El marxandatge Santjoaner exhibeix múscul

El marxandatge Santjoaner exhibeix múscul

> Avui s’han presentat cinc productes com a novetats de la Festa Major de Valls 2021

> El domàs per primer cop es basa en el disseny per la comissió d’imatge 

> El comerç vallenc coopera en la distribució de les propostes

210611SantJoanMarxandatge

El Sant Joan de Valls obre el cicle de festes majors d’estiu del país no sols a nivell de programació sinó també en el marxandatge vinculat amb les celebracions patronals. Avui s’han presentat fins a cinc novetats per part de les entitats i les petites indústries culturals locals, que se sumen a d’altres productes que ja estan de manera permanent en les botigues i llibreries de la ciutat. El nou joc del seguici cerimonial, dos contes, l’edició dels goigs recuperats i un domàs entraran en els propers dies a les llars vallenques.

El Joc del Seguici de Valls és una de les novetats més singulars, impulsada pel col·lectiu Tradicions en Joc. Valls té un seguici cerimonial dels més rics de Catalunya, i amb el nou joc de taula per a totes les edat arriba una proposta adient per aprendre i passar-ho bé. Seguint l'estructura del clàssic joc de l'oca, aquest presenta 63 caselles ambientades en el seguici, en què cal avançar per arribar a la meta, tot superant entrebancs i beneficiant-se de determinats ajuts. Cada casella permet visualitzar un detall relacionat amb el bestiari, els balls o els castells dels Xiquets de Valls, a banda d'altres referents vinculats a la festa major, al paisatge urbà de la ciutat i a les tradicions vallenques. En alguna casella concreta, en funció del seu contingut, caldrà aplicar una normativa especial, com avançar caselles, retrocedir-ne, tornar a tirar els daus, deixar de jugar durant algun torn o tornar a començar des del principi. El Joc del Seguici de Valls, amb dibuixos d'Hugo Prades i guió de Roger Roig, es pot adquirir en diversos establiments de Valls o a través de la web de Tradicions en Joc per 20 €.

Serà estrenat en el marc de la festa major de Sant Joan, en una jornada de joc participatiu que es durà a terme el 23 de juny de 10 a 2 h i de 16 a 18 h, al pati de l'escola La Candela de Valls. Cal fer reserva prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Una festa major amb contes

El conte "Càsum l'os pedrer" és el sisè títol de la col·lecció "Els contes de la festa major de Valls", iniciativa de l'editorial vallenca Cossetània Edicions i impulsada el 2014 per acostar als infants els elements del seguici cerimonial de la ciutat a través de la lectura de contes amens i vistosament il·lustrats. Després de la mulassa, l'àliga, els gegantons, el drac i el lleó, arriba ara el torn de l'os. Acompanyat dels trabucaires, aquest element del bestiari es converteix en el protagonista d'un relat de ficció que versa al voltant de la màgia de la festa major. Com és criteri habitual de la col·lecció, ha anat a càrrec de dos artistes vallencs, la narradora Eva Busquets i l'il·lustrador Lluís Albert Arrufat i, a banda d'excel·lents dibuixos, disposa de dues tipologies textuals perquè sigui accessible per a nens i nenes de totes les edats. A més, ve complementat amb una fitxa tècnica de l'os, una aproximació històrica a aquesta figura del bestiari en el context de la ciutat i d'algunes notes de la melodia del seu ball. Aquest nou volum, de venda a les llibreries, té un preu de 7,5 €. La presentació del conte forma part del programa de la festa major de Sant Joan. Es farà el dia 18 de juny a les 6 h de la tarda a la plaça de la Sardana, juntament amb el ja consolidat acte de l'entrega del xumet a l'os per part dels infants de Valls. Cal fer reserva prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

La segona novetat narrativa és el conte “La Senyora de Valls”, editat per la Colla La Pessigolla, amb textos de Sergi Iglesias i il·lustracions de David Rovira. Explica la història d'Elionor Maria d'Aragó i Folch, qui fou reina de Jerusalem i de Xipre i senyora de Valls, centrant-se en el període de 1381 a 1394 que correspon als anys entre la seva marxa de l'illa de Xipre i establiment a Valls fins a la seva residència final a Barcelona, on hi romangué fins a la mort. Els punts àlgids del conte són l'arribada d'Elionor a Valls i el seu nomenament com a Senyora de Valls, els fets que desencadenaren la revolta del vi, els obsequis i donacions que feu a la comunitat per recuperar el favor dels vilatans i la segona revolta, que es produí per causa dels abusos de l'home de confiança de la reina, Bonanat de les Guarres, qui fou apunyalat als peus d'ella, cosa que propicià la seva marxa definitiva de la ciutat.

 

La nova edició dels goigs

La Parròquia de Sant Joan, conjuntament amb l'Associació de Gogistes Tarragonins que celebren el 40è aniversari de la seva fundació, presenten una nova edició dels goigs a lloança del gloriós Sant Joan Baptista, patró de la ciutat de Valls. A partir d'enguany, aquesta composició poètica pertanyent als gèneres de la literatura tradicional passa a formar part del ric patrimoni festiu santjoaner. L'autor del text és mossèn Joan Roig, el compositor de la música és mossèn Joan Àguila i, per la seva banda, Josep Mateu ha fet els arranjaments per a orgue. Els elements il·lustratius i l'orla són obra del dissenyador vallenc Eduard Vidiella, que s'inspira en els elements religiosos i populars que configuren la celebració patronal vallenca. Els goigs s'interpretaran, anualment, durant les Completes del 23 de juny a la nit i al final de l'Ofici del dia 24 al migdia. Els nous goigs es poden adquirir a la llibreria de la parròquia de Sant Joan i durant l'acte de la seva presentació, el dissabte dia 19 de juny a les 12 h. Es presenten en dos formats. El preu per a l'edició popular és de 2 € i el de l'edició pintada a mà és de 15 €.

 

El domàs de Sant Joan, de la Unió Anelles de la Flama

Finalment, el cinquè producte vindrà de la mà de la Unió Anelles de la Flama, que posa a la venda el nou domàs de la Festa Major. Es tracta d'una bandera, editada en tres colors diferents, pensada per engalanar les finestres i els balcons de la ciutat durant la celebració patronal. A diferència d’anys anteriors, es basa en la imatge gràfica de Sant Joan, obra del dissenyador Miguel Bustos, que la dedica a la pluralitat i diversitat de músics tradicionals que prenen part de la celebració. Té un preu de 15 euros i es troba al local de la UAF i als comerços vallencs Moda Roylle, El Safareig, Magatzem del Vermut, Cistelleria Roca, Teixits Cortès, Floristeria Heura Musa i Calçats Alentorn. També es pot encarregar a través de les xarxes socials de l'entitat.

 

VALLS · 11 DE JUNY DE 2021