Una Santa Úrsula d'estrenes

Una Santa Úrsula d'estrenes

> Santa Úrsula commemora els 40 anys de l’inici de la segona època d’or dels castells

> Les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls tornen a una plaça del Blat amb 900 espectadors

> Les places del Centre Històric s’omplen de cinema casteller pels 125 anys del setè art

> La veu en off de l’actor Joan Crosas es suma a l’espectacle familiar “Candela, la de la colla dels estels” 

> La inauguració de la reforma de la Font de la Manxa coincidirà amb l’estrena del marcador de les Decennals, quan faltin just 100 dies

211006Santarsula

La d’enguany serà una Santa Úrsula d’estrenes amb el retorn dels Xiquets de Valls al format de diada tradicional a la plaça del Blat, l’estrena de la reformada Font de la Manxa, del marcador de les Decennals 2021 + 1, de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” per recordar i analitzar els 40 anys de l’inici de la segona època d’or dels castells, i de l’espectacle familiar i escolar “Candela, la de la colla dels estels”.

La Fira de Santa Úrsula camina progressivament cap a la normalitat i comptarà amb una diada amb tres rondes de castells, una de pilars i els pilars finals al balcó, en la qual tornarà el públic a la plaça del Blat. Només caldrà entrada prèvia en els actes que es prevegin a prori multitudinaris al carrer, com la diada castellera i la carretillada dels grups de foc; en els espectacles en recintes com el Teatre Principal i JCA Cinemes; o en les visites guiades conduïdes per la comunicadora audiovisual Eli Carnicé. En la resta d’activitats l’organització portarà un registre dels assistents que es realitzarà in situ. La gran majoria d’entrades són gratuïtes, mentre que els espectacles familiars, un concert de gralles i gegants i la carretillada tenen un cost simbòlic de 2 €, a partir del dijous 14 d’octubre.

Diumenge 24 d’octubre els Xiquets de Valls tornaran a la plaça del Blat, el quilòmetre zero, amb una diada de Santa Úrsula que retroba la dinàmica de la dualitat local i que serà viscuda en directe per uns 900 espectadors, molts més que els 200 que van entrar per Sant Joan, això sí asseguts en cadires segons la normativa vigent del Procicat a l’hora de fer aquest anunci de la programació. Les colles ocuparan les seves posicions habituals a plaça, mentre que el públic s’estendrà a més des de la plaça de l’Església fins al xamfrà dels carrers de la Cort i Peixateria. Quan faltin deu minuts per a les 12 del migdia, les agrupacions entraran pel carrer Major, com per Firagost, per facilitar que la gran majoria dels espectadors ja estiguin asseguts en aquest moment. 

Els espectadors assistents seran els que l’atzar determini en un sorteig entre les persones empadronades a la ciutat de Valls i majors d’edat –l’acompanyant pot ser menor–, que s’hagin inscrit del 8 al 17 d’octubre on line en l’adreça participa.valls.cat o a l’Oficina de Turisme del carrer de la Cort. El sorteig tindrà lloc dilluns 18 d’octubre. Les entrades es podran recollir a la taquilla del Teatre Principal del dimarts 19 al dijous 21 d’octubre. Dissabte 23 les que no s’hagin recollit es posaran a disposició de les persones que, en el sorteig, hagin quedat com a suplents, i que en podran disposar.

 211008Diada

El cinema pren el Centre Històric

Divendres 22 i dissabte 23, amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic que van organitzar els germans Lumière al Saló Indi del Gran Cafè del Boulevard, a París, tres places del Centre Històric, les del Blat, de l’Oli i de Pilar Prim, seran ocupades per grans pantalles de projecció on, en sessió contínua, es podran visionar breus pel·lícules antigues de temàtica castellera. L’acció visual que pretén juxtaposar el patrimoni històric del Centre Històric i l’immaterial dels castells ha estat impulsada per la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Valls, amb la cooperació de la Filmoteca de Catalunya dins les accions de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. 

Els Xiquets de Valls són coprotagonistes en aquests set films que abasten bona part de la geografia castellera des de l’any 1929, ja en plena Renaixença castellera, fins a 1947: “Vilafranca del Penedes. Fiesta Mayor de 1929”, el “Noticiari Cinaes de l'Exposició Internacional de Barcelona” de la productora Cinaes (1929), Xiquets de Valls de Gómez Grau (1932), “Castells a l'Arboç” del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa (1932), “Festa Major 1933 a Igualada” de Josep Castaño, “Fiesta Mayor de Gracia. Agosto 1933” de la productora Atlantic Films, i Folklore catalán” de Pere Font Marcet (1947). 

