La Candela 2020 amb aroma a Decennals 2021

La Candela 2020 amb aroma a Decennals 2021

> Aquest dissabte comencen els actes de la festivitat d’enguany

> La Comissió de l’orgue de la ciutat, la parròquia de Sant Joan, el Centre de Lectura, l’IEV, la UAF, la Circoteca, el Centre Cívic i la Fundació de les Decennals són els principals promotors dels actes

> L’homenatge a les Candeles marcarà el compte enrere just el dia que faltarà un any per a les Decennals 2021

Diumenge 2 de febrer i els dies previs Valls tornarà a expressar la seva gran devoció per la figura de la Mare de Déu de la Candela, originada el 1348 arran de la superació d’una epidèmia de pesta que va afectar la població. Enguany les vallenques i els vallencs ho rememoraran amb la vista posada en el 29 de gener de 2021, divendres en què començaran les Festes Decennals, l’esdeveniment que cada deu anys, els acabats en u, dona una dimensió intensa i especial a la celebració, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i únic moment en què la Mare de Déu baixa del seu cambril a l’església de Sant Joan per sortir als carrers en una magna processó.

Aquest dissabte 25 de gener el lliurament dels diplomes als nous padrins de l’orgue de la ciutat, els tocs de campanes des del temple, el començament de la novena dedicada a la Mare de Déu predicada enguany per qui era rector en les darreres Decennals –mossèn Josep Bofarull– i ara a les parròquies de Maspujols, l’Aleixar i Vilaplana, el cant del Virolai i els Goigs a l’advocació mariana, donaran inici a una celebració que, a un any vista, respira Decennals. Els tocs de campanes de vespre, la novena, el Virolai i els Goigs es perllongaran diàriament fins al diumenge 2 de febrer, diada de la Mare de Déu.

El 29 faltarà un any

La setmana vinent, dimecres 29, quan just faltarà un any per a l’inici de les Decennals, serà una jornada d’alta concentració d’activitats candeleres. Les persones que duen el nom de Candela a la ciutat de Valls donaran el tret de sortida a les 18 h en una cerimònia d’homenatge que no s’ha deixat de fer cada any des de les últimes Decennals. L’Alcaldessa Dolors Farré les rebrà a l’Ajuntament, on nenes, joves i grans s’aplegaran per marcar el compte enrere final tot desplegant la lona que ho assenyalarà, i que passarà a engalanar la plaça del Blat.

Després, a les 19 h tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Cívic, a la Biblioteca Carles Cardó, la presentació de la recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca, la galeta típica de la festivitat del 3 de febrer, fet que ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones. Entre aquests s'hi compten la historiadora Pilar Vives, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana. La presentació està inclosa dins el projecte de "Recuperació de la cuina tradicional vallenca", que contribueix a retrobar les receptes que, amb el pas del temps, han caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació d'aquest patrimoni gastronòmic.

El projecte també inclou una reproducció del motlle original gràcies a la troballa d'una galeta de 1917 conservada entre la documentació de mossèn Ribas. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana amb la tecnologia 3D.

Mitja hora més tard, a les 19.30 h, el mateix dia 29, el Centre de Lectura organitza la segona xerrada del cicle sobre els 21 vallencs il·lustres tot coincidint amb les prèvies de les Decennals 2021. En aquest cas serà sobre el fundador dels Mossos d’Esquadra, Pere Anton Veciana i Rabassa, anant a càrrec de Marc Solé i Iglesias.

El dia següent, dijous 30, la Sala Sant Roc inaugurarà l’exposició “Decennals: falta 1 any”, a les 19 h, amb imatges de la darrera edició de les Decennals, el 2011, que han compilat els fotògrafs Francesc Roca i Pere Toda, amb el patrocini de la Fundació de les Festes Decennals. La inauguració anirà a càrrec de la doctora en comunicació i periodisme Núria Roca, que obrirà l’activitat a la sala d’actes de l’edifici de l’IEV per, tot seguit, procedir a la inauguració formal a la Sala Sant Roc.

Divendres 31 la Unió Anelles de la Flama organitza a partir de les 21.30 h en el seu local social un sopar d’etiqueta i un ball de gala que es suma a l’inici del compte enrere per a les Decennals 2021, acte que tindrà la participació de Festa Show Events. L’endemà, dissabte 1 de febrer, a les 19 h a l’IEV la mateixa UAF presenta el llibre “Harca, harca, harca. Músiques per a la recreació històrica de la Guerra de Successió (1704-1715)”, de Ferran Navarro, qui serà en l’acte. Tot seguit, a les 19.30 h el ball parlat del ball de diables de Valls donarà inici al correfoc aplaçat la passada Santa Úrsula, que sortirà des de la plaça del Blat.

La Diada de la Candela, diumenge 2 de febrer, combinarà els actes més patrimonials com la representació dels quadres escènics de la Moixiganga a l'interior de l’església de Sant Joan, la benedicció de les candeles, la processó pel Barri Antic i l'ofici religiós, amb d’altres familiars i d’espectacles, com un taller de circ a la Circoteca de la companyia Passabarret, el concert “Del Segle d’Or a l’edat de plata” amb la soprano Aurèlia Pessarrodona i el guitarrista Raúl Sandín al Centre de Lectura amb entrada inversa a benefici del projecte de l’orgue de la ciutat de Valls, o els ballables al Kursaal.

