Les Decennals 2021+1 aposten per la represa de la festa popular

Les Decennals 2021+1 aposten per la represa de la festa popular

211209DecennalsPortada


> El programa queda configurat per 525 activitats organitzades per 11 comissions participatives

> Per primer cop a la història es trobaran 81 colles amb 8.400 castelleres i castellers en un únic espai i dia

> El pregoner serà el músic vallenc de projecció internacional Marc Moncusí

> En 8 dies s’han venut 20.260 localitats de les 43.000 posades a la venda

> Les localitats reservades per a persones amb diversitat funcional activades el dia 1 de desembre continuaran en aquest estat fins al dissabte 18 d’aquest mes

> Els abonaments i entrades per a les activitats familiars es posaran a la venda el 7 de gener, així com els nous espectacles que avui s’anuncien unnamed

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021+1 ja tenen programa, després de sis mesos de treball intens des que la Fundació i la Taula de coordinació de les onze comissions participatives van aprovar tirar endavant la celebració que havia estat ajornada per la situació sanitària. Se celebraran des del divendres 28 de gener al diumenge 6 de febrer, però gràcies a l’alta participació de les comissions i entitats des del dilluns 24 la ciutat aplegarà una munió d’actes previs, inauguracions d’exposicions, fins a un total de 15, i presentacions diverses. La comunitat escolar farà festa durant les Decennals, i quatre centres educatius esdevindran espais per als espectacles infantils i familiars. S’han programat 525 activitats, organitzades per 11 comissions; i fins ara s’han venut 20.260 localitats de les 43.000 posades a la venda. Les Decennals, Festa Patrimonial d’Interès Nacional, han comptat amb l’assessorament mèdic del Dr. Antoni Trilla, de l’Hospital Clínic.

Divendres 28 el tret de sortida de les Decennals enllaçarà amb un veritable passeig de llum el Centre Històric, on es disposaran les Lluminàries Patrimonials en les places del Pati i del Blat i en el carrer de la Cort, i el Fornàs, on tindrà lloc, per primer cop, l’espectacle inaugural protagonitzat en aquesta ocasió per les Lluminàries Musicals dissenyades per l’empresa italiana Mariano Light. Un espai i l’altre tindran un fil conductor amb la Cavalcada de la llum, que protagonitzarà la Compagnie des Quidams (França) amb el seu muntatge deambulatori Fiers a cheval. Amb la direcció de Jean-Baptiste Duperray, deu imponents cavalls d'ivori, lleugers i extravagants, veritables éssers extraordinaris, ens conviden a somiar i ens condueixen amb una cavalcada màgica, lluminosa i musical cap a l’Espectacle Inaugural.

Per primer cop en la història, l’espectacle de les Lluminàries Musicals no sols se’n podrà gaudir en aquest moment sinó que comptarà amb una cinquantena de sessions de deu minuts de durada aproximada durant les deu jornades de celebració. Un muntatge a càrrec de la centenària firma italiana Mariano Light que des de 1899 ha portat arreu del món primer les làmpades de gas i després les elèctriques ara esdevingudes leds de baix consum.

unnamed 1

La concentració de colles castelleres mai vista
Un total de 81 colles castelleres, la pràctica totalitat de les existents als Països Catalans, amb uns 8.400 castelleres i castellers han registrat la seva participació en la Trobada de les Decennals, l’única ocasió en què cada deu anys totes les colles es troben en un sol dia i en un únic espai. L’activitat, que vindrà precedida d’un cap de setmana casteller amb el 10è Simposi Casteller de Catalunya i la 10ª Fira Castells, tindrà lloc a l’aparcament de l’Hort del Carme, un espai diàfan i de gran format, però alhora proper al Centre Històric, amb tota la simbologia i compromís del que suposa ser el quilòmetre zero casteller. Cada colla convidada serà acompanyada per un membre del Voluntariat, procedent de les dues colles dels Xiquets de Valls. Per primer cop també tindrà un gran protagonisme la música, amb dos escenaris de matí i tarda pels quals passaran diferents formacions de gralla i timbal, en formats tant tradicional com electrònic. La plaça del Blat quedarà reservada perquè aquelles colles que ho desitgin al llarg de tota la jornada puguin desplaçar-s’hi i fer, lliurement, un pilar.