 

El pas, Santa Úrsula 1981

L’estrena de de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” comptarà amb quatre sessions als JCA Cinemes, entre dijous i diumenge a les 8 de la tarda. La presentació d’aquest film dirigit per Maria Roig, amb la direcció de fotografia d’Eduard Sedó, anirà a càrrec de Josep Carles Rius Baró, periodista nascut a Valls i president del Consell de la I informació de Catalunya i de la Fundació Periodisme Plural.  Rius és doctor  en Comunicació; autor del llibre “Periodismo en reconstrucción” (Universitat de Barcelona, 2016); professor de periodisme durant 25 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona; ha estat sotsdirector de “La Vanguardia” i també ha treballat a “El Periódico”“Público” i TVE, entre altres mitjans. A les comarques tarragonines és una de les plomes de la contraportada del “Diari de Tarragona”. Les entrades per a aquestes projeccions es podran recollir a JCA Cinemes des del dimecres 13 per a la primera sessió d’estrena, i la resta de dies 30 minuts abans de la projecció de les 20 h.

 

100 dies per a les Decennals

Dimecres 20 d’octubre a les 19.30 h tindrà lloc la inauguració de la reforma de la Font de la Manxa i del marcador de les Decennals 2021 + 1. Fa 50 anys, el 1971, s’engegava la històrica font lluminosa coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. La nova Font compta amb 19 brolladors que permeten múltiples jocs d’aigua en moviment amb alçades de fins a cinc metres en el seu punt central i de fins a tres metres en els extrems. La nova  il·luminació subaquàtica tindrà llums de tecnologia LED i mostrarà qualsevol tipus de gamma cromàtica. La inauguraran persones nascudes aquell 1971. El marcador que assenyalarà diàriament els 100 dies que faltaran per les Decennals 2021 + 1 serà estrenat per la canalla vallenca que precisament van néixer en la darrera edició de les Festes, el 2011.

La Santa Úrsula de 2021 també comptarà amb la presentació el primer treball monogràfic sobre una construcció castellera específica, els tresos de nou sense folre de Santa Úrsula 2019. Ha estat escrit per una dotzena de periodistes i  complementat per la visió dels caps de colla vallencs en un escenari diametralment diferent, el de la pandèmia de la covid-19. Duu el títol de “La mítica Santa Úrsula d’abans de la pandèmia (Cultura castellera entre Simposis)”, i ha estat publicat per Cossetània Edicions, dins els actes del seu 25è aniversari. La presentació anirà a càrrec del periodista vilanoví i autor de diferents treballs sobre temàtica castellera Jordi Castañeda. 

Les visites guiades als Indrets Castellers Vallencs, que l’any passat van exhaurir localitats, han tornat amb un aforament superior. Les conduirà la comunicadora audiovisual Eli Carnicé i s’han programat per al dissabte i diumenge. Seran els mateixos dies en què es viurà l’estrena al Teatre Principal de l’espectacle familiar “Candela, la de la colla dels estels”, protagonitzat per Rat Cebrián i Joan Reverté, per a nenes i nens a partir de tres anys. La darrera novetat sobre aquest muntatge, que també hauran vist les escoles de Valls en funcions de preestrena, ha estat la incorporació de la veu del prestigiós actor Joan Crosas, amb al qual subratllarà un dels moments cim d’aquest espectacle dedicat als valors castellers. 

Les visites comentades a l’Exposició de Col·leccionisme Casteller, organitzada a la Sala Sant Roc pels Amics del Col·leccionisme Casteller i la Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’AAEET; les Jornades sobre l’Església de Sant Francesc de Paula, que s’està remodelant, a l’IEV; la tradicional Enfaixada del monument El Casteller que compleix 70 anys; les obertures d’altres monuments com la capella del Roser i el refugi antiaeri de la plaça del Blat; el 9è Correbous, enguany a la plaça dels Pins; un original concert de gralla i balladetes dels gegants i del grup Bufalodre al claustre del Carme; la tertúlia entre els caps de les colles castelleres; o el concert solidari del Rèquiem de G. Fauré a càrrec del Cor de la Universitat Rovira i Virgili amb l’organista Jordi Vergés a l’església de Sant Joan, patrocinat pel grup Mémora a benefici de Cáritas, completen la programació.

 

VALLS · 7 D’OCTUBRE DE 2021