La Companyia Pepa Plana revisa en femení el repertori clàssic de pallassos

La Companyia Pepa Plana revisa en femení el repertori clàssic de pallassos

>Serà a les Decennals de Valls el dissabte 5 de febrer al Teatre Principal

>La vallenca Pepa Plana comparteix escenari amb les pallasses Noël Olivé i Cristina Solé

>Les entrades es poden adquirir a www.decennalsvalls.cat

211217Decennals

Dissabte 5 de febrer, a les 22h, al Teatre Principal, la companyia Pepa Plana presenta a Valls en el marc de les Festes Decennals de la Candela 2021+1 “Si tu te’n vas”, l’espectacle de pallasses per a adults que embolica les protagonistes en una història inspirada en les aventures del dia a dia. El muntatge és una estrena a les comarques de Tarragona.

Protagonitza l’obra la vallenca Pepa Plana, reconeguda pallassa de prestigi internacional. Plana és tot un referent a l’escena del circ a Catalunya, una de les dones més conegudes i aplaudides que han gosat posar-se un nas vermell per regalar moments de bon circ a espectadors i espectadores. Una artista completa i compromesa amb la realitat social i els reptes de futur. Amb ella, repeteix experiència l’actriu de teatre, cine i televisió Nöel Olivé, i s’incorpora al trio l’acròbata i clown Cristina Solé. 

Les entrades es poden adquirir a www.decennalsvalls.cat.

Una història que dona unitat als números més coneguts del repertori clown
“Si tu te’n vas” presenta l’escenari perfecte per posar sobre l’escena números clàssics de la tradició clown, concebuts en masculí, per reinterpretar-los amb ulls de dona. Les entrades es construeixen al voltant d’una reflexió, una història, que interroga l’espectador sobre la forma en què responem als conflictes habituals del dia a dia i el paper que les persones assumeixen en les petites baralles i guerres quotidianes com a éssers imperfectes que som.

En aquests moments que vivim, les persones s’han sentit sovint sacsejades pels canvis, per les transformacions i també per les absències. En un sentit ampli, han hagut de reubicar-se a les seves vides, a vegades amb conformitat, a vegades sense altre remei. Per això “Si tu te’n vas” recull en el seu títol un crit interior de recança.

L’humor també és cosa de dones
La tradició clown sovint ha presentat estructures articulades entorn l’univers masculí. Transformar-les o adaptar-les amb ànima femenina ha estat tot un repte que la companyia Pepa Plana ha encarat en els últims temps amb el compromís social de destacar l’aportació i el talent femení a l’humor, el circ i l’espectacle.

Cal recordar el destacat paper que artistes com Pepa Plana han tingut en els últims anys per posicionar espectacles per a adults de pallasses, amb molt bona rebuda per part del públic i enorme projecció internacional. En els últims 25 anys, s’han realitzat més de 28 festivals de pallasses arreu del món que han esdevingut tot un èxit de crítiques i acollida. Entre aquests, destaca el Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, tot un referent del gènere,  que havia comptat amb la direcció artística de la mateixa Pepa Plana. Aquest fet evidencia la necessitat d’incorporar i potenciar la presència de propostes femenines en les programacions habituals.

L’origen de l’espectacle

Al Grec 2019, la companyia Pepa Plana va presentar “Veus que no veus” un espectacle-homenatge a les dones que es dediquen a l’art del clown i que va obtenir el Premi Butaca 2020 al millor espectacle per a públic familiar. La proposta revisava amb ulls de dona alguns dels números més clàssics aportant una nova lectura a alguns dels millors moments de la tradició pallassa. 

Però encara van quedar molts números per reinterpretar i per això “Si tu te’n vas”  amplia l’equip de col·laboradores i construeix una història que dona unitat als números més coneguts del repertori clown.

La pallassa blanca, l’augusta i la contraugusta
En l’argot circense s’identifiquen, habitualment, tres tipus de pallassos de circ tradicional. Per una banda, trobem el pallasso blanc o clown, que sovint porta la cara enfarinada. És el personatge més subtil i elegant, representa l’ordre o el món adult, acostuma a ser el pallasso enraonador. Per altra banda, el pallasso august acostuma a portar el típic nas vermell i representa l’anarquia, la llibertat, la innocència infantil. És extravagant, absurd, murri i maldestre. A la parella, sovint s’hi suma el pallasso contraugust, el tercer en discòrdia, qui sol tenir la missió de descentrar els seus companys i, fins i tot, de posar-los en ridícul. L’espectacle “Si tu te’n vas” el conformen a escena la pallassa augusta (Pepa Plana), la pallassa blanca (Noël Olivé) i la pallassa contraugusta (Cristina Solé). 

