El Simposi Casteller comptarà amb un show cooking singular amb Pàleo receptes

El Simposi Casteller comptarà amb un show cooking singular amb Pàleo receptes

El 6è Simposi Casteller de Catalunya, que tindrà lloc per la Fira de Santa Úrsula, comptarà amb un show cooking inaugural i molt especial, el proper 22 d’octubre, a càrrec de l'equip dirigit per l'arqueòleg i investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) Eudald Carbonell. Es vincularan els esmorzars castellers i les Pàleo receptes, coescrites amb la periodista Cinta S. Bellmunt i editades per Cossetània Edicions de Valls. Enguany els encarregats de preparar-les al convent del Carme i de servir-les seran Agustí de la Rica i Rico Ponti, dos cuiners barcelonins, arrelats a l’Empordà.

Alimentació, evolució humana i castells

Esmorzar rodejant el foc o l’animal mort és una tradició mil·lenària que s’enriqueix amb la cultura de les construccions castelleres. És una síntesi de l’evolució biològica i cultural del nostre gènere, Homo, que amb la nostra espècie, Homo sapiens, culmina el control de les relacions de cooperació. Què més humà que menjar junts i construir junts, que compartir uns cargols amb conill, una calçotada o les Pàleo receptes que proposem per a aquest Show cooking singular? La proposta servirà per obrir el Simposi Casteller de Catalunya, en el marc del Fòrum Casteller per Santa Úrsula que organitzen les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l’Ajuntament.

Menjar també ens fa humans: l’alimentació i la cuina vora del foc ens varen ajudar a millorar la nostra forma de comunicar-nos, la nostra sociabilitat. Amb els castells recuperem aquest costum i, a més, ho fem creixent amunt gràcies a l’agregació intergeneracional que ha contribuït a la cooperació i a l’organització de la nostra espècie.

Què són les Pàleo receptes?

Remenat d’ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb nous i pomes, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca... A partir d’una seixantena de receptes inspirades en els aliments del paleolític, l’arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt presenten una nova —i molt vella— manera de menjar, la que està lligada a l’alimentació dels nostres avantpassats més remots. Aleshores no hi havia gaire varietat. Els àpats consistien bàsicament en allò que procurava la naturalesa: verdures, herbes, fruites, ous, llavors, bolets i fruits secs, carn i peix de tant en tant, i poca cosa més. Era la cuina de proximitat, elaborada a partir d’aliments naturals i frescos, poc processats i, per tant, altament saludables.

3 de juny de 2016