La història, el patrimoni i l’espectacle, pilars del nou projecte del Centre Cívic de Valls

La història, el patrimoni i l’espectacle, pilars del nou projecte del Centre Cívic de Valls

El nou projecte del Centre Cívic anomenat “Valls Història Viva” pretén acostar a la població diferents capítols de la història de la ciutat i el seu patrimoni, a través de diferents escenes teatralitzades

> El projecte que es representarà en diferents espais de la ciutat amb epicentre al Centre Històric, es realitzarà els dies 20 i 21 de novembre.

211006 VallsHistriaViva

El Centre Cívic ha presentat Valls Història Viva, el nou projecte que es representarà els dies 20 i 21 de novembre en diferents espais de la ciutat amb epicentre al Centre Històric. La regidora d’Acció Cívic i Joventut, Laia Castells, i els tècnics del Centre Cívic han destacat que el projecte pretén acostar la història de la ciutat i el seu patrimoni al conjunt de la ciutadania. Valls Història Viva, segons expliquen, comença a treballar-se a inicis del 2020 amb l'objectiu de realitzar-se aquell mateix any, però com a conseqüència de la pandèmia i les diferents mesures per a contenir-la, n'impossibiliten la seva implantació i desenvolupament, ja que part d'aquest implica recuperar l'activitat en la via pública i la participació de veïns i veïnes.

El projecte consisteix en la representació (recreació teatral) d'alguns capítols històrics que han esdevingut a la ciutat. El projecte, expliquen, és dinàmic i cada edició se centrarà entorn d'un eix temàtic. Aquesta primera edició, versarà en diferents revoltes que han esdevingut a la ciutat de Valls, des de l'edat mitjana fins a capítols més recents del segle XX. Cadascuna de les cinc escenes que formen part del projecte d'aquest any, es desenvoluparan en espais patrimonials de la ciutat: al claustre de l'antic convent del Carme, al Call Jueu, a la Capella del Roser, a la sala de plens de l'Ajuntament i, la darrera, al Monestir de la Presentació (Portal Nou). Tal i com explica la regidora Laia Castells, amb aquest projecte no només es vol donar a conèixer la rica història de la ciutat de manera amena i divulgativa, sinó també els espais patrimonials de la ciutat que, en alguns casos, porten anys tancats al públic, com és el cas del Monestir de la Presentació, edifici facilitat per les carmelites, antigues residents de l'immoble.

El projecte de Valls Història Viva s'ha plantejat en format de ruta on els visitants aniran acompanyats en tot moment d'un/a guia que els introduirà en els contextos històrics de cadascuna de les escenes, algunes de més conegudes, però d'altres més desconegudes pel públic general. Això ha fet necessària la recerca documental per reproduir amb el màxim de detall allò que va succeir, fins i tot, amb els noms dels personatges que van protagonitzar aquell moment històric. Tot aquest treball documental ha estat realitzat per l'historiador local Àngel Gasol, que ha requerit en alguns casos consultar arxius històrics externs a la ciutat. La seva idea ha estat, d’una banda, pensar en diversos episodis de la història local en els quals les revoltes fossin les protagonistes i acabessin per transformar la història més immediata; de l’altra, idear una ruta que enllaci diversos espais patrimonials de la ciutat amb un recorregut que segueix una estructura històrica i lògica. L'objectiu ésel d'involucrar el visitant en l’episodi històric concret, fent-li entendre que allò que veurà té una base històrica real, i que els llocs que visitarà són, en molts casos, exactament els mateixos on es van produir aquells fets; que els personatges de les escenes van viure en primera persona aquelles situacions, i que les converses són una recreació dels diferents successos que s'explicaran. 

Pel que fa a la direcció artística, el Centre Cívic compta amb l'actriu Bàrbara Flores, qui ja té experiència amb projectes d'aquesta magnitud. Tal i com expliquen des de la regidoria, un altre dels objectius d'aquest nou projecte, més enllà de la part de divulgació històrica i patrimonial, és comptar de nou amb la participació i implicació de veïns i veïnes. Amb aquesta finalitat, el passat divendres 17 de setembre el Centre Cívic va realitzar una primera sessió informativa amb les persones voluntàries que ja s'han ofert a participar de la primera edició de Valls Història Viva. De moment, es compta amb una cinquantena de persones, tot i que els responsables del projecte esperen que en siguin més i fan una crida oberta a la població a sumar-s'hi, ja sigui fent d’actors i actrius, amb text o sense, o en tasques de suport durant els dies de representació. Segons Flores, no només es vol apropar la història vallenca als visitants, sinó que també se'ls vol sorprendre i fer-los partícips.

El projecte gràfic de Valls Història Viva ha anat a càrrec de l'estudi de disseny Únicum encapçalat per Eva Jolis, responsable del disseny del logo, la cartelleria i els fulletons explicatius. L'objectiu de la dissenyadora era plasmar els pilars del projecte: història i patrimoni de la ciutat de Valls. La clau creativa del logotip tipogràfic està inspirada en la línia temporal de la història. En aquesta línia queda representada la durada dels processos, fets i esdeveniments, per posar de manifest que sense conèixer el nostre passat, no podem comprendre el present i construir un futur. Els colors estan inspirats en les rajoles vidriades de principis del segle XVII dels dos murs laterals de la Capella del Roser de Valls, un dels espais de representació. El disseny també convida al públic a descobrir els elements patrimonials de la ciutat.

Un projecte de ciutat amb projecció de futur 

Com expliquen els seus organitzadors, Valls Història Viva és un projecte que va més enllà de les representacions d'un cap de setmana. Per això un dels objectius és aprofitar l'esforç i el treball que hi ha al darrere per deixar un llegat que serveixi per sempre segons apunta la regidora Laia Castells. Amb aquesta finalitat es vol aprofitar aquest projecte per generar material didàctic sobre la història de la ciutat pel públic en general i pels centres educatius de la ciutat. Per aquest motiu les diferents escenes teatralitzades seran filmades, amb l'objectiu que sigui un recurs educatiu pels centres d'ensenyament i pel conjunt de la població, i que amb un sistema de codis QR tothom pugui reproduir al seu dispositiu l'escena històrica. La filmació gràfica anirà a càrrec de la cooperativa local Saurines. 

Finalment, els organitzadors expliquen que paral·lelament a aquesta primera edició ja estan treballant en la segona, que es realitzaria el 2022, i que ja es troba en fase avançada. Les representacions d'aquesta primera edició de Valls Història Viva seran els dies 20 i 21 de novembre al llarg de tot el dia.

Venda d'entrades 

Les entrades per accedir a alguna de les representacions de Valls Història Viva es podran adquirir a principis de novembre, mitjançant la plataforma codetickets. El preu de l’entrada serà de 3 euros i concretarà el dia i l’hora per accedir a la ruta. Els menors de 5 anys (de 0 a 4 anys) tindran accés gratuït, però també hauran de treure l'entrada.

Finalment, l'organització anima i convida a tota la ciutadania a col·laborar i participar d'aquesta nou projecte de ciutat. Recorden que totes aquelles persones que vulguin col·laborar amb el projecte es poden inscriure personalment a l’oficina del Centre Cívic (C/ Sant Pere, 2), trucant al 977 60 98 49 o enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

211006CentreCivic3

 

VALLS · 6 D’OCTUBRE DE 2021