trobada castellera24

Les Decennals, explosió de patrimoni immaterial
La seqüència ritual que s’estructurà a partir del trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Candela des de la seva capella a l’altar major (dia 29), la processó pels carrers (dia 2) i el retorn al seu cambril (dia 6), comptarà amb les sortides del seguici cerimonial.

Aquest es veurà enriquit amb el recuperat ball de cavallets, proposat per la Unió Anelles de la Flama (dia 29, 2 i 6); la celebració incorporarà el retrobat ball parlat de la Rosaura, de caire cavalleresc i amb abundants dosis de sang i fetge (dia 3); els centres educatius estrenaran els seus dotze nans representatius de personatges històrics fortament vinculats amb la cultura vallenca (dies 27, 28 i 29); la Ciutat presentarà la seva nova bandera cerimonial, inspirada en dissenys antics i confeccionada per la sastreria local de Benet Pluvinet; i l’Ajuntament lluirà els nous domassos gestats a partir de motius modernistes pel figurinista Amadeu Ferré. Per primer cop en unes Decennals en temps moderns, l’àliga vallenca ballarà a l’interior del temple de Sant Joan (dia 1). El ball parlat dedicat a la Mare de Déu de la Candela arribarà en versió de lectura dramatitzada a la sala d’actes del Convent del Carme (dia 4).

Alhora participaran un notable grup d’elements procedents de Festes Patrimonials d’Interès Nacional i d’altres d’un alt voltatge patrimonial. Se’n podrà gaudir tant en directe com en la mostra estàtica desplegada a la Biblioteca Popular i al Pati de Sant Roc, amb el títol “Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela”. Per Valls passaran la Família Robafaves de Mataró –els emblemàtics gegants de la festa de les Santes–, el cant de la Sibil·la de la Santa Creu de Palma de Mallorca, els angelets de la Puríssima d’Ontinyent, els gegants bojos del Carnaval de Solsona o l’Onso de la Mata, elements festius que surten excepcionalment de les seves localitats.

Finalment, representants d’algunes de les festes patrimonials més importants de l’Estat seran presents a les Decennals vallenques per participar en taules rodones del 10è Simposi Casteller de Catalunya: la Setmana Santa de Sevilla, Sant Joan de Ciutadella, les Falles de València, el Misteri d’Elx, les Falles del Pirineu o el flamenc.

Les Decennals tindran reconeixements en femení
Les dues noves Ciutadanes Il·lustres que passaran a ser coprotagonistes de la Galeria que aplega les personalitats més destacades de la ciutat seran la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon. Els retrats corresponents han estat pintats també per dues dones, Roser Vinardell i Maria Teresa Ulldemolins, respectivament, mentre que el vestíbul del Teatre Principal els dedicarà una exposició comissariada per la historiadora Aïda Sánchez.

Alhora, Valls serà la primera localitat catalana amb una distinció que reconeix la feina altruista de la dona en la festa. Així el nou reconeixement Candela Desenària ha recaigut en el col·lectiu de dones que diàriament té cura del cambril i capella de la Mare de Déu de la Candela en l’església de Sant Joan.

També el projecte de dansa comunitària, El barri balla, dirigit per Elisenda Nadal, posarà en valor les potencialitats creatives de dones entre 3 i 70 anys que, sense experiència prèvia, seran capaces de gestar aquesta proposta escènica que es veurà en directe a la vela geodèsica del Convent del Carme (dia 31).

