Acord entre l'Ajuntament i la URV per portar el programa de voluntariat universitari a Valls

Acord entre l'Ajuntament i la URV per portar el programa de voluntariat universitari a Valls

> Els voluntaris de l’Oficina de Compromís Social de la universitat faran tasques en els àmbits de joventut, salut i sostenibilitat

La vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la Universitat Rovira i Virgili, Cori Camps, i l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s’han reunit aquest dilluns 21 de desembre per tancar l’acord que permetrà aplicar el programa de voluntariat de l'Oficina de Compromís Social de la URV al municipi. Amb aquesta iniciativa, les persones de la comunitat universitària que participin al projecte desenvoluparan tasques d'acció social en l'àmbit de la joventut, la salut i la sostenibilitat i rebran formació especialitzada de cadascun dels projectes en què participin.

Per part de l'Ajuntament, els tres projectes a impulsar s'han coordinat des de la regidoria d'Acció Cívica i Joventut i la formació anirà a càrrec de l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera. A la reunió, a més de la vicerectora de la URV i l’alcadessa, hi han pres part també la regidora d’Empresa i Ocupació i presidenta de Vallsgenera, Rosa Rovira, i la regidora d’Acció Cívica i Joventut, Laia Castells.

Les iniciatives, de caire transversal, i amb el jovent com a destinatari principal, es concreten en:

  • Àrea de Joventut (VallsJove): Accions informatives i entrevistes amb les entitats del Centre Històric, les entitats juvenils i les associacions islàmiques, gitana, senegalesa, gambiana i comunitat xinesa per donar a conèixer el projecte del nou equipament juvenil i recollir propostes per a la definició dels seus usos. Es preveuen un total de 6 persones voluntàries de març a maig de 2021.

  • Àrea de Sostenibilitat: Accions de sensibilització adreçades al jovent sobre la importància del reciclatge i les implicacions de fer un bon ús del sistema de recollida selectiva. Es realitzaran accions i xerrades a instituts, entitats esportives i juvenils, centres educatius i a peu de carrer. Es preveuen un total de 6 persones voluntàries de febrer a maig de 2021.

  • Àrea de Salut: Accions de sensibilització de mesures preventives COVID en espais de lleure juvenil i activitats esportives, a l'àmbit educatiu a les entrades i sortides al carrer a l'hora del pati, xerrades de 10-15 minuts als centres educatius del perquè de les mesures preventives de la COVID, sensibilització dels joves en les activitats d'oci, especialment quan es permeti l'oci nocturn, i suport en l'aplicació de mesures del públic en les activitats culturals i comercials. Es preveuen un total de 6 persones voluntàries de febrer a maig de 2021.

Les persones que participin com a voluntàries en qualsevol dels tres projectes rebran una formació específica de les tasques, que anirà a càrrec del servei de formació de Vallsgenera, i comptaran amb el recolzament tècnic de cadascuna de les àrees de l'Ajuntament. Així mateix, l'alumnat que hi intervingui obtindrà crèdits pel grau que estigui cursant.

L'Oficina de Compromís Social de la Universitat Rovira i Virgili té com a finalitat incidir en el desenvolupament de competències transversals per a tota la comunitat universitària impulsant activitats i iniciatives que promoguin el seu desenvolupament integral i contribueixin a la seva formació com a ciutadans actius i responsables socialment. Per això, des del VoluntariatURV, treballa conjuntament amb una àmplia xarxa d'associacions i entitats abocades a atendre les necessitats socials de les nostres comarques a partir de les quals creen perfils de voluntariat que ofereixen a la comunitat universitària, a més d'oferir formació especialitzada sobre voluntariat i acció social.

VALLS · 21 DE DESEMBRE DE 2020