Les Decennals 2021+1 descobreixen les primeres passes de la vallenca Mariona Escoda com a compositora

Les Decennals 2021+1 descobreixen les primeres passes de la vallenca Mariona Escoda com a compositora

>El concert serà el proper diumenge 29 de gener, a les 22h, al Teatre Principal

>“Tal com havia de ser” és el títol del primer EP de la cantant

>Les entrades es poden adquirir a www.decennalsvalls.cat

211221Decennals

El proper diumenge 29 de gener, a les 22h, al Teatre Principal, Valls acull l’estrena absoluta de l’EP d’una de les seves artistes més joves i prometedores del panorama musical. Mariona Escoda presenta “Tal com havia de ser” en un concert on es combinaran les sis composicions pròpies del seu primer EP, amb temes clàssics i de musicals, carregats de sentiments i complicitat.

Les entrades es poden adquirir a www.decennalsvalls.cat.

Cantant, intèrpret i ara, també, compositora

Les crítiques l’han definit com una cantant “versàtil i encisadora” dues qualitats que Mariona Escoda trasllada a la seva dimensió com a compositora, ara que tot just comença a fer les seves primeres passes escrivint i musicant els seus propis temes. Ha estat un procés de formació intens de la mà del pianista, compositor i mestre lleidatà Antoni Tolmos. En aquest sentit, Tolmos ha actuat com a mentor produint i dirigint aquest projecte.

És difícil ubicar el treball d’Escoda en únic gènere musical. La proposta innovadora d’aquest primer EP desprèn influències de la seva experiència en teatre musical, amb elements propis del pop i del rock però una proposta, en tot cas, fora dels límits del que suggereix la cultura actual, amb un marcat caràcter indie.

Amb sòlids artistes a l’escenari 

Mariona Escoda no estarà sola sobre l’escenari. L’acompanyaran al piano Joan Santamarta, a la guitarra Pol Fontanet, al baix l’Andreu Benet i a la bateria Joan Mercadé. A més, comptarà amb la col·laboració, com a corista, de la cantant tarragonina Maria Arjona.

El treball d’Escoda s’ha cuinat a foc lent, escoltant pacientment els signes dels temps i l’esdevenir de les pròpies emocions. Entre els temes destaca una cançó dedicada als seus avis que accentua el valor d’allò intens, sencer i indestructible. “Tal com havia de ser” parla d’amor en la seva dimensió més àmplia: l’amor que sana, l’amor poderós, l’amor que és la màgia dels canvis, l’amor que fa créixer, l’amor que és bellesa... una experiència artística que tothom podrà fer-se seva perquè expressa emocions immortals i destil·la naturalitat, confiança i esperança en tot allò que vindrà.

Mariona Escoda

Nascuda el 2001, ha estat vinculada al món de la música des dels 5 anys formant-se en cant clàssic, cant modern, violí i piano, i ha assolit nivells avançats d’Estill Voice Training (Voice Craft) amb Viv Manning. Actualment compagina els concerts amb els seus estudis universitaris en logopèdia i formació en cant.

Als 12 anys ja actuava com a cantant solista i violinista en grups musicals, i als 13 va guanyar el concurs de cant «Nadales Tolmos» a nivell dels Països Catalans. Aquest li va permetre protagonitzar la nadala «Nadal al teu costat», que actualment compta amb més de 260.000 visualitzacions a YouTube. També ha format part de varies agrupacions musicals com a cantant solista i ha col·laborat amb diversos músics, productores i programes de ràdio i televisió.

Als 16 anys es va introduir en el món del teatre musical a nivell nacional, i als 17 en concerts de gran format com «Mamapop» a Lleida i Andorra. Ha cantat en diverses gales, actes benèfics i concerts a veu i piano arreu del territori català. Ha protagonitzat videoclips com el de la cançó «Mil sabors», per promocionar l’alimentació saludable a Catalunya, o «Don’t stop me now» en motiu de Reus Capital de la Música 2018. També ha posat la seva veu en l’actual i oficial «Himne de la Colla Vella dels Xiquets de Valls» i en el documental «The stone circle» produït als Estats Units.

Mariona Escoda va rebre el Premi de recerca Ramon Llull amb la Distinció de les Universitats Blanquerna – URL i el 2020 el Premi de Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya, pel seu treball de recerca «En veu pròpia, una aproximació a les tècniques de cant líric i modern» un projecte d’estudi de la veu aplicada al cant, tècniques i mètodes, i que va acabar donant nom al seu concert a veu i piano: «En veu pròpia».

Als 18 anys va publicar el seu primer single «8 de Març» composat en motiu del Dia internacional de la Dona, amb lletra de l’escriptora i poetessa Maria-Mercè Marçal. «8 de Març» va aconseguir en menys de 24 hores més de 2.000 reproduccions a YouTube i el dia següent, l’àudio va tancar el programa MÉS 324 de TV3 presentat per Xavier Graset.

 

VALLS · 21 DE DESEMBRE DE 2021