Valls estrenarà la Candela Desenària com a nova distinció festiva

Valls estrenarà la Candela Desenària com a nova distinció festiva

>Les Decennals 2021+ 1 creen un reconeixement de la dona en la celebració

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021 + 1 no tan sols sumaran el número 1 com a eslògan sinó que també incorporaran una nova distinció festiva, la Candela Desenària. El nou reconeixement posarà en valor la tasca d’una dona en el manteniment de la tradició patrimonial més preuada de la ciutat de Valls: les Decennals. Responent a la pluralitat de continguts de la festivitat extraordinària vallenca, la distinció podrà recaure en qualsevol dels onze àmbits temàtics en què està estructurada l’organització participativa de les Decennals.

La Candela Desenària tindrà un rol protagonista i protocol·lari en la celebració. Així acompanyarà l’àliga i el gegantó Lladrefaves en la sortida al balcó municipal, l’acte ritual que dóna el tret de sortida a la festa divendres 28 de gener de 2022. També serà l’encarregada d’encendre el primer morter pirotècnic de la Tronada inaugural de les festes el mateix divendres 28 i, junt amb l’alcaldessa de Valls, la Tronada de la vigília el migdia del dia 1 de febrer i de pitjar el polsador que engegarà el Piromusical de cloenda de les Decennals diumenge 6 de febrer. Alhora la Candela Desenària acompanyarà l’alcaldessa i la corporació municipal en el pregó de la celebració al Teatre Principal i en la Trobada decennal de les Candeles, les nenes i dones que duen el nom de l’advocació a qui Valls dedica aquestes celebracions extraordinàries, i que tindrà lloc a la sala d’actes del Convent del Carme.

Ciutat pionera
En el seu 24è desenari, Valls és la primera ciutat catalana que crea una distinció per la trajectòria festiva que posa en valor la tasca que la dona ha exercit històricament en les celebracions patrimonials de la Mediterrània. La dona sempre ha estat compromesa en les Decennals, tot i que sovint se l’ha invisibilitzada. Fins fa pocs anys, els criteris que valoraven quina era la història important de les festes han restat valor a les aportacions femenines. És un fenomen que ha passat al llarg de la història i, malauradament, en la gran majoria de camps de la vida i del coneixement. Per intentar compensar aquesta desigualtat i divulgar la trajectòria de personatges femenins singulars i destacats de la festa més patrimonial de Valls, l’edició de 2021 + 1 ha creat aquest nou reconeixement que contribuirà a transformar l’imaginari comunitari de la ciutat i també de la història de la celebració.

 

VALLS · 8 DE NOVEMBRE DE 2021