La pel·lícula sobre Santa Úrsula de 1981 presenta el títol i el cartell

La pel·lícula sobre Santa Úrsula de 1981 presenta el títol i el cartell

>Es titularà “El pas. Santa Úrsula 1981” per simbolitzar el canvi d’època castellera que suposà

>El cartell és obra de la il·lustradora i dissenyadora gràfica vallenca Marina Barberà

La pel·lícula documental que analitzarà la mítica diada castellera de Santa Úrsula de 1981 ha estat batejada amb el títol “El pas. Santa Úrsula 1981”, i ha presentat el cartell que en servirà com a carta de presentació, així com un teaser en què aflora l’ancestral rivalitat entre les colles vallenques i que es va viure també en aquella jornada fa quaranta anys. 

La directora de la pel·lícula Maria Roig ha explicat que el títol respon al canvi d’època castellera que va suposar la diada de l’octubre de 1981, en què la Colla Vella va descarregar el primer quatre de nou amb folre del segle XX i la Colla Joves feu el mateix amb el cinc de vuit. Amb aquella jornada les colles vallenques i, per extensió, el món casteller feren un pas enorme recuperant nivells no assolits des del segle XIX. En concret el darrer castell de nou s’havia vist l’any 1893. Amb aquella diada va començar la segona època d’or dels castells.

Cartell d’estrena

El cartell ha estat elaborat per la il·lustradora i dissenyadora gràfica vallenca Marina Barberà. Per conceptualitzar-lo l’autora va partir de la incertesa que va precedir la diada de Santa Úrsula de 1981, que considera que «és la mateixa incertesa amb què ens trobem avui dia». També l’ha inspirada un poema escrit per la seva àvia Maria Molina sobre aquella jornada castellera, una estrofa del qual diu: «La plaça de gom a gom / llueix com una brasa encesa / esperant la gran promesa / que se’ls hi deu a l’afició». 

El cartell vol representar la gernació que aquell dia hi havia a la plaça del Blat, on confluïren públic i castellers d’ambdues colles. A l’esquerra hi trobem les camises més vermelloses i a la dreta les rosades, situant l’espectador en el lloc del públic que és a punt per veure l’espectacle que s’ha d’esdevenir. Gràficament la imatge és borrosa fins arribar a desdibuixar-se i convertir-se en blanca, tot evocant l’evolució, la quietud, l’absència i el no saber que vindrà. 

Els colors que Marina Barberà ha escollit són de baix contrast, tal com també ho serà la imatge del documental. Referencien la indumentària castellera, amb les camises, la faixa i els pantalons. També hi apareix el groc en la senyalística del cartell, que vol fer referència a l’esperança i que simula les persones més devotes que acompanyen la Mare de Déu de la Candela, ja que tant el 1981 com enguany, 2021, són anys candelers. Finalment, el títol, juntament amb la silueta del fons, denoten la verticalitat dels castells i l’aleta de l’enxaneta coincideix amb l’esplendor de la Verge candelera. 

210930CartellElPas

La il·lustradora

Marina Barberà és graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i el 2017 va cursar el programa Erasmus+ a l'École Nationale Superièure des Beaux-arts, a París. Ha realitzat exposicions diverses a Cal Faune de Tarragona el 2016; al Panigacci, Valls i al Luga de Valls el 2017; a la Casa de Cultura de Vila-Rodona i al El Safareig de Valls el 2019; al Casal Popular Sageta de Foc a Tarragona el 2020; “Redescobrint-nos” al CERAP de Riudoms el 2021, i també a l'Heura a Valls aquest mateix any. Alhora ha participat en d’altres mostres col·lectives com “Hem acabat al torrent” a Valls el 2015; “Interferències” a l’Espai Amalgama de Barcelona el 2016; al Centre cívic Cotxeres de Sants, a Barcelona, amb motiu del 9è concurs d'Art-Jove el 2017; a l'École Nationale Superièure des Beaux-Arts de París i en l’Art en Femení a l'Auditori Barradas de L'Hospitalet de Llobregat el 2018; a S/T 2018 a la Facultat de Belles Arts de Barcelona el 2019; a “Covid-art” al Museu de Valls i en “Haikus il·lustrats” a l'Espai Kesse de Tarragona el 2020; i en “Les Decennals que mai van poder ser” a la Biblioteca Popular de Valls aquest 2021. També ha realitzat instal·lacions com “Esperant la salvació” a la plaça de l'Oli de Valls el 2021, o pintat murals com el realitzat amb motiu del 8-M també a Valls el 2020, o el titulat “Lluita i empoderament” amb motiu del 8-M a Tarragona el 2021. El 2017 va obtenir el primer premi convocatòria Florits 2017, de Valls.

L’estrena de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” tindrà lloc la setmana de la Fira de Santa Úrsula, dijous 21 d’octubre a la sala gran dels JCA Cinemes de Valls. Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, vinculat als programes Etnologia en xarxa i Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.

210930ElPas

VALLS · 30 DE SETEMBRE DEL 2021