El Festival Guant compleix 15 anys amb els històrics "Os Bonecos de Santo Aleixo" de Portugal, uns dels titelles més antics d'Europa

El Festival Guant compleix 15 anys amb els històrics "Os Bonecos de Santo Aleixo" de Portugal, uns dels titelles més antics d'Europa

> Del 19 al 24 de novembre, Valls serà l’epicentre del festival al que també s’hi sumen els teatres d’Alcover, el Morell, la Pobla de Mafumet i Mont-Roig del Camp

> Sis intenses jornades amb espectacles per a escolars, públic familiar, jove i adult

> El festival també porta el reconegut clown Guillem Albà dirigint “L’aventura d’avorrir-se, Millor Espectacle Familiar dels Premis Barcelona Teatre 2019

> L’espectacle inaugural anirà a càrrec de la Companyia Farrés Brothers amb un singular flautista d’Hamelin adaptat per a sordmuts

> Javier Aranda presenta “Vida”, muntatge per a públic adult aplaudit per la crítica

El Festival de Teatre de Titelles Guant celebra enguany el seu quinzè aniversari amb una variada proposta artística, amb onze companyies i sis jornades intenses d’espectacles adreçats a públic familiar, infantil, jove i també adult. El Guant que va néixer a Valls per acostar la màgia dels titelles ara ja s’ha consolidat en els teatres d’altres localitats del Camp de Tarragona. Així, Alcover, el Morell, la Pobla de Mafumet i Mont-roig del Camp seran un altre any seus d’un festival singular que arrenca el 19 de novembre i que no acabarà fins el 24, amb propostes com les dels històrics titelles de Santo Aleixo de Portugal, un flautista d’Hamelin adaptat per a públic sordmut o un muntatge guardonat com a Millor Espectacle Familiar als Premis Barcelona Teatre d’enguany. La creació artística del territori també està ben representada al Guant, amb la companyia tarragonina la Genovesa o la Invisible de Mont-roig.

Per celebrar les quinze edicions del Guant, un dels plats forts serà “Os Bonecos de Santo Aleixo” del Centre Dramàtic d’Èvora de Portugal que es representarà a Valls, Alcover i el Morell. Arribats de la regió de l’Alentejo, els titelles de Santo Aleixo són considerats uns dels més antics d’Europa, amb referències històriques que daten de finals del segle XVIII. El públic del Guant podrà descobrir una de les expressions artístiques més apreciades a Portugal. Aquests titelles de tija fets de fusta i suro que es manipulen des de dalt es presenten a escena amb una dramatúrgia i textos que combinen cultura popular i l’escriptura més erudita.

Entre les propostes del Guant 2019 també sobresurt “L’aventura d’avorrir-se” de la Companyia l’Estaquirot (diumenge 24), amb un espectacle dirigit pel reconegut actor i clown Guillem Albà. El muntatge, guardonat com a Millor Espectacle Familiar dels Premis Teatre de Barcelona 2019, motivarà de ben segur la creativitat dels infants i ens farà pensar, a petits i grans, amb la quantitat de joguines i regals als que no fem cas. Una proposta per reflexionar i educativa, una aventura per aprendre a no avorrir-nos.

El programa també inclou el Premi Feten 2018 a la Millor Proposta de Teatre i Inclusió. Es tracta de “El silenci d’Hamelin” de Farrés Brothers i Companyia (divendres 22), un espectacle adaptat a sordmuts interpretat amb la llengua de signes i paraules. Per fer-ho possible, en aquest flautista d’Hamelin hi trobarem a escena també la televisiva actriu Olalla Moreno de la sèrie “Com si fos ahir” de TV3. La Companyia la Genovesa de Tarragona portarà al Principal de Valls una peculiar revisió contemporània de l’Odissea d’Homer (dissabte 23). Al Guant però, enlloc d’Ulisses, coneixerem Ulissa, una titella valenta i divertida que viu a la ciutat, però que un dia, al sortir de l’escola, s’embranca en un viatge de retorn a casa ple de peripècies i personatges extraordinaris.

A destacar també de la programació “Vida”, muntatge de la Compañía Javier Aranda, que es podrà veure al Principal el divendres 22, primer al matí, amb un passi exclusiu per als alumnes dels instituts de Valls, i també a la nit obert a tot el públic. La companyia saragossana presenta un espectacle aplaudit per la crítica, pel seu enginy i pels seus personatges plens de vida.

A més dels espectacles al Teatre Principal, el dissabte 23 de novembre al Centre Polivalent de Miami Platja es representarà “La rateta que...” a càrrec de la Companyia B i, al Casal de la Pobla de Mafumet, el “Núvol gris gras gros” de Teatre al Detall. El diumenge 24 els protagonistes seran “Os Bonecos de Santo Aleixo” de Portugal, amb actuacions al Teatre Auditori del Morell i al Convent de les Arts d’Alcover.

Exposició històrica

A més dels espectacles, el Guant comptarà de nou en el seu programa amb una exposició per conèixer i enamorar-se de l’art i la història dels titelles. Així, el vestíbul del Teatre Principal de Valls acollirà la mostra “Titelles del Món de Galiot Teatre”, la companyia que coincidint amb el seu 25è aniversari ha documentat i preparat més de 200 titelles del món en format museu-itinerant. Una part d’aquests titelles sortiran per primer cop de Can Galiot per participar d’aquesta exposició i també de les visites teatralitzades obertes als col·legis de Valls. Els alumnes d’escoles i instituts seran un any més públic preferent del Festival Guant, amb muntatges com “Una poma, un pomer” de la companyia de Paper de Terrassa o “Vida” de la Cia Javier.

Manualitats i titelles es donaran la mà en el taller que ha preparat Invisible i l’artista Joan Reverté en el que cada infant podrà gaudir de l’experiència de construir el seu propi personatge.

> Web del Festival: www.festivalguant.cat

VALLS · 11 DE NOVEMBRE DE 2019