Pepa Plana, la pallassa catalana més reconeguda
La vallenca Pepa Plana és un referent nacional en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la contribució en la visualització de les pallasses, destacant com una de les principals figures europees. Llicenciada en interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona, va fundar l’entitat Pretèrit Perfecte. El 1998, va donar el pas definitiu per crear la seva pròpia companyia amb la intenció de fer teatre de pallassos per al públic adult, estrenant espectacles com “De Pe a Pa” (1998), “Giulietta” (2000), “Hatzàrdia” (2004), “L’atzar” (2004) i “Penèlope” (2010). Amb “Èxode”(coproduït per les Decennals de Valls 2011), per primer cop comparteix escena amb dos altres reconeguts pallassos, Joan Montanyès ‘Monti’ i Joan Valentí ‘Nan’, per tal d’explicar la duresa de les grans migracions per motius polítics i econòmics. 

Durant el 2012 i 2013, inicià una nova etapa de la mà del Cirque du Soleil, amb la creació i gira del espectacle “Amaluna” de la prestigiosa companyia quebequesa. Amb “Despistats” (2014) conjuntament amb en Toti Toronell, començà amb els espectacles de teatre de carrer.

Al Festival Grec de Barcelona 2016, va estrenar “Paradís Pintat”, insistint de nou amb el drama diari de les migracions. El 2017, va presentar “Suite”, un altra aposta pel teatre de carrer que ha girat pels principals festivals d’estiu de casa nostra. A l’octubre del 2018 estrenà “Veus que no veus” al Festival de Pallassos de Cornellà, un duo de la Pepa com a pallassa augusta i la Noël Olivé com a pallassa blanca. A més de ser un espectacle molt divertit, “Veus que no veus” revisa en clau de dona els clàssics números dels pallassos posant-hi ànima femenina. Serà la llavor de “Si tu te’n vas”.

Molts dels seus espectacles han girat també per Europa i Amèrica Llatina amb assiduïtat. Junt amb el reconeixement del públic, ha estat guardonada amb nombrosos premis, destacant el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya. Tot això ha fet que sigui la pallassa catalana més reconeguda i que el seu camí hagi servit per obrir un nou mercat en el panorama teatral de l’estat, i que cada nou projecte s’esperi amb expectació.

Noël Olivé, la pallassa blanca
Llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona el 1989, Olivé acumula una llarga trajectòria tant en teatre, com en TV o cine. Ha perfeccionat la seva formació de la mà de diferents professionals, entre els que destaquen: James de Paul, Carol Rosenfeld, Helen Ghallager, Philippe Gaulier, Franco di Francescantonio, Boris Rotenstein, Angel Facio i Pepe Sanchís Sinisterra. També ha completat els estudis al Conservatori del Liceu amb solfeig i tercer de piano. En teatre ha treballat amb directors de prestigi com Joan Ollé, Lluís Homar, Calixte Bieito, Oriol Broggi, Magda Puyo o Pep Cruz, entre d’altres. 

Creà la companyia Per-versions junt amb Pep Cruz i Jordi Coromina amb la qual presentaren tres espectacles que han girat arreu: (Per)Versions, Còmica Vida i Top Model. Pel que fa al cine, ha participat en deu pel·lícules a les ordres de directors com Cesc Gai, Isabel Coixet, Francesc Bellmunt i Rosa Vergés. A la televisió, ha intervingut en 25 sèries diferents, tant a TV3 com a televisions estatals, algunes de molt conegudes com La Riera, Kubala Moreno i Manchon, Infidels, Ventdelplà, el Cor de la Ciutat, Porca Misèria, La Sagrada Família, Jet Lag o Laberint d’Ombres. És durant els estudis a l’Institut del Teatre de Barcelona, que coincideixen les dues, Pepa Plana i Noël Olivé, sempre amb la seguretat de que tard o d’hora treballarien plegades. “Veus que no veus” fou l’estrena d’aquest prometedor duo.

Cristina Solé, la pallassa contraugusta
La Cristina Solé és acròbata i clown des de 1999. Fou l’any en què, junt amb Loco Brusca, fa l’espectacle “Te Tango Tanto”, recorrent amb l’espectacle Peth, Austràlia, Itàlia o els Països Baixos. Va crear, conjuntament amb altres companys, “Circo Imperfecto” viatjant per tota Europa entre 2000 i 2006 i participant en reconeguts festivals com "Just pour rire" al Canadà, "Shizuoka festival" al Japó, i també a Corea.

Entre 2005 i 2016 ha treballat amb les prestigioses produccions del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris “Cicus Klezmer” i “Rodó”, amb el qual van obtenir el Premio Nacional de Circo. Ha participat també del Circo Ronaldos amb l'espectacle “Fili”. Al mateix temps formava part de la companyia d'acròbates "Los2Play" amb els espectacles "Comeback" i "Starfatal" amb els que va tornar viatjar per tota Europa, Anglaterra i Sud Amèrica.

Entre 2016 i 2020 va estar de gira amb l’espectacle “Náufragos” de la companyia La Industrial Teatrera. Al 2017 va iniciar la seva aposta d’espectacles en solitari amb els espectacles “Wetfloor” i al 2020 amb “Sweet Home”, dirigits per Leandre Ribera, que segueixen en gira internacional.

 

VALLS · 17 DE DESEMBRE DE 2021