La Biblioteca Popular acollirà l'exposició “Modes Badia. Valls/Barcelona/París”

La Biblioteca Popular acollirà l'exposició “Modes Badia. Valls/Barcelona/París”

> S'hi podran trobar barrets i vestits originals, a més de documents, fotografies i diversos objectes relacionats amb aquesta empresa de moda, una de les més importants de l’Estat de principis del segle XX i fundada per una família vallenca

Divendres 12 de novembre a les a les vuit del vespre s'inaugura Modes Badia. Valls/Barcelona/París, una nova exposició del Museu de Valls instal·lada a l'antiga Biblioteca Popular que repassa la història d'una de les empreses de moda més importants de l’Estat espanyol dels anys vint i trenta del segle XX. L'objectiu és donar a conèixer la trajectòria d’aquesta empresa, constituïda a Barcelona per una família de vallencs, recuperar el record de la botiga a les generacions més joves i reivindicar el passat de la ciutat. L'exposició ha estat comissariada per Jordi París i Pilar Vives.

La mostra comptarà amb barrets i vestits que provenen de la col·lecció de la Fundació Antoni de Montpalau i de la família Badia Clols. També s'hi podran trobar documentació, fotografies i objectes relacionats amb l'empresa. La mostra també ha comptat amb la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona, institució que ha cedit diversos maniquins.

La família Badia Serra va marxar de Valls cap a Barcelona l'any 1904. Al poc temps d'establir-s'hi, va morir el pare i la família va haver de trobar la manera de sobreviure. La mare, Francesca Serra, treballava fent de modista i la seva filla Maria, va iniciar-se en la confecció de barrets. L'any 1909, van engegar el seu propi taller de confecció de barrets, al qual s'hi van incorporar la resta de germans. Als anys vint el negoci va agafar una gran volada i es va expandir fora de la ciutat comtal, obrint botiga a París i a Madrid, un despatx a Bilbao i na sucursal a Lisboa. Segons l'historiador Josep Casamartina, Modes Badia va ser un dels millors tallers de barrets d'Espanya. Passada la Guerra Civil, l'empresa es reorientà. Va entrar en la confecció i venda de peces de roba, deixant en un segon terme la confecció de barrets. Als anys seixanta, amb el canvi generacional al capdavant del negoci, van apostar per introduir una nova secció que marcaria els darrers anys: el “Prêt-à-porter”. La botiga tancà als anys noranta. 

La família Badia mai es desvinculà del tot de Valls. L'any 1916 van construir la masia familiar on estiuejaven, Mon Repòs, obra del prestigiós arquitecte vallenc Cèsar Martinell, amb l'enjardinament de Joan Mirambell. Actualment, els seus descendents encara conserven la finca. L’exposició anirà acompanyada durant les properes setmanes de tot un seguit d’activitats paral·leles com tallers de confecció de barrets o visites guiades a la mostra.

211110ModesBadia

Horaris de visita

L'exposició es podrà visitar fins el 6 de gener de 2022. L'entrada a la mostra és gratuïta i els horaris de visita són els següents: dimarts de 17 a 20 h, de dimecres a dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges i festius d'11 a 14 h.

Activitats paral·leles a l'exposició

Com es fa un barret ?

Xerrada per Míriam Benítez, modista de barrets

Museu de Valls, dissabte 20 de novembre a les 6 de la tarda

 

Taller pràctic de confecció d'una roseta per a barret, amb cinta Gros Grain.

Impartit per Míriam Benítez, modista de barrets.

Places limitades. Inscripció, gratuïta, a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al telèfon 680653472

Els assistents hauran de portar estisores, agulles de cap i didal.

Museu de Valls, dissabte 27 de novembre a les 5 de la tarda

 

Visita guiada a l'exposició Modes Badia

A càrrec de Pili Vives, comissària de l'exposició.

Biblioteca Popular, dimecres 2 de desembre a 2/4 de 8 de la tarda.

 

Com es vesteix la música: amb quins elements juguen els sastres de la composició ?

Concert a càrrec d'alumnes de Música de Cambra i Orquestra de l'Escola de Música Robert Gerhard.

Amb obres de Jean-Phillipe Rameau, Alessandro Scarlatti, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré, Klaus Badelt, Charles Aznavour i Nino Rota.

Museu de Valls, divendres 17 de desembre a 2/4 de 8 de la tarda

 

VALLS · 10 DE NOVEMBRE DE 2021