El Sant Joan vallenc converteix les activitats en espais oberts a un nou format delimitat, amb control d'aforament i públic assegut

El Sant Joan vallenc converteix les activitats en espais oberts a un nou format delimitat, amb control d'aforament i públic assegut

> Valls presenta la imatge gràfica de la festivitat

> A través del cartell la música patrimonial, ara discriminada negativament, reivindica el mateix tractament que la resta d’estils

Valls ha presentat la imatge gràfica del Sant Joan 2021, la celebració gran del calendari anual de la ciutat. El consistori ha explicat que tindrà lloc adoptant els concerts musicals al format permès d’espectacles en un espai delimitat, amb un aforament concret i públic assegut. Al mateix temps, la comissió de seguici treballa en l’adaptació, ja testada per Santa Úrsula 2020, de les actuacions itinerants dels grups patrimonials a un nou escenari frontal, a més de les mateixes mesures previstes per a la resta de tipologies d’espectacles.

Sant Joan obre el cicle de l’estiu i Valls com a ciutat que l’arrenca ha presentat el cartell creat pel dissenyador Miguel Bustos, seleccionat per la comissió participativa d’imatge gràfica, i dedicat a la pluralitat i diversitat de músics tradicionals que hi prenen part. Els sons patrimonials, part essencial de l’ADN d’aquest esdeveniment, esdevenen aparador reivindicatiu per reclamar el mateix tractament que la resta d’estils a l’hora de ser reglamentada en les normatives anticovid. De fet, el 2020 Valls va ser pionera en la defensa de les matinades als carrers i, quan no es podia organitzar cap activitat en directe, articulant la programació on line de les formacions que tradicionalment acompanyen el seguici cerimonial.

Així en el cartell d’enguany hi apareix una bona representació del conjunt d’instruments musicals participants, com el sac de gemecs, el flabiol, el tamborí, la gralla, el timbal, l’acordió, els integrants de les bandes de música i també els de formacions de músiques modernes. Tot plegat, una síntesi entre patrimoni i modernitat, característica que defineix el Sant Joan vallenc i la cultura local.

>> Descarregar imatge gràfica Sant Joan'21

Nous espais delimitats

L’adaptació plantejada per tirar endavant el programa patronal del mes de juny s’està treballant amb les comissions de músiques i de seguici, junt amb l’equip municipal de cultura i amb empreses productores del sector de les indústries culturals. Se centra en una premissa bàsica: la transformació dels espais oberts que havien funcionat abans de la pandèmia en nous espais delimitats, que tindran un aforament concret, amb el públic assegut i en els quals es comptarà també amb les mesures ja interioritzades per part dels espectadors referents al control de temperatura, el gel hidroalcohòlic, la mascareta permanent i l’escalonament de les arribades i sortides del públic. D’aquesta manera, es preveu que els concerts musicals, tant els que tenien públic dempeus com els que ja comptaven amb cadires, s’adeqüin a la nova situació.

Per analogia, el seguici itinerant per places i carrers també s’adaptarà a aquest format després de la prova pilot realitzada per la Fira de Santa Úrsula de 2020. De fet, la darrera resolució del Procicat del passat divendres 12 de març va aixecar la prohibició expressa que pesava sobre la realització d’activitats de cultura popular i tradicional, i les va autoritzar amb subjecció als mateixos requisits establerts per a la resta d’activitats culturals d'arts escèniques i musicals. Els darrers mesos només s’havien pogut dur a terme aquelles activitats de cultura popular que formaven part de la litúrgia celebrada en certs temples religiosos de Catalunya, un llegat escènic que prové de l’època medieval tot i que també ha tingut interrupcions. En el cas de Valls es va realitzar la representació de la moixiganga per la celebració anual de la Mare de Déu de la Candela el passat 1 de febrer.

L’autor de la imatge gràfica

Com ell mateix explica, Miguel Bustos és dissenyador gràfic de formació i il·lustrador per deformació. Nascut el 1984 a la localitat ebrenca de La Sénia, actualment complementa la feina d’il·lustrador amb la docència a l'Escola Eina de Barcelona, concretament en el taller de gravat i serigrafia. També dibuixa acudits amb el lema "humor se escribe con lápiz". Des de la Regidoria de Cultura de Valls, s’ha volgut recordar que al voltant de Sant Joan i del conjunt de la programació anual es mou un notable volum de petites indústries i professionals autònoms que actuen com a motor econòmic de la societat, i als quals convé donar suport perquè continuïn portant a terme el seu treball i les seves produccions per mantenir i reforçar l’activitat econòmica.

VALLS · 17 DE MARÇ DE 2021