L'Ajuntament i l'AHC formalitzen la compra de 5 habitatges amb finalitats socials

L'Ajuntament i l'AHC formalitzen la compra de 5 habitatges amb finalitats socials

> L’adquisició dels 5 pisos, juntament amb els 4 que cedeix l’Agència d’Habitatge de Catalunya i que estan ubicats a la mateixa zona, suposen la major operació en habitatge social realitzada a Valls

El consistori vallenc segueix ampliant el parc públic d’habitatge. Aquest dilluns s’ha materialitzat la compra de 5 habitatges situats al número 8 del carrer Paborde. L’adquisició s’ha fet per meitats i proindivís al 50% entre l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Ramon Font, regidor d’Habitatge i Josep Maria Juncosa, cap del Servei Territorial d'Habitatge de Tarragona, han estat presents al moment de formalitzar l’operació en representació del consistori i de la Generalitat, respectivament.

La compra conjunta és fruit d’un conveni contret per ambdues parts i que estableix que serà l’Ajuntament qui en faci la gestió directa dels pisos, els quals, seran destinats a un ús social. L’operació de compra suposa una inversió de 173.000 euros en total que les dues administracions finançaran a parts iguals.

Aquest és el resultat d’un treball que va arrencar el 2015 amb els primers contactes amb el Banc Mare Nostrum, en aquell moment propietari de dos blocs de pisos en aquesta zona. Tot i que, aleshores, les converses no van fructificar perquè el banc va duplicar el preu de venda inicial un cop impugnada la Llei de l’Habitatge al Tribunal Constitucional i també perquè els pisos havien anat passant a mans de diferents bancs, el 2019 l’Ajuntament comença a fer el seguiment dels habitatges per tal que, si es posaven a la venda, l’administració pogués fer ús del dret de tempteig i retracte. Aquesta és una opció de compra preferent per part dels ajuntaments i entitats del tercer sector en zones d’alta demanda d’habitatge social com és el cas de Valls.

Als 5 habitatges adquirits se n’afegeixen 4 més

Realment, aquesta operació no es salda tan sols amb els 5 pisos comprats ja que l’AHC en cedirà 4 més a l’Ajuntament per a la seva gestió, els quals, es troben localitzats en aquella mateixa zona. Així, doncs, seran 9 els habitatges amb els quals comptarà el consistori en aquell indret i que venen a incrementar el parc públic d’habitatge de la ciutat.

D’aquests 4 pisos de l’AHC, dos estan ubicats al mateix bloc 8 del carrer Paborde, un, al bloc 6 i, el restant, al carrer Jaume I. El següent pas a dur a terme després de la compra serà la rehabilitació dels habitatges perquè s’han de realitzar millores en el seu interior, així com a les zones comunes.

El bloc 6 del carrer Paborde serà d’habitatge cooperatiu

Si la compra conjunta entre Ajuntament i AHC fa referència al bloc 8 del carrer Paborde, just al costat, al número 6, la cooperativa Sostre Cívic ha adquirit recentment 13 pisos que destinarà a habitatge cooperatiu. Per a aquesta operació, Sostre Cívic i el consistori vallenc van signar un conveni de col·laboració pel qual l’Ajuntament aporta 60.000 euros a la cooperativa repartits en dues anualitats.

Gràcies a aquest conveni, la Corporació podrà determinar a quins col·lectius es destinen 5 d’aquests 13 habitatges: majors de 65 anys, joves i famílies monoparentals. D’altra banda, hi haurà 2 pisos més que es destinaran per a la Mesa d’Emergència.

Amb aquestes diferents accions impulsades per l’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Habitatge, es segueix avançant en les polítiques socials per tal d’augmentar el parc públic. A aquest increment també contribuiran els 3 apartaments del carrer del Carme, destinats a emergència, i que està previst que estiguin operatius per a finals del mes de març.

VALLS · 25 DE GENER DE 2021