La rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc i els estudis de transformació urbanística de l’entorn, protagonistes de les jornades europees del patrimoni

La rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc i els estudis de transformació urbanística de l’entorn, protagonistes de les jornades europees del patrimoni

> La primera fase de les obres a l’històric temple originari del segle XVI acabaran a finals d’enguany

> Durant l’acte s’avancen les primeres conclusions de l’estudi urbanístic realitzat pel Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de la Universitat Rovira i Virgili

211008SantFrancesc

211008SantFrancesc2

Amb el lema «Passat, Present i Futur», Valls s’ha afegit a les celebracions de les Jornades Europees de Patrimoni amb les obres de rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc i els estudis urbanístics de tot l’entorn com a protagonistes. Les jornades s’han celebrat amb una visita a l’antic temple aquest divendres a la tarda en el que hi han participat regidors, representants d’entitats veïnals del centre històric, així com membres de les comissions de patrimoni municipal i de l'Institut d'Estudis Vallencs, representants territorials del Departament de Cultura i d'Urbanisme de la Generalitat, i el president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Joan Tous . Durant la visita, s’ha informat que les obres de rehabilitació de la primera fase, amb un pressupost de 360.000 euros, finalitzaran abans d’acabar l’any i que ja s’està treballant per continuar, a partir de 2022, amb la inversió corresponent a la segona fase.

L’acte l’ha obert l’historiador i president de l’Institut d’Estudis Vallencs, Francesc Murillo, amb la història d’aquest edifici de més de 700 m2 construït a finals del segle XVI i reformat al XVIII, i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Per la seva part, Xavier Romaní, arquitecte director de les obres, ha informat de l’estat actual de la primera fase de les obres que s’estan executant des del passat mes de febrer a Sant Francesc. Les obres inclouen la reparació de les diverses patologies que afectaven les voltes, la teulada i els murs. Així, s’ha enderrocat la coberta i tota la seva estructura i també s’ha lligat el coronament de les parets del cimbori i de la nau central amb corretges de formigó. La nova estructura de la coberta s’està realitzant amb bigues de fusta i per a la nova teulada s’ha utilitzat teula ceràmica. També s’han instal·lat nous canals i baixants d’aigües pluvials i s’ha realitzat el sanejament i reparació, tant a l’interior com a l’exterior, del basament o socolada de la façana principal i la neteja interior de l'antiga església.

L’Ajuntament ja està programant un segon paquet d’actuacions a l’edifici que s’executarien durant l’any 2022. Aquesta segona fase, com a part del projecte per convertir en el futur Sant Francesc en un equipament públic, inclouria la sortida d’emergència, les escomeses elèctriques, lavabos adaptats, les escales d’accés al cor, així com reparacions al campanar que s’ha vist afectat per tempestes elèctriques. D’aquesta manera, un cop assegurada l’estabilitat de l’edifici en la primera fase, el consistori avançarà progressivament en la rehabilitació de l’immoble i en la seva adequació com equipament.

Transformació urbana de tot l’entorn

D’altra banda, la jornada ha continuat amb una mirada al futur de l’entorn on es troba ubicada l’antiga església. Així, arquitectes membres del Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han presentat les primeres conclusions de l’estudi de transformació urbanística de l’anomenada «Porta de Sant Francesc», entrada a Valls i al centre històric per aquesta zona de la ciutat.

El treball, realitzat per arquitectes i urbanistes del CRUC i amb la participació també de l'estudi d'arquitectura Eixam de Valls format per Maria Cartanyà, Pere Balcells i Maria Redondo, porta per títol “In-filtrar/del torrent a la ciutat/de la ciutat als torrents”. L'estudi urbanístic fa un anàlisi exhaustiu de l'estat actual d'aquest àmbit, amb l’objectiu d’establir els criteris que han de permetre renovar i revitalitzar tot l’entorn de la plaça de Sant Francesc i connectar-lo amb la trama urbana de la ciutat i amb els torrents. Aquesta zona de vora, de límit amb el torrent, presenta una alta complexitat urbana ja que és un dels principals accessos al centre històric i acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital de Valls, elements de gran valor patrimonial com són la mateixa església de Sant Francesc o la traça de l'antiga muralla medieval. 

A més, tot l'àmbit presenta una elevada densitat de circulació de vehicles tan pel fet que és una de les portes principals d'accés a Valls a través de la carretera de Barcelona com per la suma del propi trànsit intern de la ciutat i la ubicació de diferents aparcaments a la zona. A la vegada és un gran balcó a tot l'entorn verd i natural del torrent del Catllar, un valor afegit que l’estudi destaca com un dels principals eixos de la transformació urbana a realitzar en el futur en aquesta zona. 

L'estudi urbanístic posa èmfasi amb les connectivitats a les diferents cotes topogràfiques que lliguen l'espai amb la resta de la trama urbana. La Porta de Sant Francesc, entesa com l’espai de trobada i articulació del teixit urbà de la ciutat amb el territori a través dels seus torrents. Conscients d’aquesta condició essencial de ròtula i posició estratègica d’un espai públic actualment poc concorregut i essencialment dedicat a la funció d’aparcament, l’equip ha proposat un seguit d’estratègies per transformar la plaça de Sant Francesc en un espai ben connectat, naturalitzat i habitat, establint accions de vinculació entre les escales de ciutat, plaça i torrent.

 

VALLS · 8 D'OCTUBRE DE 2021