Valls acomiada una temporada d’emocions plurals amb la 14a Nit de Castells

Valls acomiada una temporada d’emocions plurals amb la 14a Nit de Castells

> Deu premis reconeixeran trajectòries, colles, moments i iniciatives castelleres

> Per primer cop la música en serà el fil conductor

El Centre Cultural de Valls acollirà dissabte (21h) la catorzena Nit de Castells, que permetrà tancar una temporada amb moments històrics i altres de recessió. Deu premis convocats per la Revista Castells, amb vuit jurats diferents, posaran l’emoció a una trobada, que aplegarà dirigents de colles castelleres, agents socials, representants institucionals, empreses patrocinadores i mitjans de comunicació.

La Nit reunirà 300 persones, procedents d’arreu de Catalunya, entre les quals representants d’una seixantena de colles castelleres. Per primer cop en les catorze edicions de la gala, la música adaptada als castells en constituirà el fil argumental, que serà presentada per Aina Mallol i Carles Cortés, sota la direcció de David Fernández Solé. L’espectacle comptarà amb la participació d’una vintena de músics ben representatius del Camp de Tarragona, com el tarragoní i també casteller Roger Benet, l’Aula de Sons de Reus, el grup vallenc d’ska Maitips, que s’ha reagrupat per a l’ocasió, i una formació musical en format de quintet que acompanyarà en tot moment les entrades i sortides dels premiats i que també tindrà el seu moment com a protagonistes.

Roger Benet, un casteller com a director musical

Roger Benet s’ocuparà dels arranjaments i de la direcció musical de la formació. Benet ha editat diferents treballs discogràfics. Des de ben petit ha estat casteller, gràcies a la forta vinculació històrica de la seva família amb l’univers de les arquitectures humanes. Com a conductor del vessant musical de la Nit, s’encarregarà de donar un aire més desenfadat a la gala, que inclourà diferents gags amb interacció amb el públic. Benet compta amb experiència en aquest camp ja que ha estat el director musical de l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016, del de l'entrega de premis del Festival Internacional de Curtmetratges FIC-CAT de Roda de Berà el 2018 i 2019, i del cabaret de la Fira de circ Trapezi de Reus el 2016. També ha estat director i compositor de la Jove Orquestra Catalana d'Instruments Tradicionals el 2017.

L’escenari del Centre Cultural de Valls està enllestint aquests dies els darrers assaigs de la gala. La Nit es podrà seguir per televisió, gràcies a la producció que fa TAC 12. La Xarxa de Comunicació Local distribuirà el senyal entre les televisions locals catalanes per a que puguin emetre l’espectacle, que tindrà una durada aproximada de 75 minuts.

Dels deu premis que es lliuraran, només dos són públics: el Baròmetre, patrocinat per Estrella Damm (que premia les colles que han pujat un pis o bé que han recuperat la seva condició després de tres anys o més) i el de fotografia per votació popular, patrocinat per Repsol, que ha guanyat Christian Muñoz, segui d’Esteve Moles, Paula Sans i Mar Díaz. La resta de premis es desvetllen a la mateixa Nit.

Els Premis de la Nit tenen vuit jurats diferents: el Consell Assessor de la Revista Castells (Premi a la Trajectòria i Plaça de la temporada), la Revista Castells (Ambaixador Castells), els cronistes castellers (Moment casteller de l’any i Campanya de comunicació de la temporada), els presidents de les colles de gamma extra (Colla de la temporada i categoria professional del concurs de fotografia, patrocinat per Repsol), la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres (Premi Descarregat), dos per votació popular (Imatge de la temporada – TAC 12) i categoria amateur del concurs de fotografia, patrocinat per Repsol, a més del Baròmetre Casteller, que s’efectua en base als resultats de la temporada.

La Nit de Castells en el quilòmetre zero del món casteller és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls i TAC 12. La Nit de Castells és el punt de trobada social del món casteller, on hi coincideixen els responsables de les colles castelleres, els agents socials i econòmics que col·laboren amb el fet casteller, els representants institucionals i els mitjans de comunicació.

Premis de la 14a Nit de Castells

  • Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.
  • Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.
  • La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.
  • Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  • Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.
  • Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.
  • Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.
  • Premi Imatge de la temporada TAC12. Atorgat per TAC 12 per votació popular.
  • Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:
    a) Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
    b) Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.
  • Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric o han recuperat condició després de tres anys o més. Patrocinat per Estrella Damm.

VALLS · 12 DE DESEMBRE DE 2019