Les Decennals 2021+1 estrenaran la primera producció pròpia d’òpera amb “La Flauta Màgica” de Mozart

Les Decennals 2021+1 estrenaran la primera producció pròpia d’òpera amb “La Flauta Màgica” de Mozart

>El tenor vallenc, Roger Padullés, ha adaptat i codirigit l’òpera més popular del geni de Salzburg, així com dissenyat el vestuari

>L’elenc artístic està integrat per solistes de reconegut prestigi com el tenor David Alegret, les sopranos Marta Mathéu i Isabella Gaudí, o el baríton Toni Marsol

>El 30 d’octubre es realitzaran les audicions entre els membres dels cors vallencs per conformar els d’aquesta producció

211014Flauta

La producció pròpia de “La Flauta màgica” de Mozart s’estrenarà en la propera edició de les Festes Decennals de Valls, en l’escenari del Centre Cultural. L’adaptació de l’òpera més popular del geni de Salzburg tant pel que fa als textos com al vessant musical ha anat a càrrec del tenor vallenc Roger Padullés. Aquesta proposta ha estat impulsada per la Fundació de les Decennals, seleccionada pel grup d’arts escèniques de la comissió artística i compta amb la participació en l’estructura de producció de l’associació vallenca Amics de la Música. Es tracta del primer espectacle que es desvela dels que configuren la programació artística del Centre Cultural durant les Decennals.

A banda de la seva faceta com a cantant líric que ha actuat en els cinc continents, Padullés ha escrit i dirigit diversos espectacles com "Händel. Eclipsi total", "Emili Vendrell. La veu del poble", "Dones d'òpera" amb el Cor Èulia de Valls, i "Sopa de la reina", espectacle infantil per a la companyia holandesa Opera Dolebulja. Ara hi suma aquesta producció sobre l’òpera més popular del geni de Salzburg, a la ciutat de Valls que el va veure néixer. 

L’òpera original

“La Flauta màgica” –1791– és l’última òpera estrenada en vida del compositor Wolfang Amadeus Mozart i llibret en alemany de Emanuel Shikaneder. És una obra important per a la història de la música. Mozart va sobreviure a la seva estrena poc més de dos mesos, ja que es va estrenar el 30 de setembre i Mozart va morir el 5 de desembre de 1791, i fins i tot va dirigir dues funcions d'un títol que s'ha convertit en un dels seus majors triomfs operístics. El 1800 ja s'havia representat en més de dues-centes ocasions, només al Theater auf der Wieden de Viena. Plena de melodies famoses, ha estat contínuament representada als teatres de tot el món, arribant a tots els públics.

És una obra en dos actes, i a la part cantada en alemany s’intercalen fragments parlats, que acaben d’introduir i expressar valors a mode de crítica. Molts hi han volgut veure més que un conte de fades en aquesta òpera carregada de simbolisme. L’argument gira entorn de la figura de Tamino, un jove príncep, que cau en mans de la Reina de la Nit, entabanant-lo per acudir a la recerca de la seva filla Pamina, ajudat pel jove caçador d’ocells real Papageno. Per assolir la fita, la reina obsequiarà Tamino amb un objecte màgic de valor incalculable: La Flauta Màgica.

Solistes de prestigi

Molts dels cantants solistes que participaran en la producció artística de les Decennals han interpretat els mateixos papers en prestigiosos escenaris com el Teatre del Liceu de Barcelona, el Teatro Real de Madrid o el Festival de Peralada. Entre ells trobem David Alegret –tenor– com a Tamino, Marta Mathéu –soprano– com a Pamina, Toni Marsol –baríton– com a Papageno, Isabella Gaudí –soprano– com a Reina de la nit, Júlia Farrés –soprano– com a primera dama i Papagena, Anaïs Masllorenç –mezzosoprano– com a segona dama, Tànit Bono –mezzosoprano– com a tercera dama, i Marc Pujol –baix baríton– com a Sarastro i Sprecher.

Producció km0

La proposta de Padullés és una versió adaptada per a tots els públics, d’aproximadament dues hores de durada i que manté les originals parts cantades en alemany. Padullés compartirà la direcció d'escena i la producció de l’espectacle amb la també vallenca Bàrbara Flores, qui ha treballat amb anterioritat com ajudant de direcció al Teatro Español de Madrid o al Teatre Nacional de Catalunya.

L’adaptació de “La Flauta màgica” per a les Decennals serà una producció genuïnament vallenca, amb la participació de totes les corals de Valls i de diversos actors i actrius locals. El proper dissabte 30 d’octubre s’iniciaran les audicions per conformar els cors de l’òpera amb intèrprets locals. Una de les parts més difícils d’executar serà assumida pel Cor Infantil Sant Esteve de Vila-Seca amb la participació d’infants de la ciutat de Valls. L'orquestra de cambra, alguns dels cantants solistes i la direcció musical estaran en mans de professionals del Camp de Tarragona sota la direcció del tarragoní Xavier Pastrana. Amb la formació Ensemble O Vos Omnes, especialitzada en música antiga, Pastrana ha aconseguit un ampli reconeixement com a director d’un dels millors cors del país. També ha conduït altres agrupacions com l'Orquestra de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca i el Cor Lieder Càmera.

En aquesta producció s’introdueix la figura d’un narrador que presentarà les diferents escenes a fi de fer més accessible a l’espectador les peces en alemany, desestimant així la idea d’incorporar subtítols que podrien fer desconnectar el públic de l’ambient operístic. Serà l’actor vallenc Ricard Farré l’encarregat de donar veu a les narracions que faran entrar els espectadors en l’essència de l’obra. També es comptarà amb el suport de figurants del Grup de Teatre Principal de Valls. Tant el vestuari, dissenyat per Padullés, com l’escenografia es confeccionaran a tallers professionals de Valls.

A més del treball per grups que es produirà després de les audicions generals, la setmana del 17 al 25 de gener es realitzaran els assajos generals amb tot l’elenc artístic a fi d’estrenar aquesta inèdita proposta vallenca dijous 3 de febrer al Centre Cultural. Un Centre Cultural en el qual ara mateix s’estan desenvolupant els treballs de renovació de tot l’apartat tèxtil de l’escenari o el terra que trepitgen els artistes, molt malmès ja que encara és l’inicial de 1991. En el teatre vallenc ja es poden apreciar alguns dels canvis notables en la sala que ha pintat i enfosquit les parets per focalitzar el punt d’interès en l’escenari, de manera que augmenta encara més la seva dimensió i potencialitat artística.

 

VALLS · 14 D'OCTUBRE DE 2021