Una pel·lícula rememorarà l’inici de la segona època d’or dels castells

Una pel·lícula rememorarà l’inici de la segona època d’or dels castells

Per Santa Úrsula de 1981 la Colla Vella descarregava el 4 de 9 amb folre i la Joves el 5 de 8, els primers del segle

> S’estrenarà per la Fira de Santa Úrsula d’enguany als JCA Cinemes

> La direcció va a càrrec de Maria Roig i la realització d’Eduard Sedó

210726 Castells

La Fira de Santa Úrsula de Valls d’aquest 2021 rememorarà l’inici de la segona època d’or ara fa 40 anys, el 1981. Ho farà amb una pel·lícula documental dirigida i produïda per la creadora Maria Roig Alsina i que comptarà amb la realització i fotografia d’Eduard Sedó Solé. Hi cooperen les dues colles dels Xiquets de Valls que hi aporten part dels testimonis entrevistats, al costat d’altres persones com periodistes o estudiosos. El finançament ve per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, i de l’Ajuntament de Valls.

La pel·lícula documental pretén mostrar al públic com el món casteller va evolucionar i quins factors van ajudar al fet que el 1981 es consideri l’inici de la segona època d’or. Serà un relat dels testimonis que recordaran els fets que van passar tot just fa quaranta anys, i se seguirà un fil invisible marcat pel número 1, tan marcadament vallenc, que ens guiarà tot coneixent la història i reflexionant sobre el que vivim. La Diada de Santa Úrsula de 1981 el món casteller entrava en la segona època d’or amb la consecució a la plaça del Blat de Valls del primer castell de nou del segle XX, el 4 de 9 amb folre descarregat per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i del primer 5 de 8 descarregat de la mateixa centúria per la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquella fita, viscuda en any candeler, va ser el punt d’inici d’uns anys on el món casteller s’ha superat, s’han pogut veure estructures fins aleshores només somiades o bé recordades per alguna vella fotografia. 

La sèrie de motius i canvis socials i per tant reflectits en l’estructura també de les colles, les millores tècniques, l’augment del nombre de castellers a l’assaig i també la inclusió de la dona, són només alguns dels motius pels quals es rememora aquest any tan assenyalat en la cronologia, i, per ser més exactes, aquella Santa Úrsula de 1981. Per tant, un bloc del documental analitzarà aquests factors amb els seus protagonistes, aquells que ho van viure en primera línia, ja siguin castellers, caps de colla, periodistes que ho van retransmetre, així com altres testimonis que enriqueixen el discurs.

De la plenitud a l’absència 

El treball visual no obviarà que el 2020 i part del 2021 ha estat marcat per l’absència de castells a les places i també per la manca de contacte dins la colla, en resum, per una notable inactivitat castellera i social. La Mare de Déu de la Candela 2021 també ha estat excepcional i un any que havia de ser candeler i per tant Valls havia de celebrar les Decennals, serà un any recordat per justament tot el contrari, el seu ajornament. Els moments inèdits i diferents viscuts aquesta Candela de 2021 seran part del relat cinematogràfic. No formaran part només de la pel·lícula sinó que documentaran un fet històric que es recordarà en el futur. Què podran fer les colles i com ho viuran es veurà a través de la pantalla, i farà de contrast amb la cita que es va dur a terme quaranta anys enrere a Valls, des de l’inici d’una època gloriosa al buit actual

El relat tindrà tres estructures amb tres tractaments d’imatges. Les entrevistes estaran situades en localitzacions simbòliques que ajudin a contextualitzar la història. Per una banda, hi haurà una imatge fixa, neta, que ens ajudi a empatitzar amb els personatges. Les imatges de la Candela 2021 seran imatges de càmera en mà i subjectives, creant la sensació a l’espectador que també hi participa, que també hi és i viu aquest moment únic. Les imatges d’arxiu ens permetran fer els salts temporals i situar l’espectador en el moment referit.

Referències visuals

En aquest documental comptarem amb imatges d’arxiu i d’altres enregistrades, tot contextualitzant el moment i els protagonistes. És per això que s’han realitzat les entrevistes en espais estretament vinculats amb la història, com locals d’assaig i altres localitzacions on han succeït esdeveniments rellevants. En aquest documental Maria Roig i Eduard Sedó treballaran amb imatges amb poc contrast realçant d’aquesta manera el moment àlgid en el qual es trobaren les colles vallenques. Mostraran alguns d’aquests moments amb un toc de preciosisme embolcallant les imatges en un to idíl·lic. A més, faran servir una paleta de colors basada en els cromatismes predominants i identificatius de les colles vallenques i dels carrers de la ciutat, jugant així amb els colors ocres i verds de la pedra, i els vermells/rosats de les camises.

L’estrena tindrà lloc per la Fira de Santa Úrsula, la setmana del 18 d’octubre. Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, vinculat als programes Etnologia en xarxa i Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

VALLS · 26 DE JULIOL DE 2021