Valls consolida els incentius ambientals amb els descomptes del 20 al 50% a la taxa d'escombraries que ara es podran tramitar també via App mòbil

Valls consolida els incentius ambientals amb els descomptes del 20 al 50% a la taxa d'escombraries que ara es podran tramitar també via App mòbil

> Les sol·licituds per acollir-s'hi es poden presentar entre l'1 i el 28 de febrer i, davant la situació sanitària actual, es prioritza la via telemàtica

> La nova aplicació mòbil s'estrena aquest febrer per facilitar a la ciutadania que pugui tramitar còmodament la sol·licitud dels incentius ambientals que també es poden demanar online a través de la Seu Electrònica municipal

> El 2020, primer any d'aplicació dels incentius, 1.255 famílies van aconseguir descomptes en el rebut i la recollida selectiva es va situar en un màxim històric del 45,7% d'índex de reciclatge

Per segon any consecutiu, l'Ajuntament de Valls aplicarà incentius ambientals a la taxa de recollida de residus, en una mesura pionera que incorpora descomptes d'entre el 20 i el 50% als ciutadans que realitzin adequadament la separació de les escombraries a casa. D'aquesta manera, aquest 2021 es consoliden els incentius després que el 2020 s'assolís el màxim històric de recollida selectiva a Valls, amb un 45,7% d'índex de reciclatge i amb 1.255 famílies participants al programa.

Les sol·licituds per als descomptes de 2021 es poden presentar entre l'1 i el 28 de febrer, amb importants novetats per tal de facilitar a la ciutadania el tràmit. Així, davant la situació sanitària actual per la Covid-19, es prioritza la via telemàtica i per aquest motiu, per tal d'ampliar els canals online, l'Ajuntament posa en servei una nova aplicació mòbil que s'estrena precisament ara amb la sol·licitud dels incentius a la taxa de residus. L'App “Tramit” desenvolupada per la start-up “Tramit Smart App” entra en funcionament de manera pionera a Valls com una nova eina que permet efectuar tràmits amb l'administració d'una manera senzilla i segura.

>> Descarregar la nova App (a partir de l'1 de febrer)

L'aplicació ja està disponible en Android i s'espera que en les properes setmanes es pugui descarregar també des de IOS. Així, entre l'1 i el 28 de febrer, amb l'App es podrà efectuar de manera molt intuïtiva, còmodament des del mateix mòbil i en qualsevol moment tot el tràmit per sol·licitar els descomptes de la taxa d'escombraries i presentar-lo automàticament a l'Ajuntament. L'usuari pot tramitar-ho tot des de l'App, des d'introduir les seves dades personals, penjar les fotografies amb els cubells de selectiva que acrediten que recicla a casa i firmar la sol·licitud de manera segura via IdCat Mòbil de la Generalitat.

Precisament, amb l'objectiu de donar suport al ciutadà que utilitzi aquesta nova App per al tràmit de descomptes a la taxa de residus, durant el mes de febrer es podrà contactar amb el departament municipal de Tecnologies de la Informació a través del canal de Telegram («Valls App Tramit») , al mail Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al formulari de suport de la web municipal. L'arrencada de l'App incorpora de moment, a més dels incentius ambientals a la taxa de residus, les funcionalitats per tramitar una instància general amb l'Ajuntament o obtenir el volant d'empadronament, però de manera progressiva s'hi aniran afegint tots els tràmits que a hores d'ara ja es poden realitzar online des de la Seu Electrònica municipal.

Precisament, a més de la nova App, el tràmit també es pot realitzar entre l'1 i el 28 de febrer a través de la Seu Electrònica (accedir-hi) amb totes les garanties de seguretat en la tramitació. D'altra banda, tot i que es prioritzen els canals telemàtics davant la situació de pandèmia i també per evitar cues al ciutadà, el tràmit també es podrà efectuar de manera presencial, sol·licitant cita prèvia (demanar dia i hora) des de la web municipal on s'ha d'especificar que es vol demanar hora per tramitar la reducció de la taxa de residus.

Bons resultats en el primer any dels incentius ambientals

El nou període per sol·licitar els incentius ambientals que s'obre durant aquest mes de febrer arriba després del balanç del tot positiu del 2020, primer any d'aplicació de la mesura. Així, l'any passat Valls va reciclar el 45,7%, el que representa tot un màxim històric i un increment de l'11,6%. A més, s'ha aconseguit reduir la fracció resta que es porta a incinerar i que, per tan no es recicla, en prop d'un 2%.

