Nesapor Europa, sota la marca comercial Mareskit, col·labora amb els tests d’antigen ràpids per la prova pilot dels castells per Sant Joan a Valls

Nesapor Europa, sota la marca comercial Mareskit, col·labora amb els tests d’antigen ràpids per la prova pilot dels castells per Sant Joan a Valls

>La companyia catalana patrocinarà la prova aportant els 700 tests de la seva marca Mareskit, desenvolupats i validats amb la col·laboració de la Fundació IRSICAIXA de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

> Els tests s’efectuaran als castellers en els 4 assajos de les colles, l’actuació castellera a la plaça del Blat i una setmana després per analitzar els resultats de l’estudi clínic.

210602CastellsTestos

La firma catalana Nesapor Europa, especialitzada en productes d’anàlisi i subministres per a laboratori, patrocinarà la prova pilot que permetrà que la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls enlairin per Sant Joan els primers castells de la represa. La companyia aportarà els 700 kits de test per realitzar les proves d’antigen de la Covid-19 als 100 castelleres de les dues colles que participen en l’estudi clínic impulsat per l’Ajuntament, el Pius Hospital, l’Àrea Bàsica de Salut-ICS del Camp de Tarragona i les dues agrupacions castelleres.

El protocol de la prova aprovada preveu que es testi a tots els castellers que prenen part en l’estudi clínic en 6 ocasions durant el mes de juny. En concret, s’efectuaran els tests d’antígens durant les quatre jornades prèvies d’assaig programades per les colles (dies 4, 11, 18 i 21 de juny), el mateix dia 24 per l’actuació a la plaça del Blat i per últim, una setmana després de Sant Joan, en aquest cas amb l’objectiu d’avaluar el contagi potencial, la incidència en la transmissió i el resultat de totes les mesures de prevenció i seguretat aplicades en aquesta prova pilot castellera.

La companyia aportarà els test de diagnòstic ràpid de la Covid-19 de la seva marca Mareskit, una nova línia de productes de diagnòstic que ha desenvolupat i validat amb la col·laboració de la Fundació IRSICAIXA de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El test ha estat validat tan per a ús en ambients hospitalaris com en cribatges d’individus asimptomàtics en grans esdeveniments. Amb aquests tests, que destaquen per una especificitat del 100% i una sensibilitat superior al 95%, es poden obtenir els resultats de les proves en menys de 15 minuts i permet detectar la presència del virus així com de les seves principals variants. La presa de mostra nasal permet una gran facilitat d’ús i comoditat.

Nesapor Europa ha decidit participar amb la prova castellera a Valls amb l’objectiu de contribuir a la represa de l’activitat social i cultural a Catalunya i sumar-se així a altres iniciatives encaminades en la mateixa direcció com, per exemple, els estudis clínics realitzats per a la celebració de concerts com els de la Sala Apol·lo o el Palau Sant Jordi de Barcelona. 

En el cas de Valls, aquesta prova permetrà que la plaça del Blat, Km0 del món casteller, vegi enlairar els primers pilars de la represa, després de l’aturada de l’activitat de les colles de tot el país a causa de la Covid-19. L’actuació tindrà un gran caràcter simbòlic també perquè se celebrarà el dijous 24 de juny, primera gran cita del calendari casteller tradicional que sempre coincideix amb la festivitat de Sant Joan a Valls.

El protocol de la prova pilot validat per Salut Pública de la Generalitat de Catalunya el 24 de maig inclou totes les mesures de seguretat tant als assajos com a l’actuació, en un desplegament que tindrà com a responsables de la seva aplicació el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà-ICS i que comptarà amb l’acompanyament del mateix equip de Salut del Govern. Els castellers que participin als pilars utilitzaran mascareta FFP2 en tot moment i, a més dels cribatges amb test d’antígens, s’aplicaran altres mesures preventives com la presa de temperatura i la higiene de mans i peus. 

Aquestes accions de prevenció s’adoptaran també en tots i cadascun dels assajos previs a l’actuació. En aquests assajos, que s’hauran de realitzar preferentment a l’aire lliure o bé en locals ben ventilats, només hi podran participar els 50 castellers de cada colla que prenen part a la prova pilot. En cap cas, els participants podran compartir begudes i rentaran la roba després de cada activitat per garantir-ne la desinfecció. A més, en els assajos també hi haurà presència de personal de suport per indicar les entrades i sortides.

El protocol inclou altres mesures, entre elles que les castelleres i castellers que prendran part a la prova pilot seran seleccionats sense patologies de base. En aquest sentit, es realitzarà un registre dels participants que signaran també una declaració responsable en la qual confirmen que no presenten simptomatologia compatible amb la Covid-19 ni són contactes estrets de persones sospitoses o confirmades de la malaltia.

A la plaça del Blat, a banda del centenar de castellers que participaran als pilars, la resta de públic estarà integrat per membres de les dues colles que mantindran les distàncies de seguretat desplegant-se a la mateixa plaça i també al carrer de la Cort i fins a l’església de Sant Joan. L’espai estarà perimetrat i amb 4 punts per accedir-hi, amb control d’accés amb gel hidroalcohòlic i presa de temperatura a tots els assistents que hi hauran d’entrar amb mascareta obligatòria. L’entrada i la sortida del públic seran esglaonades i s’hauran de seguir les indicacions del personal de control d’accés, així com seguir els circuïts de pas que se senyalitzaran.

VALLS · 2 DE JUNY DE 2021