Les pallasses Pepa Plana i Noël Olivé presenten Veus que no veus al Teatre Principal

Les pallasses Pepa Plana i Noël Olivé presenten Veus que no veus al Teatre Principal

> La funció, de la Cia. Pepa Plana, tindrà lloc dissabte 16 de novembre a les 21 hores

La Cia. Pepa Plana porta l'obra Veus que no veus al Teatre Principal, serà el proper dissabte 16 de novembre a les 21 hores, després de que la funció prevista pel dia 18 d'octubre es va posposar amb motiu de la convocatòria de vaga general. Veus que no veus presenta la versió femenina de les anomenades entrades clàssiques, els números que inicien un espectacle o enllacen escenes. Per una banda, com a pallassa augusta, Pepa Plana; per altra banda, en el rol de pallassa blanca, Noël Olivé. Durant l'espectacle veurem com canvien i quin significat prenen quan es juguen des de dues pallasses en comptes de dos pallassos. La companyia de Pepa Plana sempre ha reivindicat la figura de la pallassa i ara presenta els números circenses més clàssics de la mà d’aquestes fèmines.

L'obra està dirigida per Joan Arqué qui afirma que «Veus que no veus és un espectacle de Pallasses. Vull dir que són pallasses utilitzant el llenguatge de pallasses pera explicar-nos una història. Una història que en si mateixa comporta dins seu unes quantes petites històries més, és a dir... les “situacions”... situacions que esdevenen potser els moments més importants d'aquest trajecte còmic i poètic. En el món d'aquestes pallasses, transitar per aquestes “situacions” esdevé una aventura, una peripècia vital que més que marcar l'esdevenir de la nostra història marcarà l'esdevenir de les seves vides. Res és tan senzill i aparent com sembla... ni res és tan impossible que la seva magnificència no pugui superar. Heus aquí doncs, dues heroïnes del segle XXI intentant sobreviure a les situacions clàssiques o no que la seva condició de Pallasses els depara.»

Veus que no veus també parla de dues dones que s'enfronten al seu dia a dia. Un trànsit marcat per la precarietat i la necessitat d'esdevenir en un món que sovint els hi és hostil i incomprès però en el que hi conviuen amb completa normalitat i esperança. Un món que també és seu, incomprès i desesperant, on la llum que se'n desprèn, molt sovint parteix d'elles.

Pepa Plana

Pepa Plana, actriu i pallassa catalana, nascuda a Valls el 1965, és un referent en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució en la visualització de les pallasses. Prové del món de la interpretació. Llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, després dels seus primers passos va fundar la companyia Preterit Perfecte amb la que varen crear i girar tres espectacles. Va ser al 1998 quan va donar el pas definitiu a crear la seva pròpia companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult i es així com ha estrenat i girat nou espectacles.

Durant el 2012 i 2013, inicià una nova etapa de la mà del Cirque du Soleil, amb la creació i gira del espectacle “Amaluna” de la prestigiosa companyia Quebequesa. Amb “Despistats” (2014) conjuntament amb en Toti Toronell, començà amb els espectacles de teatre de carrer per obrir una altra finestra per guaitar el món. Seguidament, al Festival Grec de Barcelona 2016, es va estrenar el nou unipersonal “Paradís Pintat”, amb el qual insistia en el drama diari de les migracions. Al 2017, estrena “Suite”, un altra aposta pel teatre de carrer que ha girat pels principals festivals d’estiu de casa nostra.

Juntament amb el reconeixement del públic ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya. Ha estat també la directora artística del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, absolut referent del gènere, de caràcter bianual, des de la primera edició, el 2001 fins a la última el 2009. I al maig del 2018, tornà a aquest festival en un format molt més reduït, de caràcter anual, i amb la voluntat de recuperar poc a poc la volada que va tenir.

Noël Olivé

Actriu llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, amb llarga trajectòria tant en teatre, com en TV o cine, va perfeccionar la seva formació amb diferents cursos on destaquen noms com: James de Paul, Carol Rosenfeld, Helen Ghallager, Philippe Gaulier, Franco di Francescantonio, Boris Rotenstein, Angel Facio i Pepe Sanchís Sinisterra.

En teatre ha treballat amb directors com Joan Ollé, Lluís Homar, Calixte Bieito, Oriol Broggi, Magda Puyo, Pep Cruz entre d’altres. També va crear la companyia Per-versions junt amb Pep Cruz i Jordi Coromina amb la que ofereixen tres espectacles que giren arreu, (Per)Versions, Còmica Vida i Top Model.

Pel que fa al cine, participa en 10 pel·lícules de directors com Cesc Gai, Isabel Coixet, Francesc Bellmunt i Rosa Vergés. A la televisió intervé en 25 sèries diferents, com La Riera, Kubala Moreno i Manchon, Infidels, Ventdelplà, el Cor de la Ciutat, Porca Misèria, La Sagrada Família, Jet Lag o Laberint d’Ombres.

Localitats a la venda

Les localitats es poden adquirir a través de la plataforma web www.eventbrite.es, a les taquilles del Teatre Principal en el seu horari habitual, els dimecres de 18 a 21 hores, i els divendres de 12 a 13:30 hores, i també mitja hora abans de l'espectacle. 30 minuts abans de l’inici de la funció, és a dir, des de les 20.30 h els joves de fins a 30 anys poden adquirir localitats a 3 euros dins la Promoció Jove, que impulsen els Teatres de Valls.

VALLS · 12 DE NOVEMBRE DE 2019