La millora es nota en tots els indicadors de la recollida selectiva, en especial la de la fracció orgànica que creix un 12,4%, però també assoleixen xifres històriques el reciclatge del vidre i d'envasos lleugers. Fins i tot la Deixalleria municipal, tancada parcialment durant el confinament, va créixer l'any 2020 en un 10%.

D'aquesta manera, s'hauria assolit ja en el seu primer any bona part dels objectius d'aquests incentius ambientals pel que fa a la prevenció de la producció global de residus i el foment de la recollida selectiva. En aquest sentit, es vol conscienciar la població sobre la necessitat de reduir el volum de deixalles, augmentar els índex de reciclatge i minimitzar la incineració d’escombraries, premiant amb descomptes de la taxa als ciutadans que reciclant a casa contribueixen a fer una ciutat ambientalment més sostenible.

Des de l'Ajuntament es destaca en la necessitat de continuar reduint el volum de residus que es produeixen i a la vegada ampliar el nivell de reciclatge fins assolir, com a mínim, el 50% de reciclatge, objectiu que s'ha fixat la regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient. A més, el consistori ressalta que no tan sols ha de créixer en quantitat la recollida selectiva sinó que ho ha de fer també en qualitat. Per això, s'intensificaran durant l'any les campanyes informatives per fomentar que als contenidors d'envasos, orgànica, paper/cartró i vidre s'hi llencin només les deixalles que s'hi corresponen.

>> Descarregar Dossier Medi Ambient · Balanç 2020 recollida selectiva

Tipus d’incentius

Els descomptes en la taxa de residus tenen diferents modalitats. En concret, per als propietaris d’habitatges o masies en sòl rústic s’estableixen tres nivells, amb incentius ambientals diferents segons el grau amb que es realitzi la recollida selectiva. Així, per realitzar a casa la selectiva de les fraccions d’orgànica, paper-cartró, envasos lleugers, vidre, i resta s’estableix un incentiu ambiental de Nivell 1 amb una taxa de 103,20 euros, amb una reducció del 20%. En el Nivell 2 es contempla que, a més de realitzar la selectiva de les cinc fraccions, s’utilitzi de manera freqüent la Deixalleria municipal, amb una taxa de 77,40 euros, amb un 40% de descompte. Per últim, per als que compleixin els requisits del nivells 1 i 2, s’estableix a més el Nivell 3 en el cas que es faci autocompostatge de l’orgànica (restes de cuina i jardí), amb una taxa de 64,50 euros, el que representa reduir el rebut de la brossa a la meitat.

>> Més info sobre els incentius

Procediment per acollir-se als nous incentius ambientals

Per poder acollir-se a les tarifes d’incentius ambientals de Nivell 1, 2 i 3 cal formalitzar la sol·licitud entre l’1 i el 28 de febrer. Amb la instància, el ciutadà fa una declaració de responsabilitat que en aquell domicili es fa la recollida selectiva, justificant-t’ho amb fotografies de l’espai de casa seva on té els cubells per a les fraccions orgànica, paper-cartró, envasos lleugers,vidre i resta. A més, amb la formalització, s’autoritza també que l’Ajuntament pugui realitzar inspeccions a casa del sol·licitant, en un controls que seran aleatoris entre tots els que ho demanin. En el cas del Nivell 2 per a usuaris de Deixalleria, caldrà aportar els certificats de les aportacions fetes a la Deixalleria i, per al Nivell 3 que inclou els ciutadans que realitzin autocompostatge de l’orgànica, caldrà aportar imatges de l’autocompostador

Incentius ambientals per a comerços, bars i restaurants

Els incentius a la taxa d’escombraries no es limiten a la taxa domiciliària, sinó que s’estenen a altres apartats. Així, en el cas del comerç al detall del sector de l'alimentació o també bars i restaurants que generin residus de matèria orgànica, s’introdueix un incentiu ambiental amb una reducció del 30% per als que participen en un sistema de prevenció del malbaratament alimentari. Així, si el comerç aporta un conveni en el que dona excedents alimentaris a entitats de caràcter social, la taxa també serà un 30% més baixa.

> Clica aquí per demanar-ho telemàticament

VALLS · 28 DE GENER DE 2021