Llum, castells i contemporaneïtat
A més de la instal·lació de les Lluminàries Patrimonials al Centre Històric procedents del sud d’Itàlia, de l’espectacle de les Lluminàries Musicals amb una cinquantena de sessions, i del mapping Candela’m sobre l’església de Sant Joan i el seu campanar –el més alt de Catalunya–, la llum també es revestirà d’accent contemporani. L’exposició d’intervencions lumíniques “2021+1 Lúmens”, comissariada per Cèlia del Diego, presenta nou intervencions lumíniques, la primera part d’elles instal·lades al Museu de Valls i la segona a l’antiga església de Sant Francesc, un espai que s’està recuperant per a la ciutat i que serà visitable durant les Decennals. Hi participaran Anthony McCall (St. Paul's Cray, 1946), Félix González-Torres (Guáimaro, 1957- Miami 1996), Kristin Oppenheim (Honolulu, 1959), Àngels Ribé (Barcelona, 1943), Eulàlia Valldosera (Vilafranca del Penedès, 1963), Krzysztof Wodicko (Varsòvia, 1943), Gordon Matta Clark (Nova York, 1943-1978), Rubén Verdú (Caracas, 1962) i Oriol Vilanova (Manresa, 1980). La mostra compta amb la col·laboració del MACBA.

Diferents arts dialogaran amb els castells. Així l’exposició “Jaume Solé i el Retaule dels castells” reivindicarà aquest creador vallenc en les primeres Decennals sense ell, i ens durà la barreja de la figuració lliure amb l’abstracció, feta a partir dels diferents moments de la creació d’un castell on es fan visibles la força, l’equilibri, el valor i el seny gràcies a l’esperit de qui visqué entre 1943 i 2011 i gestà aquesta obra el 1987. Ha estat comissariada per la doctora Lluïsa Gené i en farà la presentació Albert Mercadé, doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, crític d’art i director artístic de la Fundació Arranz Bravo d’Hospitalet de Llobregat. La fotografia serà una altra de les arts amb perspectiva castellera. Una original intervenció visual inundarà les façanes de la plaça Pilar Prim amb una quinzena de creadors del col·lectiu Fort i amunt!

Finalment, les arts escèniques també flirtejaran amb els castells. Per una banda, dissabte 29 la Vela del Convent del Carme, que estrena per a aquestes Decennals la companyia local Passabarret, acollirà el monòleg casteller d’Àlex Pereira: Escaleta on tour. Bastit bàsicament amb cançons, aquest casteller dels Bordegassos de Vilanova i autor de la peça, interpreta amb ironia aquesta paròdia sobre la quotidianitat del món casteller. Paral·lelament, diumenge 30, amb el coprotagonisme de Karme Gonzàlez i Imma Pujol, l’espectacle de narració en estrena absoluta i coproduït per les Decennals Quan les bèsties parlaven i els castells s’enlairaven està basat en les històries de la col·lecció Els Contes de la Festa Major, de Cossetània Edicions, amb els personatges del seguici cerimonial de Valls, que en aquest cas van del bracet de les castelleres i castellers.

Llum i so pirotècnic
L’apartat pirotècnic comptarà amb la participació de quatre empreses, cadascuna de les quals realitzarà diferents comeses. La tronada aèria inaugural, que no sols tindrà so sinó que començarà amb efectes visuals de gran impacte, anirà a càrrec de la Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes, amb la direcció artística de José Manuel Crespo Vidal (dia 28). Estrenarà ubicació a l’aparcament de l’Hort del Carme, més ampli que l’anterior del Portal Nou que la nova normativa de 2015 ha deixat obsolet. La segona manifestació pirotècnica, iniciativa de la comissió de cultura popular, és la tronada del migdia de la vigília, que recuperarà els mascles i el regueró de pólvora, amb l’execució de la Pirotècnia del Mediterráneo, de Vilamarxant, i la direcció del mestre coeter Juan Garcia Estellés (dia 1).