Les Decennals en marxa

Durant tot l’exercici 2020 les comissions de treball i la Taula de coordinació a la qual assisteixen els seus delegats, a més de diferents responsables artístics, de producció tècnica, d’hospitalitat, de comunicació, de protocol, així com diversos serveis municipals, continuaran les reunions periòdiques iniciades el passat estiu per a la preparació de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021, que tindran lloc entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2021.

Detall del programa d’actes

Del dissabte 25 de gener al diumenge 2 de febrer, diàriament

19 h. Des del campanar de l’església de Sant Joan. Toc de novena.

19.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Inici de la novena de la Mare de Déu de la Candela, predicada pel predicada per mn. Josep Bofarull, rector de les parròquies de Maspujols, l’Aleixar i Vilaplana.

Diàriament la novena s’inicia amb el cant del Virolai i es clou amb els Goigs a la Mare de Déu.

Dissabte 25 de gener

18.30 h. Església de Sant Joan. Acte de lliurament dels diplomes als nous padrins de l’orgue de la ciutat. Organitza: Comissió Ciutadana pro orgue de Valls.

Dimecres 29 de gener. Just a un any de les Decennals 2021

18 h. Ajuntament. Homenatge a les Candeles, en l’acte que cada any convida les dones i nenes que duen un nom amb ADN vallenc.

19 h. Sala actes Centre Cívic. Xerrada-degustació sobre la galeta del Blai vallenc, a càrrec de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva. Inscripció prèvia gratuïta al mateix Centre Cívic, de dilluns a divendres de 10 a 14 h, i de dimarts a dijous, de 17 a 19 h.

19.30 h. Centre de Lectura. Segona xerrada del cicle sobre els 21 vallencs il·lustres tot coincidint amb les prèvies de les Decennals 2021. En aquest cas serà sobre el fundador dels Mossos d’Esquadra, Pere Anton Veciana i Rabassa, anant a càrrec de Marc Solé i Iglesias. Organitza: Centre de Lectura.

Dijous 30 de gener

19 h. Sala d’actes de l’IEV. Presentació de l’Exposició «Decennals: Falta 1 any», a càrrec de Núria Roca, doctora en comunicació i periodisme.

Tot seguit, a la sala Sant Roc. Inauguració de l’Exposició «Decennals: Falta 1 any», mostra fotogràfica sobre les Festes Decennals de 2011, que en rememora l’esperit i ens anuncia les properes. Fotografies de Francesc Roca i Pere Toda.

Coorganitzen: IEV i Fundació Festes Decennals de la Candela.

Divendres 31 de gener

21.30 h. Local Unió Anelles de la Flama. Sopar d’etiqueta i ball de gala dins l’inici del compte enrere per a les Decennals 2021. Acte amb la participació de Festa Show Events. Organitza: UAF.

Dissabte 1 de febrer. Vigília de la Mare de Déu de la Candela

19 h. IEV. Presentació del llibre “Harca, harca, harca. Músiques per a la recreació històrica de la Guerra de Successió (1704-1715”), de Ferran Navarro, qui serà en l’acte. Organitza: UAF.

19.30 h. Plaça del Blat. Ball parlat dels diables de Valls; seguidament, correfoc i, finalment, en arribar a la pl. Blat, enceses de lluïment. Participen el ball de diables, drac i bou tradicional de Valls; Diables Foc i Gresca de Tarragona, Bou de foc del Vendrell, Ball de Diables de la Ràpita del Penedès; Ball de diables infantil i drac petit de Valls.

Itinerari: c. La Cort, Peixateria, Forn Nou, Sant Pere, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, pl. Escudelles, c. Metges, Carme, Carnisseria, Tomàs Caylà, c. Església, pl. Escolans, pl. Església i pl. Blat.

Diumenge 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela

10.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Representació de la Moixiganga de Valls, una de les poques escenificacions de teatre popular i religiós que es manté en el marc de les esglésies. La Moixiganga vallenca bastirà les onze figures o misteris que li són propis: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la creu, quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera.

11 h. La Circoteca, ctra. Alcover 8. Circ en família. Taller de circ. Preu: 5 € per família (inclou un adult i un infant). Suplement d’1 € per cada persona extra de la família. Cal reservar al telèfon 977600800 o a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Organitza: Cia Passabarret.

11.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la tradicional benedicció de les candeles, que a un any just de les Decennals vessa sentiments, mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Aquesta sortirà per la porta de les campanes, recorrerà el barri antic i entrarà de retorn al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i dels vallencs, i closa per la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal. Les nostres típiques gralles i timbals inundaran el barri antic.

Durant l’Ofici es cantaran els Goigs i el Virolai dedicats a la Mare de Déu de la Candela.

Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i plaça del Blat.

18 h. Centre de Lectura. Concert. Del Segle d’Or a l’edat de plata, amb la soprano Aurèlia Pessarrodona i el guitarrista Raúl Sandín. Entrada inversa a benefici del projecte de l’Orgue de la ciutat de Valls.

18.30 h. Kursaal. Ballables. Preus: 5 €, carnet Amics dels Teatres i jubilats 4 €. Organitza: Agència Artística Loren.

VALLS · 23 DE GENER DE 2020