L'Ajuntament impulsa programes de foment de la inclusió social de les dones del Barri Antic

L'Ajuntament impulsa programes de foment de la inclusió social de les dones del Barri Antic

L’Ajuntament de Valls iniciarà aquest mes de juny dos programes socials adreçats a dones que resideixen al Barri Antic. La Junta de Govern va aprovar una despesa global de 10.535 per a dos projectes, impulsats per les regidories de Benestar Social i de Participació Ciutadana i Igualtat en coordinació amb l’Oficina Tècnica del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social de Valls amb finançament de la Llei de Barris, que tenen com objectiu fomentar l’apoderament i la inclusió social de les dones.

Des de la Regidoria de Benestar Social es detecta la necessitat de treballar per a la prevenció i promoció de la dona en situació de desavantatge social al barri antic de Valls. Per això es posen en marxa dos projectes.

Projecte de Foment de la Inclusió Social de la Dona d’Origen Extracomunitari del Barri Antic

El projecte pretén oferir un espai d'acció per a les dones d'origen extracomunitari al Barri Antic de Valls a través de l'apoderament en diversos àmbits (competències lingüístiques, coneixement de l'entorn, habilitats marentals, auto-gestió de grup...) per tal de promoure la seva integració social i participació a la comunitat.

Les destinatàries del projecte seran dones a partir de 20 anys d'origen extracomunitari, principalment de procedència africana, residents al barri antic de Valls. Es tracta de dones que han experimentat un procés de canvi per la migració que inicialment s’instal·la majoritàriament al centre històric. Les necessitats detectades conflueixen en un projecte on s'intenta que la dona accepti, integri, i se senti protagonista activa del seu canvi personal, alhora que pugui participar i liderar el canvi de l'entorn proper on viu.

El projecte posa en marxa accions que permetin la cohesió entre les dones immigrades i la seva interrelació amb la comunitat a partir de l'apoderament. Per aquest motiu, la metodologia del projecte serà participativa, d'apoderament i basada en impuls de l'auto-lideratge de les dones immigrades, fomentant l'autogestió d'un grup capacitador i promotor d'accions que reverteixin a la comunitat, així com d'integració a les activitats formatives i d'oci del barri. D'aquesta manera, es pretén potenciar les xarxes de dones immigrades i promoure la seva presència en la comunitat.

Projecte de Prevenció i Promoció de la Dona en Desavantatge Social del Barri Antic

Des de la Regidoria de Benestar Social, en coordinació amb l'Oficina Tècnica del Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de Valls, es treballa per afavorir l'autonomia de les dones en situació de risc mitjançant l'aportació pràctica d'estratègies per a la millora de les habilitats socials i laborals. Un dels objectius és vetllar per la igualtat d'oportunitats en els diferents espais d'atenció a les dones, afavorint especialment la participació d'aquelles que es troben en situació de risc d'exclusió econòmica i social.

El projecte es planteja amb l'objectiu d'afavorir la inclusió social i laboral de les dones del municipi a través de la realització d'activitats i formació que permetin l'adquisició de competències i habilitats, fomentant la seva ocupabilitat i apoderament. La formació laboral s'orientarà a l'àmbit professional de la cura personal d'infants i gent gran, i l'organització de la llar.

Així, es fomentarà la formació en habilitats laborals a través de diverses sessions per assolir coneixements i competències per a la realització d'activitats relacionades amb els àmbits professionals esmentats. A la vegada, es treballaran les habilitats interpersonals i relacionals de les participants per a fomentar l'apoderament i integració en les xarxes socials de les dones al municipi

De juny a desembre amb previsió de continuïtat

Els dos projectes es posen en marxa aquest mes de juny i s’estendran fins el desembre. A més, la regidoria es planteja donar continuïtat al projecte de Prevenció i Promoció de la Dona en Desavantatge Social del Barri Antic mitjançant cursos per completar la seva formació professional en tasques de la llar o bé amb plans d’ocupació específics. De la mateixa manera, el Projecte de Foment de la Inclusió de la Dona d’Origen Extracomunitari, l’objectiu és donar-hi també continuïtat i aconseguir que, a finals d’enguany, disposem d’un grup motor que vertebri aquest col·lectiu.

8 de juny de 2016