix amb el Gran Recapte dels dies 30 de novembre, 1 i 2 de desembre.

Aquest és el vuitè any que s'organitza conjuntament el Gran Recapte a Valls i, cada any, el nombre d'aliments ha crescut fins a situar-se en més de 20.000 quilos. Aquests aliments contribueixen a nodrir de recursos els magatzems de les entitats socials de la ciutat. Cosa que facilita el posterior repartiment a aquelles famílies més necessitades de la població. Els aliments que fan més falta són llegums seques, oli d'oliva, llet, pasta, conserves de peix i fruits secs. En aquest sentit, es destaca la importància de la participació de la ciutadania en la campanya que té com objectiu recollir aliments que, posteriorment, es distribuiran a les persones i famílies del municipi que requereixen d'aquest.

En aquesta campanya és molt important el paper del voluntariat a través de les entitats que aporten capital humà per donar suport a aquesta iniciativa que pretén fomentar la solidaritat i la cohesió social del municipi. Les entitats vallenques col·laboraran tot el cap de setmana  aportant voluntariat per la recollida d'aliments, realitzant tasques de sensibilització i recollida d'aliments als supermercats. Fer incidència en la gran implicació també de les entitats socials i culturals de la ciutat que permeten garantir que en tots els supermercats de la ciutat i en totes les franges horàries hi hagin voluntaris. Tanmateix, l'alumnat del CFGS d'Integració Social realitza càpsules de sensibilització als alumnes de 6è de primària de diversos centres educatius de Valls en els dies previs a la campanya.

La ciutadania que ho desitgi podrà participar en aquesta recollida solidària que es realitzarà en els supermercats el divendres dia 30 de novembre de 17 a 21 hores, el dissabte 1 de desembre, de manera ininterrompuda, de 9 a 21 hores i també el diumenge dia 2 de 9 a 13 hores. Concretament, els supermercats que participen al Gran Recapte són: Aldi, Àrea - Guissona, Bon Preu, Carrefour, Dia (carrer Teatre i Fornàs), Esclat, Lidl,  Mercadona i Spar-Fragadis.

Les entitats voluntàries que fan possible aquesta campanya són l’Associació Egueiro, La Taulada, l’Associació Porta Oberta, Càritas Arxiprestal, Creu Roja, Fundació Ginac, Fundació Resilis - CREI el Guaret, Colla Joves Xiquets de Valls, Associació Gambiana de Valls - Camben Cafo, Institut Narcís Oller i Òmnium Cultural.

A més, JCA Cinemes s'afegeix un cop més a la campanya, en concret el divendres dia 30 de novembre a les 19.40h amb una sessió especial de la pel·lícula «El Grinch». Els espectadors que hi assisteixin aportant 5 quilos d'aliments podran entrar gratuïtament al cinema.

El Gran Recapte a Catalunya

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya celebrarà la desena edició els dies 30 de novembre i 1 de desembre. L’any 2009 el Banc dels Aliments de Barcelona, arran de l’increment exponencial de la demanda d’aliments per part de les entitats d’ajuda social, va decidir posar en marxa una campanya massiva, adreçada a la ciutadania, per tal de poder abastir els estocs d’aliments bàsics i poder garantir la seva distribució a les persones ateses. Al llarg d’aquestes deu edicions, més de 130 mil persones s’han sumat com a voluntàries i s’han recaptat més de 26 milions de quilos d’aliments.

El Gran Recapte ha esdevingut una de les mobilitzacions socials solidàries més remarcables de Catalunya i, el més important, el Gran Recapte ha servit per a generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable.

L’any 2017 el Gran Recapte d’Aliments a Catalunya va aconseguir recaptar 4.656 tones d’aliments bàsics a 2.870 punts habilitats de 369 municipis. Això va ser possible gràcies a la col·laboració de més de 30 mil voluntaris que van donar suport, coordinant i atenent els punts de recollida.

La pobresa és la mancança dels recursos necessaris per poder tenir una vida digna; i la pobresa alimentària és la que no permet una alimentació suficient, segura i saludable. A Catalunya l’any 2017, 1.133.374 persones, el 15,0% de la població, estava en situació de pobresa. En aquest col·lectiu es diferencia un segment definit com a pobresa severa, que està format per 377.791 persones, que signifiquen el 5,0% de la població censada. Actualment els aliments distribuïts pels Bancs dels Aliments es destinen a 199.852 persones.

Una novetat que s'implementarà durant la recollida d'aliments en els 2.500 punts establerts a Catalunya és la substitució de 250.000 bosses de plàstic per 80.000 bosses reutilitzables de “teixit sense teixir”. Es tracta de fer un pas endavant per aconseguir un Gran Recapte més sostenible i més respectuós amb el medi ambient. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Endesa, una entitat que juntament amb l'educació, la formació i la cultura, té el medi ambient com a eix estratègic de les seves activitats i treballa per a fomentar una cultura ecològica.

VALLS · 27 DE NOVEMBRE DE 2018