La diada de la Mare de Déu de la Candela comptarà amb tres exhibicions pirotècniques, en aquest cas per part de la veïna Pirotècnica Catalana de Vimbodí i Poblet, comandada ara per Eudard Cunillera. Realitzarà l’entrada a Ofici, les salves de salutació a la Mare de Déu i l’entrada de la processó. Les dues primeres seran amb efectes sonors i la tercera amb lumínics. Finalment, la clausura de les Decennals anirà a càrrec de la Pirotècnia Ricardo Caballer, de la localitat valenciana d’Olocau, un dels grans de la pólvora a nivell internacional, amb un Piromusical de gran format (dia 6). Completament digitalitzat, constarà de 7.500 ordres de foc, que serviran per enlairar 12.000 productes pirotècnics, subjectats amb 2.500 sacs de sorra, amb un pes net de matèria explosiva (NEC) de 1.400 quilograms. Fins a un total de quinze ordinadors donaran les ordres perquè la seqüència de les dotze seccions, en què ha quedat dissenyat i estructurat, funcioni correctament durant els 26 minuts i mig que durarà.

180412piromusical 1

Enogastronomia i Dieta Mediterrània
Les Decennals posaran l’accent en la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Les accions seran diferents, com la creació dels motlles dels Blais, la galeta pròpia de la festivitat de Sant Blai –el 3 de febrer i festiu local–, un dolç de mantega o llard, aromatitzat amb vainilla, llimona o canyella, que duu estampada la imatge del sant del 3 de febrer, protector davant els mals de gola, els refredats i la tos. Els nous motlles han de facilitar la recuperació de la pràctica de fer les galetes.

Els showcookings que mariden la cuina castellera km0 amb els vins de la D.O. Tarragona tindran com a protagonistes Ramon Martí (Restaurant El Llagut, Tarragona), el paleontòleg de la Universitat Rovira i Virgili Eudald Carbonell amb la periodista Cinta S. Bellmunt, i la cuina popular de Pitu Mosquits dels Xiquets del Serrallo i de la Colla del Bou de Reus. Carme Ruscalleda, la cuinera de major projecció internacional, amb set estrelles Michelin, que cap altra xef no ha aconseguit igualar, dissertarà sobre la relació entre els castells i la cuina, centrant-se en els esmorzars de forquilla.

45979624542 b5b072140b o

Successió d’espais familiars
Les tres primeres jornades de les Decennals centraran la majoria d’activitats familiars en l’entorn de la plaça del Quarter, els carrers del Teatre i Germans de Sant Gabriel, i el pati de l’Institut Serra de Miramar. S’hi celebrarà la 10ª Fira Castells, esdevinguda un gran aparador d’activitats per a les nenes i nens, amb una vintena de propostes per a totes les edats, a més de setze expositors. A partir de la quarta jornada, el protagonisme familiar passarà a d’altres espais, amb epicentre als centres educatius. Així des del dilluns 31 de gener fins al divendres 4 de febrer seran el Col·legi Baltasar Segú, l’Escola Eugeni d’Ors, l’Escola Enxaneta, de nou l’Institut Serra de Miramar i La Circoteca, els espais que aplegaran els espectacles i els tallers infantils, amb una trentena de propostes i una setantena de funcions. Els abonaments i entrades per a les activitats familiars es posaran a la venda el 7 de gener.

La pista de gel i el campionat d’escacs, destacats de la programació esportiva
Entre les múltiples activitats esportives previstes per aquestes Decennals, destaquen la instal·lació d’una pista de gel a El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods i l’exhibició de Simultànies i Campionat d’Escacs. La comissió participativa d’Esports i el Club Escacs Valls han organitzat una exhibició de partides simultànies que comptaran amb el Gran Mestre argentí Fernando Peralta, el dijous 3 de febrer a l’antic Convent del Carme, i a la vegada el Campionat Decennals 2021+1, un torneig amb 150 jugadors dotat amb 1.700 euros en premis que se celebrarà al pavelló municipal Joana Ballart el divendres 4 de febrer.

escacs portada web

Un pregó molt artístic
Divendres 28 a la tarda, el Teatre Principal acollirà el Pregó a càrrec del músic i director d’orquestra vallenc Marc Moncusí, qui donarà el tret de sortida oficial a les Decennals. Escollit per la comissió participativa de cultura, Moncusí empeltarà l’acte amb el seu ADN artístic.

