El Museu de Valls prorroga l'obertura de les exposicions CovidArt i Gonzalo Lindin, paisatges retrobats fins al proper 13 de desembre

El Museu de Valls prorroga l'obertura de les exposicions CovidArt i Gonzalo Lindin, paisatges retrobats fins al proper 13 de desembre

> Darrera oportunitat per veure ambdues exposicions, que han tingut una molt bona acollida per part del públic

> El Museu de Valls és un dels pocs equipaments, juntament amb la Biblioteca Carles Cardó, que ha restat obert durant la segona fase de restriccions

CovidArt, una expressió de l’art local

CovidArt és una exposició que reuneix diversos projectes creats per artistes vallencs durant el confinament, inspirats per les situacions fruit de la pandèmia de la Covid19, unes obres que esdevenen reflexions sobre els temps excepcionals que estem vivint i que ens ajuden a entendre, empatitzar o, fins i tot, ironitzar sobre molts dels seus aspectes.

Les propostes que s’exposen han estat seleccionades arran de la convocatòria impulsada pel Museu de Valls i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Valls com una de les mesures excepcionals de suport al sector cultural desenvolupades durant els mesos de confinament. L'aturada de l'activitat pel confinament va obligar al tancament de portes de molts museus i centres d'art, així com d'altres equipaments culturals, fet que va provocar l'estancament dels espais d'exhibició, així com les adquisicions, treballs i encàrrecs artístics. Precisament aquesta convocatòria volia suplir aquesta manca durant uns mesos complicats.

Les obres cobreixen un gran ventall dels llenguatges artístics actuals, que van des de la pintura fins a la instal·lació de lloc concret, passant pel vídeo, el gravat, l’escultura, la música i la fotografia, però tractats sempre amb un pensament crític contemporani que ens parla tant de les vivències personals com de comportaments socials sorgits en els darrers mesos. Des del panorama més íntim, on es descobreixen les noves necessitats, anhels i canvis psicològics provocats per la situació d’aïllament, com és el cas de les obres de Marina Barberà, Pep Queralt, Rosalia Pomés, Ester Fabregat o Rosa Piñas; fins a les perspectives de nivell local i global, on es reflexiona sobre les diverses reaccions de la societat en front aquesta crisi, ja sigui destacant la seva bellesa o, sobretot, la seva decadència, com ens mostren Marta Arjona, Albert Gironés, Oriol M. Martí, Vanessa Pey o el grup Hideout, guardant també una relació amb els espais buits de Gemma Clofent, obra presentada el 2010 a la Capella de Sant Roc.

Aquesta mostra, comissariada per Quim Torres, recull la creativitat del moment present que vivim, donant visibilitat a totes les creacions que la quarantena va inspirar entre els artistes, d’una forma àmplia i, essent al mateix temps, una exhibició o arxiu que expliqui com la nostra societat ha viscut, i continua vivint, aquests moment difícils.

Gonzalo Lindin. Paisatges retrobats, donació al Museu de Valls

L’exposició Gonzalo Lindin. Paisatges retrobats recull la cessió d’obres de Gonzalo Lindin, així com d’altres composicions de l’artista. Enguany Antoni Gonzalo Lindin (1920-1999) faria cent anys. Aquesta celebració tan rodona, així com la generositat de la seva filla Anna són el motiu de la presentació, per primera vegada, de l'obra de l'artista al Museu de Valls.

Tot i que Gonzalo Lindin va tenir relació amb els artistes vallencs als anys cinquanta (va participar en activitats de la Penya de l'Olla), només hi va exposar una sola vegada, l'any 1953. Tot just quan la seva pintura començava a despuntar. L'exposició és un recorregut retrospectiu sobre la seva obra, des dels dibuixos fets l'any 1936, amb setze anys, fins a les pintures dels anys noranta, poc abans de morir.

En la mostra es vol posar de rellevància el mestratge d'Ignasi Mallol i la seva estada a Cornudella, a l'inici de la guerra civil, amb els companys i professors de l'Escola d'Art de Tarragona, i com aquesta estada marcarà la seva carrera artística, ja que a partir dels anys setanta, deixa de pintar el Camp de Tarragona per centrar-se exclusivament en el Montsant. Per amarar-se de més a prop d'aquell paisatge, comprarà una casa a Cornudella i instal·larà el seu taller.

El Museu de Valls ja tenia en col·lecció una peça seva, però ara incrementa la seva representació amb unes quantes obres més, que vindran a enriquir el fons paisatgístic del museu, a on destaca l'obra de Jaume Mercadé. Dues mirades, les seves, centrades en el paisatge tarragoní, que són complementàries. I que ens ajuden a dibuixar el nostre espai més proper.

Accés i horaris de les exposicions

Les dues mostres es poden visitar amb accés gratuït i en l’horari habitual: de dimarts a dissabte d’11 a 14h i de 17 a 20h, i els diumenges i festius d’11 a 14h. El Museu de Valls compta amb les mesures de protecció antiCovid i per a una Cultura segura.

VALLS · 30 DE NOVEMBRE DE 2020