L'Ajuntament impulsa el primer pla de la gent gran de Valls per fomentar l'envelliment actiu

L'Ajuntament impulsa el primer pla de la gent gran de Valls per fomentar l'envelliment actiu

> Quatre eixos i 13 línies estratègiques que posen el focus en la vida quotidiana, el benestar i la salut, la convivència i la participació de les persones grans

> Aquest pla de caràcter integral i transversal ha comptat durant la seva elaboració amb la participació de ciutadans i tècnics

L'Ajuntament impulsarà el primer Pla Municipal de la Gent Gran de la ciutat de Valls amb l'objectiu de promoure l'envelliment actiu, amb actuacions que marquen una estratègia coordinada, integral i transversal dirigida a la millora de la qualitat i les condicions de vida de les persones grans. Així, el pla recull accions en àmbits tan diversos com la salut, la seguretat o la formació i, a la vegada, posa en valor la contribució de la gent gran en la construcció de capital social a través de la participació ciutadana.

De fet, el document, el primer Pla Municipal de la Gent Gran de Valls, ha estat elaborat de manera participativa en els últims anys, en un procés engegat per la regidoria d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat des de l'any 2018 a través del Pla d'Acció Comunitària i Inclusiva (PLACI) que ha comptat amb un ampli procés de debat ciutadà i tècnic. Per a la definició de les mesures s'han tingut en compte el creixement sostingut en els últims anys de la població gran que a Valls se situa ja en el 18,53%, similar al de Catalunya, però amb un índex de sobreenvelliment especialment alt. Així, en el cas de Valls, el 21,7% de les persones grans tenen més de 85 anys, mentre que en el global del país aquesta xifra supera per poc el 17%.

El nou pla municipal recull però de manera inclusiva accions integrals per a totes les franges d'edat de gent gran per promoure l'envelliment actiu. Les mesures estan agrupades en 4 grans eixos temàtics: 1) vida quotidiana, 2) benestar i salut, 3) participació i 4) igualtat i bon tracte. Aquests 4 àmbits compten amb un total de 13 línies estratègiques (descarregar dossier-resum amb eixos i línies estratègiques) que aborden aspectes com la mobilitat, el transport públic, equipaments, habitatge, promoció de la salut, accés als recursos socials i sanitaris, la participació de la gent gran en consells municipals, TIC i tràmits, xarxes socials de suport i ajuda mútua, igualtat de gènere, seguretat, visibilització i bon tracte a les persones grans.

210921PlaGentGran

Implementació del pla

El conjunt del pla marca doncs una estratègia compartida, amb la implicació de diferents agents i amb una visió transversal i global. Per això mateix, per al seguiment i avaluació del pla es preveu crear una comissió tècnica que estarà integrada per personal tècnic de diferents departaments i que ja van participar en l'elaboració del pla durant el procés de participació. En aquest sentit, les accions recollides no depenen exclusivament dels serveis municipals d'atenció directe a les persones, si no que abasten totes les àrees i departaments, com a pauta integral de les actuacions adreçades a les persones grans, amb una mirada inclusiva i comunitària que contribueixi a garantir la seva qualitat de vida al llarg del procés d'envelliment. 

A més, des de principis de 2021, per fer front al desplegament de les diferents mesures, s'ha ampliat l'equip del Pla d'Acció Comunitària Inclusiva que ja ha permès el desenvolupament d'accions considerades prioritàries, sobretot tenint en compte la situació generada per la Covid-19 i les conseqüències físiques i emocionals que la pandèmia ha tingut entre la gent gran. D'aquesta manera, s'han tirat endavant projectes com els de dinamització dels parcs de salut per fomentar l'activitat física a l'aire lliure, tallers de memòria, activitats intergeneracionals, formació de voluntaris que atenen persones grans o programes d'acompanyament a gent gran, junt amb Càritas i la Fundació Ginac. A més, s'està impulsant ja com a novetat el Projecte Radars, que compta amb la col·laboració també de diverses entitats amb l'objectiu de prevenir l'aïllament i evitar la soledat no desitjada de persones grans.

Participació en l'elaboració del Pla

El primer Pla Municipal de Gent Gran de la ciutat de Valls és el resultat d'un procés de participació per a la definició de les propostes. Així, s'han realitzant sessions dirigides a la població per tal de donar a conèixer les principals conclusions de la diagnosi del pla i recollir la percepció dels ciutadans sobre les mateixes i detectar les necessitats de futur que es plantejaven. En aquest procés hi van participar 107 persones grans en sessions territorials diferenciades en diferents zones de la ciutat com el Centre Històric, el passeig de l'Estació, els barris de les Comarques, Sant Josep Obrer, Xamora, Vallvera, Alt Camp, Santa Úrsula, Fornàs, Clols i Habitatges de la Colla Vella o els pobles de Picamoixons, Fontscaldes i Masmolets. A més, aquest debat també es va ampliar a l'àmbit del personal tècnic dels departaments de l'Ajuntament relacionats amb la gent gran, així com amb el d'altres administracions i serveis.

Descarregar el Pla Municipal de la Gent Gran

VALLS ·21 DE SETEMBRE DE 2021