Noms amb majúscules a la novena
Per primer cop la novena que se celebra a l’interior de l’església de Sant Joan comptarà amb la predicació no sols de l’estament eclesiàstic, com l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, l’abat de Poblet Octavi Vilà, el bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell, o la teòloga i monja benedictina Teresa Forcades, sinó que també intervindran seglars com Laura Mor, catequista, periodista i directora de Catalunya Religió; o Carme Borbonés, expresidenta de Càritas Catalunya.

La música d’arrel pren la Vela de l’Oli
Un programa amb 22 formacions i una trentena de sessions configura la programació gratuïta de músiques d’arrel, centrada especialment en la vela instal·lada a la plaça de l’Oli, al Centre Històric, on tindran lloc el ball de gralles, sis concerts vermut i un cafè. La música d’arrel també serà present, però, com a preàmbul de la Trobada de Colles Castelleres a l’escenari instal·lat a l’aparcament del Carme. Entre les formacions més destacades sonaran Electrogralla, presentant el nou disc amb què la gralla viatja cap a l’electrònica (dia 29); Canya d’Or & Brass, combinant inxes i metalls (dia 29); l’estrena de l’espectacle “Els 10 +1 Principals dels Castells” amb músiques de ball i festa sorgides coetàniament a moments especials dels castells, a càrrec de So Nat + Sílvia Petit (dia 29); els ritmes més actuals gestats amb instruments de canya i percussió amb La Virolla (dia 29); les Betzuca amb el seu diàleg entre acordió i violí (dia 30); els vallencs Fenya Rai! Presentant el seu nou treball discogràfic Plaça Major (dia 3); Les Violines amb 25 anys viatjant amb el violí que dominava el Pirineu (dia 4); Folk a mitges amb la simplicitat de l’acordió i la pandereta esdevinguda un imant d’atracció (dia 5); o els Xeremiers de Son Roca, un mallorquins esdevinguts uns clàssics festius a Valls (dia 6).

Les orquestres de ball també faran concerts
Tres de les orquestres protagonistes dels balls de nit al pavelló Xavi Tondo, també realitzaran sessions de concert de tarda a partir de les 19 h. Seran la Metropol (dissabte 29), la Montgrins (divendres 4) i la Selvatana (dissabte 5).

Els centres educatius doblen dies i sessions
A diferència d’anteriors edicions l’espectacle que aplega els centres educatius de Valls no tindrà lloc en un sol dia sinó que s’ha desdoblat en les jornades del dijous 27 i divendres 28, amb un total de sis sessions, que es desenvoluparan al pavelló Xai Tondo tant al matí com a la tarda. S’hi combinaran les arts circenses amb la presentació en societat dels nous nans de les escoles, gestats sota la direcció plàstica de Ferran Rey, vestits pel Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez, amb música de Francesc Sans, interpretació dels Grallers Els Blu’s de Valls, coreografia de Ton Úbeda, visuals d’AlbaTudó, documentació per Pau Salat i relació amb les famílies a càrrec de Meritxell Estivill.

Decennals de publicacions
L’apartat de publicacions del desenari comptarà amb llibres per als més petits, com El meu primer llibre de les Decennals de Valls, escrit per Roger Roig i editat per Cossetània; el poemari resultant del premi Decàlia, el veredicte i el contingut del qual adquireix per primer cop un innovador format d’espectacle, dirigit per Jordi Vall; i dues edicions de temàtica castellera L'última frontera. Els 3 de 9 sense folre de Santa Úrsula: una gesta llegendària, de Jordi Andreu, així com del volum 7 de l’Enciclopèdia Castellera, codirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, també iniciatives de Cossetània Edicions.

 Programa oficial