L'Ajuntament participa en projectes de cooperació a Gàmbia, Senegal i de salvament a la Mediterrània

L'Ajuntament participa en projectes de cooperació a Gàmbia, Senegal i de salvament a la Mediterrània

> Es destinaran 10.000 euros a les tres iniciatives del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

L’Ajuntament de Valls participa, a través de la regidoria de Serveis Socials, en tres projectes impulsats sense ànim de lucre amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El consistori hi ha destinat enguany 10.000 euros, col·laborant amb el finançament de projectes a Gàmbia, el Senegal i també amb Proactiva Open Arms per la campanya de salvament marítim a la Mediterrània que aquesta ONG duu a terme davant l’actual crisi migratòria.

L’Ajuntament hi participa amb l’objectiu de consolidar una política de cooperació que superi les dinàmiques dels projectes aïllats, apostant en els últims anys per programes de desenvolupament amb un caràcter més global. D’aquesta manera, s’han concentrat els esforços en projectes d’ajuda als refugiats i a comunitats originàries de països en vies de desenvolupament que tenen vincles amb Valls.

En aquest sentit, l’Ajuntament destinarà 2.500 euros al projecte “Desafiaments i oportunitats des de les arrels: percepcions de les llevadores tradicionals i sensibilització en mutilació genital femenina en el nou marc legal que prohibeix la pràctica a Gàmbia”. Aquest és el segon any consecutiu que el consistori participa en un projecte a Gàmbia destinat a prevenir i evitar la mutilació genital femenina i millorar la salut de dones i nenes d’aquest país africà. El projecte contempla dues línies d’actuació diferenciades: en primer lloc, una investigació per estudiar les experiències, pràctiques i resistències de les llevadores tradicionals gambianes en relació a la mutilació genital i, a la vegada, impulsar la formació d’agents claus del territori, en àmbits com la justícia o l’educació, per tal de prevenir aquesta pràctica.

L’Ajuntament també participarà amb 2.500 euros en el finançament del projecte “Millora de la situació de les dones a la comunitat de Medina Boudialabou” que està destinat a l’empoderament de prop d’un centenar de dones que actualment ja gestionen tres hortes comunitàries en aquesta població del Senegal. Aquest programa contempla tan la millora dels equipaments de les hortes com la formació de les dones agricultores.

Tan el projecte a Gàmbia com al Senegal s’han escollit amb la participació de les comunitats d’origen d’aquests països que resideixen a Valls. El tercer programa al desenvolupament, amb una aportació de l’Ajuntament de 5.000 euros, està destinat a la Fundació Proactiva Open Arms pel seu projecte Salvament marítim a la Mediterrània central. La subvenció s’ha concedit amb motiu de la campanya de suport a l'acollida de població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats, donant suport a Open Arms en la seva tasca de rescat de persones a la Mediterrània. Proactiva Open Arms és una ONG de Badalona d'ajuda humanitària que planta cara a les situacions d'emergència sorgides en els últims temps a l'entorn del mar i que neix d'una empresa de socorrisme i salvament marítim amb una gran experiència en les costes catalanes. La seva principal missió és rescatar del mar a aquelles persones que es veuen llançades a la deriva fugint de guerres, persecució i pobresa amb l'objectiu d'arribar a Europa. S’encarrega de rescatar les persones que han naufragat o estan en perill de naufragi, de proveir-los d’aliments, roba, mantes i atenció mèdica i traslladar-les fins a un port segur.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va ser fundat el 5 de juliol de 1986 i està constituït per més de 300 ajuntaments i altres institucions públiques. El consistori vallenc és soci d'aquest organisme sense ànim de lucre, una organització que té per objectiu contribuir al desenvolupament dels països empobrits, mitjançant la constitució i la gestió d'un fons econòmic, que possibilita una cooperació descentralitzada i que incideix en el desenvolupament humà i sostenible del països del Tercer Món.

 

 

 

 VALLS · 27 DE NOVEMBRE DE 2018