La represa de la cultura popular i els castells per Santa Úrsula a Valls no ha afectat el bon comportament dels indicadors de salut

La represa de la cultura popular i els castells per Santa Úrsula a Valls no ha afectat el bon comportament dels indicadors de salut

L’índex de rebrot ha disminuït als nivells més baixos després de la celebració de la fira

El conjunt d’activitats programades per la Fira de Santa Úrsula de Valls han estat del tot segures. Les dades d’evolució de la Covid-19 confirmen que el risc de rebrot no tan sols s’ha mantingut sinó que s’han reduït significativament fins a situar-se en els nivells més baixos des de l’inici de la pandèmia. D’aquesta manera, la Santa Úrsula vallenca que es va celebrar coincidint amb l’aixecament, just pocs dies abans, de gran part de les restriccions sanitàries, ha confirmat que la represa de l’activitat festiva i lúdica és segura. 

Així, tant els actes de cultura popular -per Santa Úrsula es van poder viure les primeres cercaviles al carrer-, la diada castellera a la plaça del Blat sense límits de castellers i amb el públic dret, així com la fira d’atraccions o el conjunt de tots els actes programats, no han tingut cap impacte negatiu en els índex de transmissió de la pandèmia. De fet Valls arrencava Santa Úrsula amb uns índex de rebrot situats en el nivell de risc moderat, unes xifres molt similars a les que s’enregistraven en aquells moments al Camp de Tarragona i a Catalunya; poc després de la fira vallenca el risc de rebrot ja se situava en baix, on s’ha mantingut des d’aleshores. 

Les últimes dades disponibles, corresponents al dia 4 de novembre, quan ja s’haurien de notar els efectes que hagués pogut tenir un increment de la transmissió de la malaltia per Santa Úrsula, es mantenen en la mateixa tònica i confirmen les dades positives, sempre molt inferiors a les del Camp de Tarragona i a les del conjunt de Catalunya. La represa de l’activitat castellera i de cultura popular tampoc ha tingut efectes en l’índex d’incidència acumulada a 7 dies, un dels principals indicadors de control de la pandèmia, que s’està mantenint en les últimes setmanes estable i, fins i tot disminuint al rang de «molt baix» des de la celebració de Santa Úrsula.

La Fira de Santa Úrsula ha liderat, doncs, la represa de l’activitat cultural, social i castellera en aquesta nova etapa d’aixecament de restriccions a Catalunya. La Fira es va poder celebrar amb un major nombre d’actes i, a la vegada, amb aires de normalitat i amb menys mesures de control. En aquest sentit, cal destacar la capacitat tant de l’organització com de les entitats participants a la fira per adaptar-se al nou escenari d’aixecament de restriccions que va ser efectiu just poc abans de l’inici de la fira.

Santa Úrsula també ha servit per demostrar que els castells són segurs, fins i tot, amb l’aixecament de la major part de les restriccions. Així, el diumenge 24 es va poder celebrar la clàssica diada de Santa Úrsula amb el format tradicional de tres rondes i pilars, sense límit de castellers i amb el públic dret. Des de la ciutat de Valls s’ha contribuït així de nou a consolidar la represa dels castells, com ja va succeir per Sant Joan, el mes de juny, amb la primera prova pilot en el món casteller que van impulsar conjuntament el consistori, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el Pius Hospital, l’ABS Valls Urbà-ICS i amb la validació del departament de Salut de la Generalitat.

Com en aquella ocasió per Sant Joan, la diada castellera de Santa Úrsula, com a símbol de la voluntat del món casteller de reprendre l’activitat i tornar a plaça amb seguretat després de l’aturada per la Covid, ha tingut un ampli ressò en els mitjans de comunicació. Així, altre cop, la diada va ser seguida per agències de notícies i mitjans internacionals, a més de retransmissions en directe per a tot Catalunya, tant en digitals com per televisió i ràdio a través de programes especials com els emesos per Tac12/la Xarxa o RAC1.

211108GraficRebrot

VALLS · 8 DE NOVEMBRE DE 2021