Valls retroba la cavalcada de reis en un cicle de Nadal ple d’activitats

Valls retroba la cavalcada de reis en un cicle de Nadal ple d’activitats

L’encesa de l’enllumenat nadalenc té lloc aquest divendres amb un acte familiar a la plaça del Blat

> L’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient, amb la seva comitiva i carrosses serà el retorn més esperat

> L’Emissari Reial, patges i heralds s’instal·laran al nou Campament Reial, ubicat als Arcs del Celler del Paborde

> El Pessebre Monumental estrena nova ubicació a les dependències de l’Oficina de Turisme

> La Sala d’actes de la Cooperativa Agrícola tornarà a acollir La Fàbrica de les Il·lusions, que es consolida amb èxit reprenent la interacció amb el públic

> El Jardí de la Circoteca obre portes amb el nou espai familiar d’El Petit Circ de Nadal

Com ja és habitual, l’encesa de l’enllumenat nadalenc donarà el tret de sortida a la celebració del cicle de Nadal a Valls, aquest any una setmana abans del que és costum, divendres dia 26 de novembre. Així, l’encesa s’avança per acompanyar botiguers i comerciants en l’inici de la campanya de Nadal a la ciutat, en suport al comerç local i de proximitat. El programa d’actes, que recupera la presencialitat de gran part de les activitats tradicionals, s’estendrà fins al 6 de gener, dia de Reis, combinant costums i innovació, en un cicle ric i ple de propostes, i on el teixit cultural vallenc demostrarà la seva riquesa.

D’entre els retorns més esperats destacarà, sens dubte, el de Ses Majestats els Reis d’Orient, que reprendran la tradicional Cavalcada la nit del 5 de gener, la més màgica de l’any (després que l’any passat no es pogués realitzar pels estralls de la pandèmia) en una comitiva de carrosses, joguines i molta il·lusió per a tots els infants vallencs. La cavalcada presentarà aquest any algunes novetats, d’entre les que destaca l’adoració que realitzaran els Reis d’Orient a l’interior de l’església de Sant Joan, en un acte obert a tothom i que tindrà lloc al pas de la cavalcada pel Portal Nou; moment en què Ses Majestats es dirigiran fins a la nau de l’arxiprestal. Un cop acabada l’adoració, serà des del Portal Nou des d’on reprendrà la cavalcada fins arribar al Pati, lloc on seran rebuts per l’Alcaldessa, que els lliurarà la clau de la ciutat que obre totes les llars. Degut als preparatius i muntatge de les lluminàries de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 el seguici reial modificarà el seu recorregut habitual; passant, en el seu tram final, per les muralles de Sant Antoni i del Castell fins arribar al Pati.

Uns dies abans, el 3 i 4 de gener, els Arcs del Celler del Paborde acolliran l’estrena del nou Campament Reial, un espai on l’Emissari Reial i la seva comitiva de patges i heralds rebrà els nens i nenes vallencs tot esperant l’arribada dels Reis d’Orient. En aquest nou campament també s’hi ubicarà la Bústia Reial, després del seu pas per la Casa de la Vila. Patges i carters reials mantindran també les visites als centres escolars de Valls entre els dies 13 i el 17 de desembre, iniciativa estrenada amb èxit el Nadal passat.

El Pessebre Monumental serà una altra de les cites destacades d’aquestes festes a la ciutat. Aquest muntatge artesà, realitzat amb cura i esforç pel vallenc Jordi Targa, estrenarà nova ubicació, a les dependències de l’Oficina de Turisme, al carrer de la Cort. Un pessebre singular amb belles i detallades escenografies i passatges, que enguany es podrà visitar fins al darrer dia de les Festes Decennals 2021+1, el 6 de febrer. La Biblioteca Carles Cardó acollirà, al seu torn, les figures del naixement del Pessebre municipal. També al cor del Centre Històric, la gran bola de llum, estrenada l’any passat, repetirà atractiu, amb les seves mil guspires màgiques, que il·luminaran de nou la plaça del Blat.

D’altra banda, la Sala d’actes de la Cooperativa Agrícola acollirà un any més La Fàbrica de les Il·lusions, els dies 2, 3 i 4 de gener. Una iniciativa que es consolida amb èxit, en un espectacle familiar ple de llums, música, colors i molta màgia. Un espai ple d’il·lusió on descobrir en família com es preparen les joguines que es repartiran la matinada del 5 de gener, nit de Reis.

La Circoteca estrenarà també aquests dies un nou espai, el seu Jardí ubicat al carrer Montserrat, a la zona del Portal Nou i a tocar del centre de formació circense, i que es convertirà per a l’ocasió en El Petit Circ de Nadal, un espai ideal per al públic familiar, amb petits espectacles en carpa i tallers circenses, que obrirà portes els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre a la tarda, en doble sessió diària.

Al Nadal vallenc tampoc hi faltaran personatges tradicionals com el Fumera o l’Home dels Nassos, que recorreran, durant aquests dies, els carrers i places de la ciutat per saludar els més menuts, mentre que «Els Pastorets Principals de Valls» tornaran a fer gaudir petits i grans amb les seves representacions al Teatre Principal. Així, àngels, dimonis i pastors ompliran el coliseu vallenc de tradició, música i humor les tardes dels dies 26, 28 i 30 de desembre, i 1, 2 i 6 de gener.

Completaran el programa nadalenc l’històric Mercat de Nadal i la Fira de Capons, aviram i motius nadalencs, la recuperada neulada a l’església de Sant Joan per part de la Unió Anelles de la Flama (aquest any per segona ocasió), els tocs de campanes per part dels Campaners de Valls, el ritual de la Missa del Gall i el Cant de la Sibil·la, amb el suport dels Amics de la Música, el tió a la plaça Pilar Prim i a càrrec del Centre Cívic, la llarga trajectòria de l’exposició de Nadal dels Artistes Vallencs, o cites solidàries pròpies d’aquestes dates com el Gran Recapte, La Marató de TV3 dedicada enguany a la Salut Mental o els actes de la Comissió Social del Club Bàsquet Valls.

> CONSULTEU EL PROGRAMA

VALLS · 23 DE NOVEMBRE DE 2021