L’Ajuntament de Valls organitza tallers de rap i xarxes socials per a joves

L’Ajuntament de Valls organitza tallers de rap i xarxes socials per a joves

Tallers per fomentar l’ús del català a través de la música i les noves tecnologies les tardes de novembre a Vallsgenera

Arran de l’estudi que va encarregar l’Ajuntament de Valls a la Plataforma per la llengua sobre l’ús del català als patis dels instituts públics de la ciutat, que evidenciava que el català no és la llengua habitual en els espais d’esbarjo, des de la Regidoria d’Educació i Política Lingüística s’han programat un seguit d’accions per intentar revertir aquesta situació entre adolescents i joves a fi que s’acostumin a veure la llengua catalana com una llengua apta per a tots els àmbits de la vida quotidiana.

Per incidir en el públic més jove, cal fer-ho amb el seu argot. Per això la Regidoria, amb el suport de Plataforma per la Llengua, ha organitzat una sèrie de tallers, que es faran tots a la sala d’actes de Vallsgenera de les 17.30 a les 19.30 h, per fomentar l'ús del català a través de la música i les noves tecnologies. 

El primer taller és el de rap, perquè és un estil musical que incideix molt directament en el públic jove. Són quatre sessions que impliquen des de la composició del rap fins a l’enregistrament amb Nel·lo C, els dies 3, 10 i 17 de novembre i l’1 de desembre. Aquestes sessions consisteixen en una primera part introductòria en què es descobreixen i s'analitzen diferents exemples de rap en català i una segona en què els nois i les noies escriuen les seves pròpies lletres i acaben rapejant-les sobre una base instrumental, i així creen una cançó de rap en català. De manera lúdica i amena, els joves treballen aspectes com la creativitat, la capacitat d'improvisació, el treball en equip o el sentit del ritme.

La llengua catalana avança a bon ritme a internet, però les xarxes socials en són, potser, l’excepció. Per normalitzar l’ús del català a les xarxes s’ha programat un taller de xarxes socials el dia 4 de novembre que dinamitzarà un influenciador; un de doblatge audiovisual amb Francesc Fenollosa l’11 de novembre; un de mems el 18 de novembre en què Txell Sánchez donarà les eines necessàries als alumnes perquè puguin crear els seus propis mems, aquestes creacions divertides i crítiques que s’han convertit en un fenomen viral. L’últim taller, de la xarxa més de moda entre el jovent, Tik-Tok, serà el 25 de novembre.

Aquests tallers s’adrecen a joves de més de 12 anys i les inscripcions es poden fer a través d’un codi QR que trobaran en cartells a tots els centres educatius de secundària de Valls (col·legi Claret, col·legi Cor de Maria, Institut Serra de Miramar, Institut Jaume Huguet i Institut Narcís Oller) i a altres punts de la ciutat. També es poden fer presencialment a l’Oficina Municipal d’Escolarització (c. Major, 12) de dilluns a divendres 9 a 14 h.

VALLS · 20 D’OCTUBRE DE 2021